Na svůj sen o rodinném bydlení čekali dva roky. Dům ve svahu milují

  1:00aktualizováno  1:00
Ty nejlepší věci chtějí svůj čas. Platí to i pro moderní dům uprostřed jihomoravské přírody, který pro mladý manželský pár navrhli architekti z ateliéru Europrojekta.

Jednotlivé hmoty stavby splývají přirozeně s pozemkem. | foto: Archiv ateliéru Europrojekta

Při stavbě domu dělají lidé často kompromisy a volí levnější, méně kvalitní materiály, jednak aby ušetřili, jednak aby se mohli co nejdříve stěhovat do nového.

Může se hodit

Splňte si svůj sen o bydlení. Rodinné domy v klidu přírody i v centru města na Reality.iDNES.cz.

Rodinná luxusní vila v Uherském Hradišti byla ale navržena a postavena tak, aby nabízela jednoduché, a přitom velmi pohodlné a funkční bydlení bez zbytečných finančních ústupků. I proto trvala její stavba dva roky.

"Ceníme si toho, že stavebníci, v tomto případě mladí manželé, jako jedni z mála již od počátku upřednostňovali kvalitu domu nad cenou, volili například hliníková okna a masivní teakové podlahy, i když výše rozpočtu byla předem dána," vysvětluje architekt Martin Kareš z ateliéru Europrojekta.

Severovýchodní strana objektu se vstupem a vjezdem do garáže.

Severovýchodní strana objektu se vstupem a vjezdem do garáže

Jižní pohled vyzařuje čistotu architektury s důrazem výhledu na okolní krajinu

Jižní pohled vyzařuje čistotu architektury s důrazem výhledu na okolní krajinu pomocí panoramatických oken.

"Od úvodních konceptů studie jsme společně přemýšleli nejen nad domem, ale i nad jeho interiérem. Ten měl společně s výtvarnými doplňky dotvářet samotnou architekturu," dodává jeden z tvůrců stavby.

Ve svahu zlínského kraje

Parcelu si pro své nové bydlení vybrali majitelé v atraktivní, nově vznikající lokalitě Uherského Hradiště. Slunný jižní svah obdařený panoramatickým výhledem na okolní kopcovitou krajinu, navíc se siluetou hradu, sliboval příjemné prostředí pro bydlení.

Další zajímavé články najdete v časopise Domov.

Další zajímavé články najdete v časopise Domov.

Architekti koncipovali dům jako střídmé, navzájem posunuté hranoly s jednoduchou a přehlednou dispozicí interiéru. Hmotu samotné stavby včlenili volně a nenásilně do pozemku a umístili ji co možná nejcitlivěji tak, aby koncept stavby ctil svah původního terénu a reagoval svou hmotou a prosklením na okolní krajinu. Průhledy z interiéru orientovali záměrně na přirozené dominanty okolí.

Konfigurace terénu se značným převýšením a přístupem shora k objektu vedla přirozeným způsobem k mezonetovému uspořádání prostoru domu.

Garáž a zádveří se šatnou jsou tedy umístěny v mezipatře, zatímco po navazujícím schodišti lze vystoupat buď o půl podlaží vzhůru na galerii a dále do ložnicové části se třemi soukromými pokoji majitelů a příslušenstvím, nebo sestoupit o půl podlaží níže do velkoryse pojatého společného obývacího prostoru s jídelnou a kuchyní.

Vstupní hala se schodištěm je otevřená do prostoru, komunikuje tak s uživateli

Vstupní hala se schodištěm je otevřena do prostoru, komunikuje tak s uživateli domu.

Schodišťová hala slouží pro důstojný příjem hostů, prochází na výšku celým domem a sjednocuje tak jeho vnitřní prostor formou dominantního galerijního prvku.

Dům spořící energii

Architekti navrhli dům na přání majitelů jako nízkonákladový s nízkou náročností na spotřebu energií, patří tedy mezi takzvané nízkoenergetické stavby, tak v současnosti skloňované ve všech pádech.

Fotogalerie

Vila je konstrukčně zhotovena ze zděného keramického systému v kombinaci se železobetonovými stropy, fasáda kontaktně zateplena minerální vatou. Vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda, přičemž k vytápění objektu slouží převážně podlahové topení. K energetickým úsporám přispívají i nadstandardní hliníková okna.

