Přestavba řadovky se povedla na jedničku. Rodině se žije výborně

  1:00aktualizováno  1:00
Na dva dětské pokojíčky nezbývalo ve staré zástavbě v nizozemském Rijswijku místo. Architekti nelenili a napsali na místní stavební úřad žádost o rozšíření domu. Stalo se neuvěřitelné, úředníci revoluční přestavbu řadovky povolili.

Přestavbu domu v nizozemském městě Rijswijk navrhl architekt Ruud Visser společně se svým japonským kolegou Fumi Hoshinou. | foto: René de Wit

Šest stejných řadových domků vyrostlo na přelomu 19. a 20. století na okraji dnes padesátitisícového nizozemského města Rijswijk. Jednoduchá bílá fasáda, sedlové střechy a okna s parapety z lícových cihel se nesly na vlně populárního venkovského stylu.

S přibývajícími lety nároky majitelů na bydlení rostly a domky postupně dostávaly materiálově i tvarově různorodé přílepky, verandy, kůlny i zahradní altánky. K radikálnější přestavbě se ale nikdo neodhodlal.

Zlom nastal až před čtyřmi lety, kdy se v jednom z domků pozměnili majitelé. Mladá žena žila v domě většinu svého života a zůstala v něm i poté, co se její rodiče odstěhovali do jiného, nového domku nedaleko.

Fotogalerie

V částečně zrekonstruované stavbě začala po několika letech bydlet společně s manželem. S druhým dítětem se už ale do domku nevešli. Protože osobní vazby a vzpomínky na místo byly silnější než touha po přestěhování, zvolili přestavbu.

Oslovili architektonické studio Ruud Visser Architecten, které se před pár lety po celém světě proslavilo svou neortodoxní proměnou dřevěného kostela v Rotterdamu na rezidenční bydlení (viz článek Kostel přestavěli na luxusní bydlení. Dům ovládají přes iPhone). Požádali architekty o zvětšení přízemí v podobném stylu, jako bylo provedeno na sousedních domech.

Do pokojíčků se nevešly ani pořádné postele

Architekt Ruud Visser společně se svým japonským kolegou Fumi Hoshinou zjistili, že dům a jeho majitelé potřebují jiný recept na spokojený a pohodlný život. Při návštěvě domu okamžitě viděli, že zvětšení si nezaslouží jen společná obytná část, ale zejména pokoje v patře.

V podkrovních pokojíčcích, plánovaných jako dětské ložnice, nebylo ani dost prostoru na regulérní dvě dvoumetrové postele. Po konzultaci s architektonickým tandemem bylo rozhodnuto, že se bude zvětšovat i patro.

Visser a Hoshino se rozhodli zvětšit dům o dva metry směrem do zahrady a to nejen v přízemí, ale v celé výšce domu a získat tak větší kuchyň a další, regulérní ložnici. Z dvouložnicového domu s komůrkou se tak měl stát dům se třemi ložnicemi. Architektonické studio vytvořilo model a obrazovou dokumentaci stavby a pustilo se do boje o získání všech potřebných povolení.

Starý původní půdorys přízemí domu

Starý původní půdorys přízemí domu

Nový půdorys přízemí domu

Nový půdorys přízemí domu

Nový půdorys patra domu

Nový půdorys patra domu

Od samého začátku se jim dařilo posouvat se k vysněnému cíli. Na podzim roku 2013 povolila plánovací komise města Rijswijku estetickou změnu fasády a všichni sousedé do jednoho zcela bez problémů souhlasili se zvětšením části domu.

Hladkému průběhu akce jistě napomohly vynikající a přátelské sousedské vazby, utužované desítky let, protože jak sami architekti přiznávají, získat souhlas právě od vlastních sousedů bývá zpravidla největší oříšek.

Na konci června 2014 bylo jasno. Všechna byrokracie je vyřízená, můžeme konečně stavět. Po táhlých měsících dopisování s radnicí, stavebním úřadem, vyřizování stavebního povolení a následujících drobných změnách architektonického návrhu začala samotná stavba, která trvala necelých deset měsíců. Práce byly dokončeny letos na jaře.

