Motto Bistrice? Jídlo může být jen tak dobré, jak dobré jsou jeho ingredience. „Této myšlence odpovídá i interiér restaurace. Zdůrazňuje hmat, sluch a čich jako atypické smysly vnímání interiéru. Nesnaží se na návštěvníka zapůsobit jednou dominantou, cílem je vnímat jej jako celek. Vsadili jsme proto na důslednou volbu tradičních materiálů, díky nimž se interiér stal místem, v němž člověk podvědomě rád pobývá a kam se rád vrací,“ popisuje Lucia Zavarská Kušnírová ze studia winwin architects.
Projekt přihlásilo studio do soutěže Interiér roku 2023 v kategorii Veřejný interiér I (kavárny, restaurace a hotely). Již devátý ročník soutěže, do níž se přihlásilo rekordních 233 projektů, měl uzávěrku 28. února 2024. Vyhlášení vítězů proběhlo opět v pražském Centru současného umění DOX v úterý 14. května 2024. Výsledky najdete zde.
Restaurace s lidským měřítkem
„Velkorysou výšku prostoru jsme doplnili o lidské měřítko vložením mezipatra, které zároveň zvyšuje kapacitu míst k sezení. Dispozice respektuje hlavní provozní vztahy zaměstnanců i návštěvníků a zároveň se snaží poskytnout různorodou atmosféru spojenou v jednom prostoru,“ popisuje architektka Zavarská Kušnírová.
Naproti vstupu je barový pult se zázemím tvořeným otevřenou kuchyní. Ten rozděluje dispozici na restaurační část vpravo a bistro se snídaňovým pultem vlevo.
Funkcionalistický hotel se stal opět chloubou města, i díky designérce |
Restaurace kombinuje jednoduché variabilní stoly umístěné nad a pod mezaninem se stoly určenými pro a la carte přímo před otevřenou kuchyní. Bistro naproti tomu poskytuje prostor pro rychlé snídaně, nebo naopak stand-by degustace ve večerních hodinách.
Ranní atmosféru podtrhuje prosvětlenost díky návaznosti na skleněnou fasádu, večerní atmosféru pak podtrhuje černá vinotéka umístěná ve výklenku navazujícím na zázemí.
„Přestože materiály použité v interiéru zdůrazňují tradici, současný, do detailu propracovaný design je zároveň moderní. Ať už jde o kamennou podlahu v bistru nebo masivní dřevo v restauraci, prostor propojuje celoplošný štípaným kamenný obklad,“ doplňuje Lucia Zavarská Kušnírová.
Nábytek kombinující masivní dřevo, kůži a kov vybrali architekti s důrazem na nadčasovost a pohodlí. Atmosféru dotváří kombinace různých typů svítidel sladěných do scén. Ty podtrhují typ členění prostoru. Akustiku pak řeší podhled z přírodních vláken.
O projektuNázev: Bistric restaurant Rok dokončení: 2023 Plocha: 370 m² Autoři: studio winwin architects: Ing. arch. Lucia Zavarská Kušnírová, Ing. arch. Katarína Mňahončáková, Ing. arch. Soňa Salnerová, Ing. arch. Dominik Haviar Místo: Bratislava |