Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a postavili z ní originální dům s ateliérem. Výsledkem je nový domov pro architekta Rolfa, jeho přítelkyni, architektku Yffi van den Bergovou a psa.

Stará cihlová budova na zahradě vily z konce 19. století se dočkala stavební injekce z míst, odkud by to málokdo čekal: z přilehlých nouzových kasáren z padesátých let 20. století.

Parcela stojí v utrechtské čtvrt Maliebaan. Čtvrť byla v minulosti známá jako jedno z nejnudnějších a nejupjatějších míst studentského města. Roky nechaly na obou stavbách spoustu jizev. Zdevastované prostory si vybral architekt Rolf Bruggink jako nový domov.

Svobodomyslný kreativní projekt se od samého začátku neobtěžoval ani se složitými výkresy. Vznikl pouze zmenšený model, který se postupně upravoval podle možností, které získané materiály poskytovaly.

Fotogalerie

Snahou architektů Rolfa Brugginka a Nieka Wagemanse bylo co nejvíce eliminovat odpad a dát prostor fantazii. Budovu rozdělují trámy na šest dílů, které fázují prostor.

Vznikly tak tři vzájemně propojené zóny: první příchozí vítá otevřená vstupní hala, ve které ohromí přiznaný pět a půl metrů vysoký strop. Druhou zónou je srdce bytu, vestavěný blok kuchyně s jídelnou a toaletou, na kterou v patře navazuje ložnice s koupelnou, šatnou a pracovnou.

Do patra zbudovaného z vyřazených topných těles lze vystoupat po dvou schodištích: jak ze vstupní haly, tak z obývacího pokoje. Architekti ve vloženém bloku plně využili staré dřevěné trámy, zdivo i okenní rámy.

Vysoko zavěšená vana, plující nad hlavami těch, kteří zůstali v neprivátní části v přízemí, funguje i jako pozorovatelna. Koupající má dokonalý přehled o dění v celém bytě. Poslední zóna patnáct metrů dlouhého domu patří společenskému obývacímu pokoji s přímým vstupem skrz velké okno na oblázkovou terasu a na zahradu.

Většina nábytku a vybavení v domě o celkové rozloze dvě stě třicet metrů čtverečních pochází z Rolfovy dílny nebo od jeho přátel umělců - koberec ze starých dek od Tejo Remyho a Rene Veenhuizena nebo křesílko z obalů na cédéčka od Dirka van der Kooije.

Eklekticky seskládané kousky se drží recyklační filozofie. Interiér zdobí autorské obrazy a bizarní sbírky páru. Neobvyklé porcelánové misky nebo náboženské sošky.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Soukromé ráje. Chaty v Česku jsou dostupným snem o bydlení v přírodě

Psáry, okres Praha-západ. Chata má užitnou plochu 55 m².

Za Prahou, ale i v jižních Čechách, u Litomyšle a v Podkrkonoší se prodávají chaty v různé kvalitě. Některé jsou před...

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Malá Strana je nádherný svět s čakrou inspirace, říká převozník Bergman

Zdeněk Bergman bydlí v Nerudově ulici a z terasy dohlédne přes malostranské...

Malou Stranu si ročně prohlédne 8 milionů turistů. Po Starých zámeckých schodech vyběhnou na Hrad a Nerudovou ulicí se...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz