Z garsonky vykouzlili byt 2+kk. Proměna stála 400 tisíc

  1:00aktualizováno  1:00
Pro mladý pár byl zděděný byt v centru Prahy dobrou i špatnou zprávou zároveň. Dobrou, že si nemusí brát milionovou hypotéku. A špatnou, že se v něm takřka nedalo bydlet a na společný záchod se muselo na chodbu.

Červená barva vypadá efektně, pochvalují si majitelé bytu | foto: Petra Barochová, iDNES.cz

Po několikaměsíční totální rekonstrukci je ale všechno jinak. Dnes mladí žijí v moderním bytě s veškerým vybavením, a to za 400 tisíc. I když vědí, že se do dvou pokojů o celkové rozloze 45 metrů čtverečních nejspíš za pár let nevejdou - až budou mít děti.

"Víme, že tu nebudeme napořád, ale než přijdou děti, určitě nám to tu bude stačit,“ říká majitelka bytu slečna Alena. To také byly důvody, proč nechtěli do rekonstrukce dávat tolik peněz.

Z garsonky byt 2+kk

Původní vzhled bytu.

Nosný trám zůstal v podlaze

Mladý pár si vymyslel takřka nemožné - rozdělit jednopokojový byt na dvoupokoják, navíc s vlastním vchodem do každého pokoje.

To, co by jinde nebyl žádný problém, se zde ukázalo jako zásadní úskalí. Starý byt totiž rozdělovaly mohutné nosné trámy. Aby v bytě mohly vzniknout dva pokoje, musely nosné trámy pryč - aspoň z části.

Do bytu musel statik. S jeho pomocí se podařilo najít originální řešení, které byt dokonce ozvláštnilo.

Z garsonky byt 2+kk


"Nakonec jsme měli štěstí a šlo to. Jedinou možností ale bylo schovat část trámu, který jsme museli zachovat, pod zvýšenou podlahu,“ vysvětluje slečna Alena.

Dva schody nahoru, dva dolů

V novém bytě vznikla malinká předsíňka, která je rozdělena na dvě části. Z první, hned za hlavními vchodovými dveřmi, se vchází do ložnice.

Vpravo je pak vyvýšená část předsíňky, pod níž vede nosný trám. Když se jde od hlavních dveří do obývacího pokoje, vyjdou se dva schody nahoru, pak zase dva dolů. Z vyvýšené předsíňky se ještě vchází do malé koupelny, kam se podařilo vměstnat i chybějící záchod.

Z garsonky byt 2+kk

Pro dva lidi je byt do detailu vyřešený. Obývací prostor odděluje od kuchyňského koutu barový pult se dvěma zvýšenými stoličkami, který slouží zároveň jako jídelní stůl.

V obývací části je jen to nejnutnější: gauč a taburet, konferenční stolek, jednoduchá stěna s televizí, jeden velký obraz, lampa a květina u okna.

Podobně účelně je vybavena i kuchyňka, kam se vešlo vše potřebné pro moderní a pohodlné vaření: lednice, mrazák, sporák, digestoř a mikrovlnná trouba. Jen na myčku už bohužel místo nezbylo.

Z garsonky byt 2+kk

"Všechno je to tady tak akorát,“ usmívá se slečna Alena. Kuchyň je samozřejmě udělaná na míru, skříňky standardních rozměrů by se sem nevešly. Úsporný styl ovšem není na úkor funkčnosti a vzhledu. Ba naopak, byt i při tak malém prostoru působí vzdušně.

Vešel se i pracovní kout a šatna

Podobně úsporná je i koupelna. Pro mladý pár bylo prvořadé, aby zde mohli mít toaletu a nemuseli na chodbu. Prostor získali tím, že vanu nahradil sprchový kout. Vedle umyvadla se dokonce vešla i úzká pračka.

Ložnice je zhruba stejně velká jako obývací kuchyně. Kromě pohodlně velké postele se sem dokonce vešla i praktická šatna a do rohu pracovní stůl s počítačem.

Z garsonky byt 2+kk

"Zvláště můj snoubenec občas potřebuje pracovat doma, tak jsme to vyřešili malým pracovním koutem,“ říká majitelka bytu Alena.

Jak uspořit desetitisíce

Kromě kuchyně a šatny je na míru vyrobená i předsíňová stěna se skříní. Jinak se ale mladý pár snažil šetřit, jak jen to šlo. Nábytek si pořídil v Ikee, sedačku v akční ceně na veletrhu bydlení.

"Sami jsme si také kupovali plovoucí podlahu nebo topení. Sledovali jsme, kde jsou jaké slevy a výhodné ceny. Většinou jsme tedy platili jen za řemeslníky a nikoli za materiál,“ vysvětluje slečna Alena.

Z garsonky byt 2+kk

Ačkoli nábytek, dveře a podlahy mají tmavou barvu, vůbec to byt opticky nezmenšuje. Naopak obě místnosti, i když jsou sotva dvacet metrů veliké, působí prostorně a vzdušně.

Jedna stěna v pokoji včetně kuchyňského koutu je vymalovaná na červeno, stejnou barvu mají i obkladačky v kuchyni. "Inspirovali jsme se u kamarádů, červená vypadá efektně,“ dodává Alena.


Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz