Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Interiér restaurace lze vnímat očima, ale i hmatem, sluchem a čichem

Někdy se podaří, že interiér restaurace odpovídá i nabízené gastronomii. Restaurace Bistric v Bratislavě se vrací k tradičnímu kuchařskému řemeslu. Snaží se prezentovat poctivost vlastních vypěstovaných surovin a podává jídla z nich připravená bez zbytečného pozlátka a okázalosti. A takový je i interiér.
Naproti vstupu je barový pult se zázemím tvořeným otevřenou kuchyní.

Naproti vstupu je barový pult se zázemím tvořeným otevřenou kuchyní. | foto: Welin Nagyová

Motto Bistrice? Jídlo může být jen tak dobré, jak dobré jsou jeho ingredience. „Této myšlence odpovídá i interiér restaurace. Zdůrazňuje hmat, sluch a čich jako atypické smysly vnímání interiéru. Nesnaží se na návštěvníka zapůsobit jednou dominantou, cílem je vnímat jej jako celek. Vsadili jsme proto na důslednou volbu tradičních materiálů, díky nimž se interiér stal místem, v němž člověk podvědomě rád pobývá a kam se rád vrací,“ popisuje Lucia Zavarská Kušnírová ze studia winwin architects.

Design je tradiční a zároveň moderní. Ať už jde o kamennou podlahu v bistru nebo masivní dřevo v restauraci.

Projekt přihlásilo studio do soutěže Interiér roku 2023 v kategorii Veřejný interiér I (kavárny, restaurace a hotely). Již devátý ročník soutěže, do níž se přihlásilo rekordních 233 projektů, měl uzávěrku 28. února 2024. Vyhlášení vítězů proběhlo opět v pražském Centru současného umění DOX v úterý 14. května 2024. Výsledky najdete zde.

Restaurace s lidským měřítkem

„Velkorysou výšku prostoru jsme doplnili o lidské měřítko vložením mezipatra, které zároveň zvyšuje kapacitu míst k sezení. Dispozice respektuje hlavní provozní vztahy zaměstnanců i návštěvníků a zároveň se snaží poskytnout různorodou atmosféru spojenou v jednom prostoru,“ popisuje architektka Zavarská Kušnírová.

Naproti vstupu je barový pult se zázemím tvořeným otevřenou kuchyní. Ten rozděluje dispozici na restaurační část vpravo a bistro se snídaňovým pultem vlevo.

Funkcionalistický hotel se stal opět chloubou města, i díky designérce

Restaurace kombinuje jednoduché variabilní stoly umístěné nad a pod mezaninem se stoly určenými pro a la carte přímo před otevřenou kuchyní. Bistro naproti tomu poskytuje prostor pro rychlé snídaně, nebo naopak stand-by degustace ve večerních hodinách.

Večerní atmosféru podtrhuje černá vinotéka umístěná ve výklenku navazujícím na zázemí.

Ranní atmosféru podtrhuje prosvětlenost díky návaznosti na skleněnou fasádu, večerní atmosféru pak podtrhuje černá vinotéka umístěná ve výklenku navazujícím na zázemí.

„Přestože materiály použité v interiéru zdůrazňují tradici, současný, do detailu propracovaný design je zároveň moderní. Ať už jde o kamennou podlahu v bistru nebo masivní dřevo v restauraci, prostor propojuje celoplošný štípaným kamenný obklad,“ doplňuje Lucia Zavarská Kušnírová.

Nábytek kombinující masivní dřevo, kůži a kov vybrali architekti s důrazem na nadčasovost a pohodlí. Atmosféru dotváří kombinace různých typů svítidel sladěných do scén. Ty podtrhují typ členění prostoru. Akustiku pak řeší podhled z přírodních vláken.

O projektu

Název: Bistric restaurant

Rok dokončení: 2023

Plocha: 370 m²

Autoři: studio winwin architects: Ing. arch. Lucia Zavarská Kušnírová, Ing. arch. Katarína Mňahončáková, Ing. arch. Soňa Salnerová, Ing. arch. Dominik Haviar

Místo: Bratislava

Autor:
  • Nejčtenější

Jste blázni, říkali všichni. Parádní dům si postavili na nejhorším pozemku

Manželé bydleli ve zděném domě, který postupně upravovali. Nakonec se ale rozhodli pro změnu. Od města odkoupili jeden ze stavebních pozemků. „Ten nejhorší – všichni nám říkali, že jsme blázni, že...

12. září 2024

Nejlepší čas na pořízení chalupy či chaty je teď. Co je v Česku na prodej

Chalupy obklopené přírodou a vzrostlými stromy slibují soukromí, klid, odpočinek po náročných dnech v práci. Na prodej jsou víkendové nemovitosti na horách i luxusní obydlí například ve středních...

17. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do rekonstrukce 70 let staré chaty se žena pustila sama. Jak to dopadlo

Paní Alena zdědila nedávno skoro sedmdesát let starou chatu. Více než obchody s módou ji zajímají ty s interiérovým vybavením a také s nářadím. Sama se pustila do návrhu kompletní rekonstrukce,...

17. září 2024

Nábytek z půdy po dědečkovi dostal šanci. Vnuk si jej v bytě užívá

V bytech z počátku dvacátého století se majitelé většinou snaží zachovat jejich genius loci. Často se v nich tak objevuje jeden či dva kusy původního nábytku, zejména pokud jde o interiér po...

14. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze školy z roku 1914, kde se v interiéru zastavil čas, je dnes chata

V osmé řadě televizního seriálu Eventyrlig Oppussing o proměnách chat a chalup se Halvor Bakke se svým týmem pustil do proměny domu z roku 1914. Ten původně sloužil i jako škola, dnes stavbu už třetí...

16. září 2024

Bydlí nad Strahovským tunelem v Praze. V bytě má ocelové mostní nosníky

Do bytu na pražském Smíchově se majitelka přestěhovala před sedmi lety z menšího města. Bydlí ve třetím patře projektu Rezidence Sacre Coeur 2 v bezprostřední blízkosti stejnojmenného parku. Stavba...

19. září 2024

Malý horský apartmán má vše potřebné, majitelé se nemusí o nic starat

Ceny apartmánů v horských střediscích jsou takřka stejné jako ceny bytů v Praze. Většina zájemců si proto nepořizuje pro víkendové pobyty či dovolenou zbytečně velký, a tedy drahý apartmán. Je však...

19. září 2024

Sháníte netradiční chatu? Vyvolávací cena protijaderného bunkru je 450 tisíc

Útulně zařízený protijaderný bunkr z padesátých let minulého století se stal netradiční chatou. Stojí v anglickém Wormhillu a prodává se za patnáct tisíc liber, v přepočtu za 450 tisíc korun.

18. září 2024

Dřevostavba slouží jako škola i kulturní centrum obce. I bez zateplení

Dřív zde byl areál bývalé vojenské základy, teď se tu učí středoškoláci a scházejí se tady lidé z celé obce. Vzniklo zde totiž komunitní centrum a středisko místního kulturního dětí. Našlo se i místo...

18. září 2024

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Deindustrializace Německa začala. Firmy omezují výrobu a mizí ze země

Německo přestává být zemí přívětivou pro podnikání. Kvůli obavám z dopadů tamní energetické politiky rychle narůstá...