Koupila ve škole jednu třídu. Zvláštnímu bydlení ustoupili i památkáři

  1:00aktualizováno  1:00
Stará škola, která stojí v centru Amsterdamu již osmdesát let, Riannu okouzlila na první pohled. Koupila zde jednu třídu a rozhodla se, že z ní udělá svůj domov. Spojila se s architektonickým studiem RUIM a společně se pustili do velmi odvážného projektu.

Nový byt vznikl v podkroví nevyužívané školní budovy postavené ve třicátých letech minulého století v centru Amsterdamu. | foto: xxruim.com, Daniel Nicolas

Dvojice nizozemských architektů René van der Leest a Sigrid van Kleefová začali s prvními projekty v roce 2003 a za tu dobu získali mimořádné renomé. Vybrala si je i čtyřicetiletá haagská úřednice Rianne, která si pro své bydlení vybrala třídu v nevyužívané školní budově. Developer totiž novým majitelům rozprodával celou školu po jednotlivých třídách.

Po domluvě s architekty padla volba na podkroví. Prostor sice patřil k nejzanedbanějším, ale zároveň byl nejlevnější a architekti jej dokázali zvětšit o 40 metrů čtverečních díky vestavbě patra s ložnicí a koupelnou.

Bydlí ve školní třídě

„Rianne žije čilým společenským životem. Přála si útulnou oázu, kde bude moci hostit přátele, ale i nerušeně odpočívat a kam se mimo jiné vejde i její početná sbírka módních bot. Velký a přehledný botník byl jednou z prvních položek seznamu,“ popisuje pro iDNES.cz přání majitelky Sigrid van Kleefová. Dalším požadavkem bylo, aby unikátní prostory neztratily své kouzlo a z bytu bylo stále patrné, že to byla dříve školní třída.

V přízemí apartmánu vznikl propojený prostor obývacího pokoje, kuchyně, jídelny a pracovny. Po schodech nahoru lze vystoupat do ložnice a koupelny. Největším zásahem se tak stala vestavba galerijního patra s průhledem do obývacího pokoje. Tuto část rekonstrukce provázelo i táhlé vyjednávání s místními památkáři.

Ti ale nakonec kapitulovali a návrh odsouhlasili. Přesvědčila je i řada dalších detailů přestavby, díky kterým se ujistili, že der Leest a van Kleefová přistupují k budově citlivě.

Majitelka si dnes podle slov architektů otevřením patra ložnice do prostoru celého bytu nemůže vynachválit - získala tak celkem mimoděk nemovitost, která pro ni má ten správný nádech luxusu.

Majitelka (na snímku) nechala v bytě i původní vybavení třídy.

Majitelka (na snímku) nechala v bytě i původní vybavení třídy.

Dominantním prvkem celého bytu se stalo geometrické, temně zelené ocelové schodiště. Na něj a na průhled oknem z kuchyně je Sigrid van Kleefová nejpyšnější. Když van Kleefová přemýšlela o této rekonstrukci, nemohla z hlavy dostat vzpomínky na vlastní školní léta. „Ze základní školy mi nejvíc v hlavě utkvěla výrazná barevnost sedmdesátých let,“ vzpomíná architektka při otázce, proč pro interiér vybrali tak syté a neobvyklé odstíny.

Šedomodré podlahy v obývacím pokoji, kávové v ložnici, červené trámy, zelené schodiště a bordó stěny, oranžový koberec a růžový textil - to může působit značně zmateně. Zdání ale klame, celková kompozice vypadá výborně. Na vlně sedmdesátek se svezly i materiály, na podlaze je například staromódní linoleum.

Majitelka si přála mít domov jako útulnou oázu, kde bude moci hostit přátele,...

Majitelka si přála mít domov jako útulnou oázu, kde bude moci hostit přátele, ale i nerušeně odpočívat a kam se mimo jiné vejde i její početná sbírka módních bot. Na snímku je architektka Sigrid van Kleefová.

Majitelka využila i původní zařízení. Školní výuka se promítla do celého interiéru. V rohu  obývacího pokoje stojí dnes už dekorativní, ale kdysi plně využívané velké, samostatně stojící staré počítadlo.

Další zajímavostí jsou na zdech v chodbě pověšené staré výukové mapy. Obešly se bez rámů, k zavěšení slouží jen obyčejné dřevěné lišty se šňůrkou, jak je zná každý školák. Televizní stolek je ze staré dřevěné lavice z tělocvičny.

Opomenuta nezůstala ani praktická stránka bydlení. Byt se vytápí podlahové topení napojené na solární panely. Díky tomu se podařilo snížit provozní náklady poměrně velkorysého interiéru na minimum.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Katastrofa jí změnila život. Vrátila se domů a vytvořila nádherný ráj

Portorikánka Sylvia se po takřka dvou dekádách vrátila na rodnou půdu a...

Patnáct let jezdila Sylvia na karibský ostrov Vieques, kde odpočívala od hektického New Yorku, do kterého se...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Další z rubriky

Pohádkový soukromý ostrov je k pronájmu za šedesát tisíc korun

Exkluzivní soukromý ostrůvek v Belize je určený pro skupinu, která si pronajme...

Exkluzivní soukromý ostrůvek v Belize je určený pro skupinu, která si pronajme pět apartmánů. Může využívat bazén i...

Jejich dům se dřevem i zinkem vypadá, jako když se vznáší nad zemí

Pro suterén architekti zvolili beton, cedrové a modřínové dřevo pro přízemí,...

Mladý pár se třemi dětmi oslovil architekty ze Studia VARA, aby jim pomohli vytvořit moderní domov. Rodina se rozhodla...

Stará vodárenská věž je k prodeji. Ukrývá se v ní nádherné bydlení

Sto dvacet tři let stará vodárenská věž v londýnském Shooters Hill, která...

Sto dvacet tři let stará vodárenská věž v londýnském Shooters Hill, která uvnitř ukrývá luxusní bydlení o osmi...

Najdete na iDNES.cz