Z vlhkého sklepa a bytu v přízemí vytvořili malý luxusní mezonet

  1:00aktualizováno  1:00
Koupit si přízemní byt a spojit jej točitým schodištěm s vlhkým sklepem pod ním, a vytvořit tak jeden malý mezonet, to je velká odvaha. Možná ještě větší od architekta než od investora, protože musí vše vymyslet.

Barový pult s robustní deskou slouží i jako jídelní stůl. | foto: Martin Zeman

„Byt, lépe řečeno přízemní prostor se sklepem, koupil klient ve formě shell & core, tedy bez příček, podlah a rozvodů. Zejména sklepní část byla i přes svůj půvab klenutých prostor velmi problematická kvůli značné vlhkosti,“ popisuje výchozí situaci architektka Radka Valová z pražského studia oooox.

Nicméně takový prostor v centru Prahy představoval i přes svou malou podlahovou plochu pro ni i její kolegy velkou výzvu. Vysoké stropy horního patra umožnily architektům dokonce vložení malého mezipatra ke vstupu. Vznikla tak malá šatna pro kabáty a boty, pod schodištěm do šatny je toaleta.

Nad pohovkou zabírající celou šířku místnosti je velké zrcadlo, které opticky...

Nad pohovkou přes celou šířku místnosti je velké zrcadlo, které opticky zvětšuje prostor.

Do horního patra umístili architekti obytný pokoj s kuchyní a výstup na terasu v meziblokovém prostoru, do spodního pak ložnici s pracovnou a koupelnou.

Toto řešení by pro trvalé bydlení vhodné příliš nebylo, ale protože byt využívá mladý pár pouze na přespání v době svých častých pracovních návštěv v Praze, klient na toto řešení přistoupil. Stavební úpravy začaly likvidací vlhkosti.

Když se počítá každý centimetr

Omezená plocha vedla k maximálnímu využití prostoru, ocelové točité schodiště bylo jedinou volbou, každý jiný typ by připravil majitele o potřebné místo. Díky použitému dřevu na schodnicích a bílé barvě naspodu působí subtilním dojmem. Schodiště vede dolů do malé pracovny, kde může případně i přespat návštěva. Ve spodním podlaží je také ložnice s koupelnou.

Fotogalerie

„Celý byt jsme pojali v duchu klasické moderny v nadčasových šedých tónech, doplněné masivní dřevěnou drásanou podlahou,“ vysvětluje architektka Valová.

Hlavní prostor představuje kuchyň spojená s obývacím pokojem. Je sice poměrně malá, nicméně pro způsob využívání bytu dostatečná.

Na kuchyňský ostrůvek navazuje dostatečně široký barový stůl, který slouží i pro stolování. Jednoduše profilovaná dvířka nábytku v šedohnědé barvě příjemně kontrastují s podlahou z masivního dřeva.

Převýšený prostor vyplňuje dominanta interiéru, mohutný chromovaný lustr, který pod vysokým klenutým stropem skvěle vynikne. Obývací část zaplnila sedačka přes celou šíři místnosti. Celý prostor pak opticky zvětšuje široké zrcadlo. Z obývací části vedou francouzské dveře na terasu umístěnou v klidném činžovním dvorku, která je přístupná pouze majitelům bytu.

Ocelové točité schodiště působí v prostoru subtilním dojmem.

Ocelové točité schodiště působí v prostoru subtilním dojmem.

Spodní podlaží s ložnicí díky vysokým klenutým stropům působí až překvapivě vzdušným dojmem. Ložnici odděluje od pracovny nábytková stěna s proskleným nadsvětlíkem, aby vynikla klenba.

Do prostoru se vešlo dvojlůžko Hästens s čalouněním v béžovém káru. Pro zvýšení pohodlí je velké čelo postele očalouněné na zakázku.

Koupelna přímo navazuje na ložnici, vstup do ní uzavírají skleněné posuvné dveře. Obklady z travertinové mozaiky nakombinovala architektka Valová s velkoformátovou dlažbou. Koupelna je vybavena velký sprchovým koutem a nikou pro dvě umyvadla na závěsné koupelnové skříňce podsvícené LED páskem.

V zadní části koupelny je polopříčkou oddělená toaleta a vestavná skříň pro úklidové prostředky a pračku se sušičkou.

Doplňky v interiéru jsou z showroomu loooox, pro který veškerý sortiment vybírá studio oooox.

Projekt

Průhled z ložnice do koupelny - k dvojlůžku Hästens nechali architekti vyrobit...

Průhled z ložnice do koupelny - k dvojlůžku Hästens nechali architekti vyrobit velké čalouněné čelo.

Autor:
  • Nejčtenější

Fascinující bydlení pro důchodkyni, která se rozhodla žít v přírodě

V současnosti bývají úspěšné stavby, které chrání soukromí majitelů různými způsoby. Některé využívají půdorys ve tvaru...

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

Z nudného tradičního anglického domu vznikl funkční a veselý interiér

Architektonické studio LLI Design stojí za kompletní rekonstrukcí rodinného domu Butterton v anglickém hrabství...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Luxusní kempy v Česku lákají na svatý klid, konejšivou přírodu a saunu

Kempování spojené s luxusem to je glamping. Vyhledávaný způsob romantického, ovšem komfortního ubytování v přírodě,...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Najdete na iDNES.cz