Dům stavěli patnáct let. Skleněný bazén na střeše je nevídaným úkazem

  1:00aktualizováno  1:00
Nizozemská rodina Wielheesenových si pro své letní sídlo ve španělské Marbelle pořídila příliš úzký pozemek. Parcela je navíc daleko od moře a majitelé si přitom přáli výhled na vlny a pláž. Architekt Wiel Arets jejich problém vyřešil. Na konzolovou střešní terasu umístil bazén s vyhlídkou.

Nádrž slouží také jako sluneční clona. | foto: Jan Bitter a Wiel Arets Architects

Movitá nizozemská rodina si pro návrh své nové "chaty" v Marbelle v Andalusii vybrala prvotřídní studio Wiel Arets Architects. Kancelář založená v nizozemském Heelrenu, která letos slaví třicet let, po sobě pojmenoval architekt, urbanista a designér Wiel Arets. Ten svůj ateliér založil pouhý rok po dokončení studií na technické univerzitě v Eindhovenu. 

Riskování a zdravé sebevědomí se vyplatilo. Dnes má za sebou desítky dokončených legendárních projektů. Studio má pobočky v Maastrichtu, Amsterdamu a Curychu a je vyhledávané pro své jednoduché a dokonale dotažené moderní návrhy. Arets se také stal miláčkem médií, studentů architektury i velkých dodavatelských značek.

Víkendové sídlo v Andalusii

Wielheesenovi měli na architekta jedno velké přání. Toužili po gigantickém akváriu, ve kterém chtěli mít medúzy.

Architekt jim přání splnil, i když v jiné podobě, než jaká byla zachycená na prvních skicách domu v roce 1999.

Původním návrhům zůstal věrný jen rozmařilý luxus stavby, betonová konstrukce a poloha domu, ve všem ostatním se od základů proměnil. Nedošlo ani na medúzy, přednost dostal komfortní bazén. Samotná realizace stavby se pak táhla téměř patnáct let, majitele zaskočila i stavební krize, která zasáhla Španělsko.

Už při zběžném pohledu z ulice vzbuzuje víkendové sídlo o rozloze 650 metrů čtverečních pozornost. Mezi ostatními sousedními domky působí okázale a monumentálně. Do domu  lze vstoupit přímo z ulice do přízemí, nebo vjet do polozapuštěné garáže. V ní je místo pro dva vozy a jízdní kola, která využívá celá rodina pro cesty na pláž.

Za garáží a technickou místností jsou v suterénu umístěny i dva hostinské pokoje se zázemím, vlastní terasou a výhledem do zahrady. Ty mohou hosté využívat zcela samostatně, nezávisle na dalších částech domu.

Už při zběžném pohledu z ulice přitahuje víkendové sídlo pozornost.

Už při zběžném pohledu z ulice přitahuje víkendové sídlo pozornost.

Dva dětské pokojíky a ložnice majitelů jsou v dalším patře. Poslední patro patří jídelně a obývací kuchyni a na střeše je posezení na terase a největší perla celého objektu: bazén s prosklenými stěnami a dnem. Přímo pod bazénem je venkovní posezení, ze kterého lze pozorovat veškerý pohyb ve vodě. Nádrž tak slouží i jako velmi alternativní sluneční clona a navíc ochlazuje i interiéry domu.

Dům protínají hned dvě schodiště, díky kterým můžete dům užívat "rychlým", nebo "pomalým" způsobem. Po "rychlém" schodišti můžete bleskově vystoupat přímo z ulice na střešní terasu s bazénem. Schodiště vede po vnějším obvodu domu a netěží jen z estetiky, jeho konstrukce má i ryze praktické hledisko. Pokud děti přiběhnou přímo z pláže, neroznesou písek po interiéru vily.

V domě nechybí ani další exkluzivní a neobvyklé prvky.

V domě nechybí ani další exkluzivní a neobvyklé prvky.

V domě nechybí ani další exkluzivní a neobvyklé prvky, jako jsou například výtah z kuchyně přímo k bazénu, který usnadňuje servírování občerstvení, nebo bohatě zařízená sauna a parní lázeň. Ty nepaří v Marbelle, městě proslulém téměř největším počtem slunných dnů v roce z celého Španělska, ke standardní výbavě. V celém domě jsou ve stropech a stěnách zabudované reproduktory audiosystému.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Chalupa jako malovaná. Jenže je to pasivně úsporná novostavba

Velkou část přízemí zabírá místnost s odpočinkovým koutem a kuchyní. Autentický...

Zora Stupňánková a Stanislav Baťka začali chalupařit teprve nedávno, když si částečně svépomocí postavili dům v jižních...

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Najdete na iDNES.cz