Šest rodin si koupilo školu. Sami ji předělali na luxusní bytový dům

  1:00aktualizováno  1:00
Škola z roku 1912 v rotterdamské předválečné čtvrti Nieuwe Weste byla od roku 2013 prázdná. Opuštěnou starou budovu si v lokalitě se špatnou pověstí koupilo šest rodin. Dnes žijí v nových luxusních bytech.

Na stavebních pracích se podíleli sami společníci se svými širokými rodinami. | foto: Eklund & ter Beek

Čtvrť, která byla dlouho známá jako jedno z nejnebezpečnějších míst ve městě, prochází obrodou. Noví obyvatelé o lokalitu pečují a pracují na zlepšení. Stejný je i případ samotné školy.

Nový projekt revitalizace budovy školy a její proměny na šest unikátních apartmánů nevznikl v hlavě městské rady, ani v pracovně developera. Do práce se pustila parta lidí, kteří si objekt vybrali jako místo, kde si mohou svépomocí vybudovat nový domov.

Nechtěli podlehnout cenovému diktátu nových nemovitostí, ani za lepším bydlením utíkat na venkov, ale usilovně hledali jiné, alternativní varianty. Když objevili sto let starou školu, bylo o konečném projektu rozhodnuto. S konceptem přestavby přišlo duo čtyřicátníků: architektka Jenny Eklundová a její kolega Dominique ter Beek.

Fotogalerie

Jenny Eklundová potvrzuje, že největší výzvou byl skutečně proces plánování a projektování. Tvůrci se snažili co možná nejvíce uchovat původní atmosféru budovy, ale zároveň zajistit budoucím obyvatelům maximum komfortu.

A podařilo se. Na chodbách se už dávno nezvoní a ryk dětí halasících cestou do šatny už tu dlouho nezní, přesto ve zdech stále zůstává genius loci posvátného ticha, které zahalí třídu pokaždé, když učitel listuje jmény a vybírá, koho vyvolá.

Na stavebních pracích se podíleli sami společníci se svými širokými rodinami. My máme příležitost nahlédnout do přízemního dvousetmetrového bytu, který obývá rodina autorů přestavby.

Přízemí bytu patří hlavní obytné zóně s kuchyní a jídelnou, která přímo navazuje na vstupní halu. Z chodby je přístupný také hostinský pokoj a vstup pokračuje do části bývalých šaten a pěti malých školních toalet, kterým zůstalo původní dispoziční členění a slouží dnes jako sociální zázemí, sprcha, šatny a komory.

Do hlavního prostoru, který má výhodu vysokých pětimetrových stropů, je navíc vložený blok „kabinetu“ s pracovnou majitele. Ložnice je přístupná po schodišti ze vstupní části. Obří tabulková okna směrem do dvora dokonale zalévají celý byt přirozeným světlem a celek působí velmi pozitivním dojmem.

Ze staré školní budovy se stal nový domov pro šest rodin.

Ze staré školní budovy se stal nový domov pro šest rodin.

Školní strohost potvrzují umírněné barvy, poctivé nadčasové materiály, bílé stěny s přiznanými cihlovými překlady. Vymyká se jen luxusní exotické dřevo, které se leskne na velkých plochách posuvných dveří, kuchyňských skříněk, stolů, velkorysé knihovny i lavic.

Na šedých litých podlahách leží perské koberce a přírodní kožešiny. Kuchyňský ostrůvek je z chladného betonu, kontrasty ale nepůsobí nikterak hrubě ani šokujícím dojmem.

Nábytek a vybavení je sestaveno s citem pro detail, elegantně a poměrně nákladně: stolek DLM dánské značky Hay doplňují jednoduchá žárovková svítidla, sedací nábytek od Ligne Roset i ikonické židle a křesla Vitra.

Z výklenku v patře prostor kontroluje dřevěný, černě lakovaný ptáček od značky Vitra, který pochází stejně jaké dříve jmenované kousky z nekonečně inspirativního fondu designérského manželství Charlese a Ray Eamesových.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Další z rubriky

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Najdete na iDNES.cz