Za dětský pokoj dali přes sto tisíc aneb proč se poličky nepověsily rovně

  1:00aktualizováno  1:36
Jak vtěsnat dvě děti do malé místnost, to je problém, který řeší nejedna rodina. Inspirovat se můžete při proměně dětského pokoje pro dva chlapce ve věku jedenáct a třináct let.

Dominantním prvkem místnosti se stalo graffiti přes celou stěnu | foto: Prima

Pokoj pro Tomáše a Martina rodiče zařizovali zhruba před deseti lety, kdy děti ocenily vzájemný kontakt a také jejich potřeby na bydlení byly zcela jiné. Nyní už jim původní zařízení vadí, každý touží po soukromí

a "dospěláckých" věcech.

Jenže to všechno se do malé místnosti nevejde. Pomoci měli designéři Anna Lacová a Jan Ranný z pořadu Jak se staví sen (Prima, pondělí 15. února v 21:20).

Dvě postele vedle sebe se už  chlapcům nelíbily

Dvě postele vedle sebe se už chlapcům nelíbily

Výstavu autíček a vojáků děti milovaly, maminka už méně

Výstavu autíček a vojáků děti milovaly, maminka už méně

Sbírka autíček musí být vidět

Původní pokoj pro dva chlapce neměl vlastně žádnou vadu. "Jen je určený pro děti ve věku tak čtyři až šest let, kluci už z něj prostě vyrostli," říká designér Jan Ranný.

Místnost bude třeba zařídit tak, aby každé dítě mělo svůj pracovní stůl, u něhož se zatím chlapci střídali. Maminka si také přeje, aby se do skříní vešlo všechno jejich oblečení včetně spousty hraček a sbírky autíček.

"Je tady znát jasný rozpor. Kluci mají rádi hodně vystavených věcí, což je ovšem noční můra maminky kvůli úklidu," konstatuje Anna Lacová. V novém prostoru tedy bude nutné najít kompromis mezi počtem uzavřených skříní a otevřených polic, aby spokojenost vládla na obou stranách.

Původní stav

Původní stav

Původní tmavý koberec nahradila laminátová plovoucí podlaha. Designéři si byli vědomi tradiční výtky, že je pro děti moc studená a hlučná. Zvolili proto dražší typ, jehož lamely mají tloušťku sedm milimetrů a součástí je i třímilimetrová protihluková podložka.

Taková podlaha je mnohem tišší, hlučnost při používání lze srovnat s dřevěnými podlahami. Do malé místnosti pouze s jedním oknem zvolili dezén světlého dřeva, aby se prostor zbytečně opticky nezmenšoval.

Do postele po stěně

V původním pokoji bylo patrné, jak se u chlapců vyvíjel cit pro barvy. Od kdysi oblíbené oranžové přešli k modré a zelené. Designérům se tato kombinace líbila a hodila, proto do ní sladili i nové zařízení.

Lezecká stěna nahradila schůdky k postelím

Lezecká stěna nahradila schůdky k postelím

Dominantním prvkem místnosti se stalo graffiti přes celou stěnu

Dominantním prvkem místnosti se stalo graffiti přes celou stěnu

Tyto barvy se opakují také na originálním autorském graffiti s auty, které zdobí celou jednu stěnu se vstupními dveřmi i dveře samotné. Novému pokoji dominují zvýšené postele, pod nimiž mají chlapci každý svou skříň. Nábytek byl vyrobený na zakázku, a tak si zde mohli Anna Lacová a Jan Ranný dovolit originální prvky.

Například horolezeckou stěnu s otvory a výstupky. Postele stojí podél delší stěny vedle sebe a aby měli sourozenci soukromí, jejich lůžka odděluje právě tato stěna. Slouží zároveň jako žebřík. Určitě bude děti bavit, na rozdíl od maminky, která se obává, že její synové teď budou z postele skákat, místo aby dolů lezli, kudy mají.

Pod každé lůžko se vešla vysoká a nízká šatní skříň i zásuvky na ukládání oblečení. Chlapci mají své kouty oddělené barevně. Pro jednoho je připravená kombinace dřeva s modrou, pro druhého se zelenou barvou.

Pod lůžkem má má každý z chlapců vlastní skříně

Pod lůžkem má každý z chlapců vlastní skříně

Křivé poličky zvolili designéři schválně, aby pokoj nebyl nudný

Křivé poličky zvolili designéři schválně, aby pokoj nebyl nudný

Autoři proměny nezapomněli ani na takový detail, jako je zhasínání v místnosti, když už budou děti v postelích. Proto je vypínač umístěný nejen klasicky vedle dveří, ale další mají i v čelní konstrukci postele, odpadá tak šplhání do výšek po tmě.

Poličky visí nakřivo

Ve stejných barvách má každý z bratrů i svůj pracovní kout. Designéři do něj zvolili jednoduchý dřevěný nábytek – pracovní desku doplňují pojízdné kontejnery a systém otevřených polic upevněných na zdi.

Děti mají své pracovní kouty i postele barevně odlišené

Děti mají své pracovní kouty i postele barevně odlišené

"Protože jde o dětský pokoj, tak aby nebyl nudný, nepřipevnili jsme police rovně, ale trochu šikmo," objasňuje záměr autorů Anna Lacová. A hned konstatuje, že je to i praktické. Třeba knížky "nastojáka" už nebudou padat a zůstanou na svém místě.

Sourozenci určitě ocení, že svou oblíbenou sbírku aut budou mít hned na očích. Pokud si s nimi budou chtít hrát na podlaze, mají před postelemi kusový koberec, aby seděli na teplém. Designéři jim také splnili jedno velké přání - naproti postelím mají na zdi pověšenou vlastní televizi.

Prostor osvětluje jediné okno, ke kterému je nyní mnohem jednodušší přístup

Prostor osvětluje jediné okno, ke kterému je nyní mnohem jednodušší přístup

Náklady

Atypický nábytek 90 000 Kč
Ostatní nábytek a doplňky 10 838 Kč
Originální graffiti 15 000 Kč
Podlaha 887 Kč/m²
Pokládka podlahy 4000 Kč

Autoři:

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Libeň ji okouzlila. Architektka již rok objevuje její skrytou krásu

I rok po nastěhování objevuje architekta Jana Mastíková v Libni stále něco...

Jak si vybírá domov v Praze architektka, která ho vymýšlí ostatním a svými nápady utváří veřejný prostor? „Okouzlila mě...

Za byt plný nesmyslných ostrých rohů by developer zasloužil pětku

Atypický tvar bytu s ostrými úhly v pražské novostavbě představoval pro...

Atypický tvar bytu s ostrými úhly v pražské novostavbě představoval pro architektky Radku Valovou a Martinu Spurnou ze...

Seriál Chalupáři. Jak vypadá vesnice Višňová po 45 letech od natáčení

Z původního stavení Evžena Humla toho dnes už moc nezbylo. Zajímavostí je, že...

Letos v létě tomu bylo přesně pětačtyřicet let, co se v nenápadné vísce na Příbramsku natáčel legendární seriál...

Z garáží v centru města vytvořili úžasný byt, nechybí mu ani světlo

Prosklené patio představuje oázu klidu uvnitř interiéru.

V centru Amsterdamu je prostor vzácným zbožím. Když se naskytne příležitost pořídit si 230 metrů čtverečných velké...

Najdete na iDNES.cz