Ze statku vytěžila maximum. Bydlí ve stodole a farmu úspěšně pronajímá

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí muzeum, uvnitř lyceum, tak by se dala parafrázovat přestavba portugalského venkovského sídla ze 17. století. Za masivními kamennými zdmi se skrývá moderní pastelový interiér, který pro podnikavou majitelku vytvořilo architektonické studio Escritório de Arquitetos.

Za masivními kamennými zdmi se skrývá překvapivě pastelový interiér s moderním nábojem. | foto: Escritório de Arquitetos

Na severu Pyrenejského poloostrova, v polovině cesty mezi portugalským Portem a španělským městem Santiago de Compostela, leží vesnička Linhares. V jejím srdci, jen na dohled od středověkého hradu, který se tyčí na kamenitém kopci nad vískou, našla nové uplatnění stará zemědělská usedlost.

Maria Brandaová, aktivní majitelka pozemků a rozpadajícího se statku, se před pěti lety rozhodla, že z nemovitostí vytěží maximum.

Fotogalerie

Na pozemku si pro sebe a svou rodinu svépomocí přestavěla stodolu na skromné bydlení a s elánem se vrhla na přestavbu domu. Jeho základy byly položeny v roce 1699 a jen pouhé čtyři roky na to byly zaznamenány první následné opravy a zvětšování, ale po další tři století se na usedlosti nic zásadního nezměnilo.

Brandaová pozvala své známé, architektonický tandem Nuno Duarte a Sofia Nevesová ze studia Escritório de Arquitetos, aby jí pomohli s jejím podnikatelským záměrem. Potřebovala starou farmu přestavět na rekreační objekt, který by rodinu uživil.

Architekti respektovali ráz krajiny i historické domy, jaké jsou v oblasti obvyklé, ale současně přenesli na venkov unikátní koncept minimalistické pastelové moderny, kterou jsme běžně zvyklí vídat spíše na ulicích měst a v alternativních bytech, než v surovém prostředí vesnického kamenného stavení.

Přísně funkční dispozice ve tvaru písmene L spojuje dvojici propojených, ale jednoduše oddělitelných bytových jednotek. Celkem jsou v objektu tři samostatné ložnice se sociálním zázemím a společenskými prostorami. Brandaová k domu nechala připojit bazén a díky tomu, že bydlí v těsném sousedství bývalé farmy, ve svahu nad domem, může už druhým rokem soustavně pečovat o blaho ubytovaných hostů.

Ti si mohou užívat jednoduchost života bez jakýchkoliv výdobytků techniky. Auto nechají zaparkované na příjezdové cestě a vystačí si s chůzí po horách, sprcha je ohřívána pouze solárním panelem a návyková wi-fi síť se v domě zapíná pouze na výslovnou žádost nájemníka.

Nesmlouvavou modernu oživují barevně sladěné ručně tkané koberce a běhouny.

Nesmlouvavou modernu oživují barevně sladěné ručně tkané koberce a běhouny.

Charakteristické prvky, které na první pohled odlišují dům o rozloze 120 metrů čtverečních od ostatních sousedů, spatříte až ve chvíli, kdy vstoupíte do interiéru. Pastelově růžová na zdech a křídlech okenic je doplněna o mentolovou barvu nábytku vyrobeného na míru a královskou modř zdí v ložnicích. Další prvky se nesou už jen na neutrální vlně bílé, šedého a bílého kovu a přírodního dřeva.

Nesmlouvavou modernu oživují barevně sladěné ručně tkané koberce a běhouny. Bíle a růžově natřené kamenné stěny přiznávají rurální původ domu, do vod moderní architektury interiér posílá propracovaná kompozice průhledů a moderního vestavěného úložného nábytku a kuchyňské linky.

Jednotlivé místnosti jsou vybaveny krbovými kamny, u kterých je na prvním místě praktická stránka věci. Podobně architekti uvažovali i při volbě kamenných leštěných podlah, které vyžadují minimální údržbu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

V 70. letech bylo možné cokoliv. A tak také zařídila svůj vysněný byt

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018...

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018 přestěhovala do svého vysněného bytu. Téměř vše,...

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Najdete na iDNES.cz