Rodinný dům ve svahu má obývák na terase a skrytou „černou“ kuchyň

  1:00aktualizováno  1:00
Na návrhu atypického domu na svažitém pozemku na okraji Prahy hodně spolupracoval i majitel. Stavbu však svěřil odborníkům, další architekt pak řešil interiér, a to opět podle požadavků investora.

V létě rodina využívá venkovní „obývák“. | foto: Archiv studia EXX

Pozemek ve svahu si vyžádal méně obvyklé řešení: bezbariérový hlavní vstup vede do druhého nadzemního podlaží, kde jsou umístěny ložnice, šatna, dětský pokoj a také garáž.

Z pokojů je příjemný výhled do okolí a čtyřčlenná rodina má k dispozici i dostatečně velkou terasu s přímými vstupy nejen z ložnic, ale i z koupelny. Skleněné zábradlí na terase nijak neomezuje výhled do zahrad se vzrostlými stromy.

V koupelně je asymetricky umístěné stropní světlo. Z koupelny je přímý výstup...

V koupelně je asymetricky umístěné stropní světlo. Vana je od Agape, umyvadlo a skříňka pod ním nesou značku Antonio Lupi. Z koupelny je přímý výstup na terasu.

Teprve po širokém a pohodlném schodišti sestoupíte do prvního nadzemního podlaží s prostorným obývacím pokojem, jídelnou a navazující kuchyní.

Umístění domu ve svahu si však v přízemí vyžádalo použít dvě výškové úrovně podlahy.

Kvůli zachování soukromí je v tomto podlaží také pokoj pro hosty včetně koupelny s WC a našel se zde i prostor pro technickou místnost a další samostatnou toaletu.

Může se hodit

Living Čestlice

Living - dřevostavby s pozemkem na klíč v mnoha lokalitách.

Další domy k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Díky umístění hlavního obytného prostoru do spodní části domu mohou majitelé využívat přímý vstup do zahrady. Hlavně v letních měsících tráví spoustu času na velké terase přímo u domu, která funguje jako další obývací pokoj.

Majitel kladl velký důraz na praktičnost domácího provozu, proto třeba hned za kuchyní najdete velké zázemí nutné pro chod domácnosti. „Je to taková ‚černá kuchyň‘, kde se odehrávají nezbytné, ale neatraktivní domácí činnosti. Majitelka tady má po ruce vše potřebné od mrazáku přes pračku a sušičku až po prostor pro sušení prádla. Nechybí v ní ani sklad,“ vysvětluje designér Ondřej Karpianus ze studia EXX, které návrh realizovalo. Vstup do této místnosti však snadno přehlédnete, skrývá se v bílé stěně kuchyně.

Interiér podle přání investora

Fotogalerie

Majitel měl představu moderního interiéru plného světla. Proto byla například použita velkoformátová bezrámová okna, podsvícená fólie barissol či stropní světlíky a také spousta svítidel včetně těch zapuštěných do sádrokartonových podhledů.

Po dohodě s investorem zvolil designér Ondřej Karpianus skryté zárubně dveří. Při řešení interiéru použil i další „skryté“ prvky, třeba v hladké bílé stěně v kuchyni umístil nenápadný vstup do „černé kuchyně“, tedy skladu a prádelny.

Také digestoř mizí v době, kdy se nevaří, v pracovní desce kuchyňského ostrůvku. „Přáním majitelů domu totiž bylo, aby digestoř v prostoru nepůsobila rušivě,“ vysvětluje Ondřej Karpianus.

Stropní světlík nad kuchyňským ostrůvkem přináší do této části kuchyně denní světlo. Při navrhování k tomu musel designér přihlížet, světlík proto doplnil o zapuštěná světla do sádrokartonového podhledu přímo nad ostrůvkem. Jeho pracovní deska byla vyrobena z jediného kusu pálené žuly.

„Drobné kuchyňské spotřebiče jsme umístili do skříně s výsuvným systémem. Pro větší bezpečnost, tedy s ohledem na děti, jsme jej opatřili pojistkou, která například zapnutou rychlovarnou konvici odpojí z elektrické sítě, pokud nedopatřením skříň někdo zavře,“ popisuje designér Karpianus.

Velký obývací pokoj má přímý výstup posuvnými skleněnými dveřmi na terasu,...

Velký obývací pokoj má přímý výstup posuvnými skleněnými dveřmi na terasu, kterou před deštěm částečně kryje horní terasa.

Interiér vůbec hodně reflektuje přítomnost dětí. Typický příklad představují pestrobarevné židle v jídelně, které působí hravě a vesele. Snadno se přitom udržují. „V domě žije rodina s dětmi, proto jsme chtěli do interiéru zakomponovat několik barevných prvků,“ vysvětluje Ondřej Karpianus.

Ale ani tatínek nepřišel zkrátka. Je totiž velkým fandou aut, proto mu autoři interiéru navrhli prosklený průhled z chodby do garáže. Sklo má rámeček skrytý v betonové zdi, takže na pohled působí jako bezrámové a nepůsobí v interiéru rušivě.

Velkou pozornost věnovali designéři i osvětlení. Hned ve vstupní části domu proto použili fólii barissol. Světelný kruh tak působí jako velký stropní světlík.

Nízké knihovny byly vyrobeny na míru.

Nízké knihovny byly vyrobeny na míru.

Technické informace

Obytná plocha: 1. NP – 222 m2, 2. NP - 178,4 m2

Zastavěná plocha: 1. NP – 120 m2, 2. NP – 77,3 m2 (terasy, chodníky apod.)

Způsob vytápění: podlahové topení v kombinaci s fancoily

Návrh a realizace interiéru: Ing. Ondřej Karpianus a Jana Uchytilová, studio EXX

Autoři:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Jak zařídit miniaturní byt? IKEA hledala řešení u domácností v Asii

Nová řada nábytku Rognan je určena do místností s plochou 10 m2. Celá sestava...

Byty se zmenšují, jejich ceny stoupají. A přibývá single domácností, kterým malý prostor tolik nevadí. Podle Eurostatu...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Byt na Barrandově má krásný výhled, bělenou podlahu a stěrky na stěnách

Byt s výhledem na Vltavu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si...

Byt s krásným výhledem na Prahu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si majitelé přáli zařídit v městském...

Najdete na iDNES.cz