Dana s Radkem mají dům zalitý úžasným světlem díky slunečnímu trychtýři

  1:00aktualizováno  1:00
Dana a Radek chtěli rodinný dům, který by dobře sloužil jejich čtyřčlenné rodině, přáli si maximálně otevřený obytný prostor a jeho propojení se zahradou. Architekti Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda jim navrhli pasivní dřevostavbu a přidali sluneční trychtýř.

Klidová ložnicová část s nezbytným zázemím je vyzdvižena do druhého patra, přičemž dětské pokoje osvětlují okna ve dvou výškových úrovních. | foto: Martin Zeman, www.datelier.cz

„Než jsme vůbec začali, každý doporučoval navštívit nějakou vzorovou dřevostavbu, abychom zjistili, zda nám bude vyhovovat,“ vzpomíná Radek. „Ale když stavíte podle individuálního projektu, nejde to tak docela porovnávat, protože váš dům bude prostorově úplně jinde a vlastně jedinečný. Takže jsme nezjistili prakticky nic,“ vysvětluje Radek.

Po první schůzce s architektem je ale nejistota opustila. Od počátku si padli do noty, a tak nikoho dalšího nehledali. Neměli sice jasnou celkovou představu, ale chtěli prosvětlený, vzdušný dům s obývákem a kuchyní v jednom prostoru, protože jsou velice kontaktní rodina. Chtějí být pospolu a mají rádi i návštěvy. Proto chtěli mít všechno tak nějak v jednom zorném úhlu.

Fotogalerie

Pro architekty to ale nebylo jednoduché. Než se propracovali k výsledku, navrhli dva kompletně propracované domy. U obou ale měli pocit, že tam něco vazbí, nezapadá. Ani jeden z nich klientům neukázali. Až napotřetí si všechno sedlo.

„Asi největším oříškem bylo vyrovnat se s pozemkem odkloněným od jihu, a přesto splnit přání klientů otevřít prostor právě jižním směrem a navrhnout dům jako pasivní,“ uvádí genezi domu Vojtěch Kaas. „V projekční fázi pak bylo náročné najít správná technická řešení, aby se splnily všechny normy a regulativy pro pasivní dům a dotační program. Od konceptu po realizaci pak už nebylo třeba nic měnit. Složitější zadání ale dalo vznik originálnímu, na míru šitému domu.“

Omezení ze stavebního úřadu a ochranné pásmo elektrického vedení určilo přibližně polohu a půdorysnou stopu. Základní rozdělení objemu vycházelo z poměru funkcí - více v přízemí a méně v patře.

„Pro typický prvek stavby s výrazně převýšeným sklem v čele domu se časem vžilo označení sluneční trychtýř, který propojuje interiér s krajinou i oblohou a otevírá nové horizonty,“ dodává Jan Kalivoda. „Nabírá v maximální míře světlo a slunce z jihu a nechává ho neopakovatelným způsobem proplynout skrz celý dům až k velkoformátovému prosklení směrem do zahrady, kde se mísí s náladou severního světla. Od podzimu do jara prosvítí slunce celý interiér. Koncept trychtýře zároveň umožnil využít ve velké míře sluneční energii. Díky tomu jsme dokázali navrhnout dům jako pasivní i přes jeho netypickou členitost a velké prosklené plochy na sever.“

Na zábradlí schodiště padlo 350 metrů kovového lanka, které majitel domu musel...

Na zábradlí schodiště padlo 350 metrů kovového lanka, které majitel domu musel instalovat sám, protože se nenašla firma, která by to udělala.

Zvolené konstrukční řešení umožnilo vytvořit srdce domu - velkorysý, vzdušný obytný prostor. „Jsme maximálně nadšeni. Je tady sluníčko, světlo, přesně takhle jsme si to představovali. Nedokážeme ani popsat, jak je náš dům báječný,“ rozplývají se oba majitelé, a architekt Kaas k tomu dodává: „Dřevěné panely posloužily jako velkorozponové nosníky, díky kterým bylo po troše počítání a statiky možné překonat rozpětí pod nosnou stěnou až osm a půl metru bez podpory a také vytvořit výrazné horizontální okenní otvory. To by bylo v klasickém zděném systému poměrně komplikované a nákladné.“

Realizaci stavby pak architekti hlídali v úloze autorského a technického dozoru. Jednou týdně dojížděli na kontrolní den a fungovali jako projekční a technická podpora. Stavba se nerealizovala generální dodávkou na klíč, majitelé si koordinovali subdodávky sami se všemi plusy i mínusy s tím spojenými.

Klíčovou osobou pro stavebníky by býval byl kvalifikovaný technický dozor, který by na místě každý den hlídal kvalitu provedení a soulad s dokumentací. „Jelikož se nám to v plné míře nepodařilo zajistit, stavba se protáhla na pět měsíců,“ dodává majitel domu. „Některé subdodávky činností na sebe nenavazovaly, takže o efektivitě se nedá mluvit. Dnes bychom určitě nechali postavit dům kompletně na klíč.“

Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Dotace: Nová Zelená úsporám
  • Zastavěná plocha: 129,6 m2 (bez krytého parkování) 
  • Užitná plocha: 158,8 m2
  • Konstrukční systém: CLT panely Novatop z křížem vrstveného, lepeného masivního dřeva Novatop
  • Teplo: tepelné čerpadlo, topení podlahové vodní
  • Větrání: řízené s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,095 W/m2K
  • Autoři projektu: Progres Atelier
  • Realizace hrubé stavby: 3AE

Další zajímavé dřevostavby najdete v aktuálním čísle magazínu DŘEVO&stavby. Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz.

Autor:

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

Na dovolené po celý rok. Stačilo postavit pěkný dům na malebné louce

Srub si Jiří vysnil před mnoha lety, vlastníma rukama postavil a dnes je...

Jiří viděl srub poprvé v časopise asi před dvaceti lety. Byla to láska na první pohled a už tehdy se rozhodl, že si...

Domek z balíků slámy, kamene, jílu a zeminy na sebe slušně vydělává

V okouzlujícím domku může přespat až šest osob. Dohromady zaplatí 110 liber, v...

Okouzlující domek v malebné Skotské vysočině u města Aberlour má elegantní ložnici s patrovou postelí, kuchyň a plně...

Žil v domě bez vody. Prodal WhatsApp a koupil sídlo za 2,4 miliardy

Miliardář Jan Koum, který spoluzaložil aplikaci WhatsApp, vyrůstal do 16 let u...

Miliardář Jan Koum, který spoluzaložil aplikaci WhatsApp, vyrůstal do 16 let u Kyjeva v domku bez tekoucí vody. Střih....

Najdete na iDNES.cz