Chtěli to nejlepší. Zasadili olivovník a čtyři roky kolem něj stavěli dům

  1:00aktualizováno  1:00
Starší manželský pár se pustil do stavby nového domova na chorvatském ostrově Pag. Další stěhování již neplánují, a proto si dali na domě opravdu záležet. Nyní žijí ve vile, která se dokáže proměnit v rozmařilý večírkový stan.

S kuchyní a jídelnou sousedí i posezení na terase. | foto: Robert Leš

Dlouhé čtyři roky budovali manželé dům velký 560 metrů čtverečních. Na nic nespěchali a po celou dobu si užívali tvůrčí proces návrhu a realizace stavby. Dbali na každou maličkost a nic jim neuniklo. 

Za návrhem domu stojí chorvatské duo architektů Tea Horvatová a Radovan Šobat ze záhřebského studia Log-urbis. Když za nimi v létě 2011 manželé přišli s představami o svém novém domově na ostrově Pag, hned věděli, že získali zakázku snů. Ujali se celkové koncepce stavby, která zahrnovala stylové interiéry i zahradu.

Rodinný dům v Chorvatsku

Projektu se začalo okamžitě říká Olivový dům. Manželé si totiž chtěli splnit svůj sen - mít klasické středomořské atrium s olivovníkem. Olivovníkové srdce domu tak stírá hranice mezi exteriérem a interiérem, a tak tomu bylo v Dalmácii od nepaměti.

Navenek zdánlivě stydlivý dům skrývá všechny své trumfy uvnitř objektu a uchovává je jen pro své obyvatele. Zajišťuje tak dostatečnou míru soukromí pro dění uvnitř domu a chrání jej i před častými silnými poryvy severního větru. 

Horvatová a Šobat dokázali využít svažující jižní pozemek. Díky němu může příchozí vstoupit do prvního patra z ulice. Zde je velkoryse řešený hlavní obytný prostor s olivovníkem uprostřed. 

Východní strana domu patří kuchyni, jídelně a venkovní terase s posezením, na západní straně je kromě posezení a televizního koutku umístěna také samostatná pracovna. Obě křídla uzavírá blok tří ložnic - největší z nich patří majitelům a je spojená s šatnou, další dvě slouží jako hostinské pokoje. Všechny mají vlastní sociální zázemí. Dům je obklopený dřevěnými terasami, kterým vévodí velký světelný objekt, LED svítidlo ve tvaru běloskvoucí koule.

Kuchyňská linka svou barevností koresponduje se zelení zahrady a rozbíjí...

Rodina si může vybrat, zda bude stolovat uvnitř nebo na terase.

Pokud přijedou manželé autem, mohou zajet přímo do garáže a vybrat si, zda vstoupí do obytného patra, nebo po schodech sestoupí rovnou do relaxační zóny. V přízemí je totiž vířivka, sauna, tělocvična i vinný sklípek. Odpočinková část pokračuje na venkovní terasu s bazénem dlouhým 17 metrů.

Na něj navazuje moderně a minimalisticky řešená okrasná zahrada, kterou opět vytvořilo studio Log-urbis ve spolupráci s Darijou Breitenbergerovou z krajinářského studia Herbafarm-magnolija. Pomalu se v ní rozrůstá i olivový háj. Na ten je vidět i z celoročně zelené střešní terasy domu s jedinečnými výhledy na moře a na pevninu.

Ve vile převažuje dalmatské tradiční dřevo a travertin, doplněné o moderní syrový beton a kov. Ostře řezané plochy moderní konstrukce elegantně ladí s přírodní strukturou. Stavba je ekonomicky i ekologicky zodpovědná, nechybí tepelné čerpadlo a solární panely. Autoři také kladli důraz na ekologicky šetrné materiály. 

Oboustranný krb těší majitele jak v obývacím pokoji, tak v sousední pracovně.

Oboustranný krb těší majitele jak v obývacím pokoji, tak v sousední pracovně.

Interiéry domu a nábytkové vybavení také pochází od studia Log-urbis. Obytná stěna se zabudovaným luxusním audiovizuálním systémem, zařízení pracovny, vinného sklípku i dalších nábytkových solitérů nese jednoznačný autorský rukopis. Vládnou mu jednoduché linie, dokonalé zpracování materiálu a střízlivé barvy.

Poslední kousek nábytku dodali Horvatová a Šobat majitelům jen pár dní před vánočními svátky. Šlo o klasickou koženou sedací pohovku, která dnes zdobí obývací pokoj. Při zařizování se designéři drželi kvalitních a osvědčených výrobců, jako je například venkovní nábytek od firmy Ego Paris, vinotéky od firmy Liebherr, kuchyňské spotřebiče značky Miele nebo vířivka od firmy Jacuzzi.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Ondřej Kobza má byt na střeše Lucerny. Je to veřejný průchoďáček, říká

Multifunkční místnost slouží pro odpočinek, kulturní akce i jako pracovna. Na...

Kavárník a organizátor městských projektů Ondřej Kobza hledá zapomenutá či neobjevená místa a prostory, oživuje je a...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Byt v Praze 6 má po rekonstrukci spoustu úložného místa i světla

V kuchyňské části použil Ondřej Fabšič přírodní dýhu ze starých trámů.

Byt 4+kk prostě potřeboval změnu. Na prvním místě bylo nutné nově vyřešit úložné prostory, a to i s ohledem na dva...

Najdete na iDNES.cz