"Celkově jsme se snažili dům do pozemku umístit co možná nejcitlivěji, tak aby do prostředí nenásilně vstupoval, aby koncept stavby ctil původní terén a reagoval svou hmotou a prosklenými plochami na okolní prostředí a krajinu," popisují architekti.

Pohled od vstupu do obývací části na jídelnu a částečně zapuštěnou kuchyň.

Pohled od vstupu do obývací části na jídelnu a částečně zapuštěnou kuchyň

Slunný domov

Tvůrci stavby zastávají názor, že technický komfort a vhodná dispozice ještě samy o sobě útulný domov nevytvářejí. "Právě citlivé prolnutí stavby s interiérem vede k pohodlnému a příjemnému soužití majitelů s domem. Tyto dva základní koncepční prvky nás dále vedly k propojení samotného interiéru se zahradou pomocí prosklených ploch," vysvětlují architekti své důvody.

Obytné místnosti orientovali bez výjimky na jih, takže poskytují ideální výhled a není nutné je tolik vytápět. Mezipatro skrývá garáž a šatnu, z čelního pohledu je pozorovateli skrytá ještě technická místnost a sauna.

Dominantou a zároveň „sochou“ v  prostoru denní části  je krb opatřený

Dominantou a zároveň „sochou“ v prostoru denní části je krb opatřený betonovou stěrkou. Svým ztvárněním ladí s pohledovým betonem stropu.

Obývací místnost, položenou v úrovni zahrady, odděluje částečně od kuchyně s jídelnou krbová stěna. Celý prostor přitom spojuje schodišťová hala, která zároveň umožňuje průhledy do okolí.

 Vnitřní kompozice domu je dokonce naznačena zvenčí, obytnou část od zázemí odlišuje červená a bílá barva fasády.

Autoři

Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D., Ing. arch. Robert Rais, Ph.D., Ateliér Europrojekta

Oba jsou absolventy Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním.

V roce 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se projekcí rodinných domů, zejména technologicky špičkových nadstandardních vil.

Luxus v interiéru

Bezchybné propojení mezi vlastní stavbou a interiérem se podařilo i díky truhlářské firmě Nodis – Mip z Buchlovic, která se postarala o atypické zařízení domu.

Majitelé oceňují nejen architekty za jejich přístup k projektu, ale i práci truhlářské firmy, která dodala například lakovanou kuchyňskou linku provedenou ve vysokém lesku, dýhované interiérové dveře přes celou výšku místností, knihovnu, obložení schodiště a další interiérové prvky.

Ložnici majitelů oživuje stěna s tapetou oddělující tuto místnost od šatny.

Ložnici majitelů oživuje stěna s tapetou oddělující tuto místnost od šatny.

Dětský pokoj syna s dominantou vstupních dveří přes celou výšku místnosti.

Dětský pokoj syna s dominantou vstupních dveří přes celou výšku místnosti.

Konečná podoba domu dostála představám novomanželů o spokojeném, a přitom moderním bydlení do detailu. "Vše bylo splněno jak u samotné stavby, tak i v interiéru domu. Děkujeme všem, kdo se na realizaci našeho snu podíleli a pomohli nám tak vytvořit krásnou a ve všech směrech účelnou stavbu," svěřuje se mladý pár.

Technické údaje stavby

Místo stavby: Uherské Hradiště, Zlínský kraj
Plocha pozemku: 1 550 m2
Zastavěná plocha: 160 m2
Užitná plocha: 750 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, monolitické železobetonové stropy a schodiště, obvodové zdivo Porotherm 240 mm + minerální vlna + omítka, zastřešení pultových střech Lindab
Výplně otvorů: hliníková okna s izolačními skly, předokenní hliníkové žaluzie, atypické dýhované bezfalcové vnitřní dveře do obložkových zárubní, materiál teak
Vytápění: ústřední podlahové, zdroj energie tepelné čerpadlo, krb s krbovou vložkou a rozvody teplého vzduchu do obytných pokojů druhého podlaží
Interiér: spolupráce s firmou NODIS interiors
Termín výstavby: 2009–2011
Projekt: 2008
Cena stavby: přibližně 4 000 Kč/m (bez vybavení interiéru)



Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Další z rubriky

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Čech Joshua navrhl domek za 60 tisíc korun. S návodem jej postaví každý

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek...

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek nazvaný Magenta s obytnou plochou šest...

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Najdete na iDNES.cz