Zvětšila se koupelna, kuchyň i pokojíčky

Díky novému konceptu dům dostal větší kuchyňský kout, zmenšila se vstupní chodba a v zahradní části domu se posunula garáž až na samotnou zadní hranici pozemku. V patře doznal prostor největších změn. Vznikly dva stejně velké zrcadlově obrácené dětské pokoje, zvětšila se koupelna. Celek působí přitom zcela samozřejmě, prostě a nekomplikovaně, jako kdyby nebylo nic přirozenějšího než tato dostavba.

Nábytku dominuje dřevo: poděděné sekretáře a příborníky si skvěle rozumí s...

Nábytku dominuje dřevo: poděděné sekretáře a příborníky si skvěle rozumí s novou, na míru vyrobenou kuchyňskou linkou.

Velký podíl na inspirativní jednoduchosti celého projektu má Fumi Hoshino, který do něj vnesl japonskou lehkost a čistotu stylu. Zadnímu traktu fasády dominuje velké okno s křížovým dřevěným rámem, které nahradilo několik velkých oken a původní francouzské dveře vedoucí do zahrady. Pokoje tak dostaly velkou dávku světla, na které si rodina potrpí a v létě neustále využívanou možnost přímého kontaktu s exteriérem.

Interiéry jsou zařízeny vkusně a prakticky, bez zbytečností a exhibicí. Prostor sjednocuje bíle natřená prkenná podlaha, kterou v kuchyni nahradila stylová historická dlažba a bíle natřené dřevěné dveře a zárubně. Nábytku dominuje dřevo: poděděné sekretáře a příborníky si skvěle rozumí s novou, na míru vyrobenou kuchyňskou linkou.

V Nizozemsku velmi oblíbenou, zlehka industriální estetiku naplňují plechová stínidla závěsných svítidel, betonová stěrka, která na stěnách koupelny jasně opticky vymezuje společný prostor určený pro hygienu. Obývací pokoj dostal pastelově zelenou výmalbu, barevně ladí s koňakově hnědou koženou sedačkou i černobílým klasickým laděním zbytku domu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům za Prahou. Je báječně jednoduchý, pohodlný a přátelský k návštěvám

Dům za Prahou je pro dva ideální a vhodný i pro setkávání s dětmi a jejich...

Dům za Prahou je pro dva ideální a vhodný i pro setkávání s dětmi a jejich rodinami. „Chtěli jsme, aby dům byl moderní...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Tak barevný byt jste ještě neviděli. Je plný vtipných nápadů

Obrazy reaguje Andrea nejen na prázdné stěny, ale i na to, co se děje okolo ní....

Prázdný nový byt a holé stěny se staly pro Andreu tou nejlepší inspirací. Díky nim v sobě objevila netušenou kreativitu...

Na chatu chodí po schodech. Postavili ji s terasou na střeše domu

Na první pohled se může zdát nová přístavba jako fotomontáž. Kousek Skandinávie...

Majitelům domu v centru belgického Gentu chyběla skromná chata, ve které by odpočívali a četli si. Když se rozhodli pro...

Další z rubriky

Bungalov postavený na klíč byl jasnou volbou. Majitelka z něho má radost

Terasa je jediným místem v domě, kde je přiznané dřevo. Obklady i strop z...

Dřevěný bungalov s valbovou střechou patří ke klasice nejen australského předměstí. Jeho okouzlující charakter a...

Spojením dvou bytů vznikl neuvěřitelný penthouse s pěti koupelnami

Obývací části dominuje klavír Yamaha v bílé barvě.

Dokonalým panoramatickým výhledem na město a pohoří Vitoša se mohou těšit majitelé penthousu v bulharské Sofii. Luxusní...

Do kanceláří „vjela“ část vlaku. Vtipný nápad potěší milovníky retra

Takovou telefonní budku jste ještě neviděli...

Na první pohled běžné zadání, návrh kanceláře pro společnost zabývající se vyhledáváním dopravních spojů, dostalo hodně...

Najdete na iDNES.cz