100 let starý dům majitelka proměnila. Má Provence kousek za Prahou

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí dům není ničím výjimečný. Zato když vstoupíte dovnitř, dýchne na vás kouzlo starých časů. Může za to směs stylového nábytku a doplňků, ale hlavně invence jeho majitelky, která vše dokázala skloubit dohromady.

Jídelní stůl se židlemi z masivního dřeva stojí strategicky mezi kuchyní a obývacím pokojem. | foto: Tomáš Dittrich

Alena Černická žila s rodinou původně v Ústí nad Labem. Před pár lety však dostal manžel David zajímavou pracovní nabídku v Praze, a aby nemusel dojíždět, padlo rozhodnutí přestěhovat se do téměř sto let starého domu s velkou zahradou nedaleko Velkých Přílep.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Výhled (dům je na svahu) a klidná lokalita Alenu s Davidem natolik oslovily, že se jej rozhodli koupit. Pro rodinu se třemi dětmi, dvěma malými a jedním téměř dospělým, to byla správná volba.

Dům však musel projít radikální rekonstrukcí, z původní stavby zůstaly jen obvodové zdi. Naštěstí Alena měla bohaté zkušenosti s navrhováním interiérů, v začátcích působení jedné velké nábytkářské společnosti dostala za úkol zařizovat po celé republice kuchyňská studia.

Dispozice stavby ani interiér odrážející vkus původního majitele totiž manželům Černic­kým nevyhovovaly. V první řadě předělali koupelnu a v celém přízemí odstranili staré dlaždice modré barvy, necitlivě kombinované s laminátovou plovoucí pod­lahou. Betonový podklad pak pouze srovnali, natřeli a na­nesli omyvatelnou lazuru, která povrch betonu zatepluje.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Obytné přízemí

Fotogalerie

Dům, který je částečně podsklepený, má obytnou plochu 500 m2. V přízemí je velká koupelna a kuchyň volně navazující na obývací pokoj. Alena Černická ráda vymýšlí a navrhuje, ale nebojí se ani pracovat vlastníma rukama.

Jelikož se chystá celou dispozici ve vstupním podlaží časem předělat, rozhodla se zatím vytvořit v místě té původní provizorní kuchyňskou linku z bíle natřených palet s obkladem z šedých prken. Vznikla tím originální sestava s dřevěnými dvířky opatřenými tabulovou barvou.

Spousta kuchyňských a bytových doplňků z Alenina obchodu spolu se stylovým nábytkem vytvářejí atmosféru francouzského venkova. V obývacím pokoji se novější kousky dobře snášejí s historickými i se suvenýry z cest. Stěny v obou podlažích zdobí zajímavé fotografie, které za­chy­cují lásku Davida Černického k cestování. Nejspíš je jedním z mála Evropanů, kteří zaznamenali lov velryb.

Velkorysý prostor

V přízemí i v patře paní domu nápaditě zakomponovala do interiéru nosné sloupy. V kuchyni se z jednoho z nich stal věšák na hrnky a tabule na vzkazy, v ložnici je součástí stěny z šedých prken.

V patře, kam vede otevřené dřevěné schodiště, našla místo další koupelna se záchodem, prostorná ložnice se šatnou, pokoj tříleté dcery a velký dětský pokoj, který slouží oběma mladším ratolestem jako společná herna.

Pokoj tříleté princezny vybavili rodiče bílým nábytkem a malým čalouněným...

Pokoj tříleté princezny vybavili rodiče bílým nábytkem a malým čalouněným křesílkem.

Zatímco v přízemí na sebe místnosti volně navazují, obytné podkroví je rozděleno na uzavřené pokoje, aby měli jednotliví členové rodiny dostatek soukromí. Jedna z ložnic patří rodičům. Aby se využila i její nižší a méně osvětlená část, umístila sem Alena otevřenou šatnu.

Logické členění

Nechybí tu ani velká pohovka k pohodlnému sledování tele­vize. Postel vyrobená na míru z bíle natřených trámů je originál, stejně jako plno dalších kusů nábytku v tomto domě. Mezi schodištěm a koupelnou je pokojík malé dcery. Ta zatím tráví čas raději s ostatními členy rodiny, časem ale vlastní soukromí ocení.

Zhruba stejnou plochu, jakou má ložnice, zabírá dětský pokoj s hernou. Díky velkorysému prostoru a správné dispo­zici se podařilo oddělit zóny na spaní a na učení a stále zbývá i dost místa na hraní i pohyb.

Aleně Černické se daří skloubit péči o pětičlennou rodinu, vést obchod se stylovým nábytkem a kavárnou v centru Prahy a ještě pomáhat manželovi ve fir­mě zaměřené na kontrolu kvality materiálů. Vše zvládá s úsmě­vem a optimismem díky tomu, že ji práce opravdu baví.

Vrátka ze starého kurníku jsou praktickou zástěnou při sprchování. Jako zarážka...

Vrátka ze starého kurníku jsou praktickou zástěnou při sprchování. Jako zarážka dveří funguje dvojice nožiček.

„Při realizaci řady bytů pro klienty jsem zjistila, že nemohu sehnat vhodný nábytek a doplňky. Objevila jsem francouzské výrobce Comptoir de Famille, Country Corner a Jardin de Ulissé, jejichž sortiment se mi líbil. Založili jsme firmu Interier de l’Art a začali jejich zboží dovážet k nám,“ vysvětluje Alena Černická, interiérová designérka, proč se pustila i do prodeje nábytku a doplňků.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

V Kuřimi vyrostla sportovní a hravá kráska. Z haly je místní symbol

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru...

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru postupně vznikajícího sportovního areálu....

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Neviditelné dveře posloužily designérce ke splnění přání klientky

Dveře a jídelní stůl s židlemi pocházejí z původního vybavení, které si...

Majitelka domu po patnácti letech bydlení došla k závěru, že přízemí domu, tedy předsíň, kuchyň, obývací pokoj a pokoj...

Najdete na iDNES.cz