V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

  1:00aktualizováno  1:00
Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na čas proměnil v totální staveniště. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí majitelům velmi komfortní bydlení se vším, co požadovali. | foto: Lukáš Hausenblas

Manželé mají už odrostlé děti, takže pokud jde o velikost bytu, hledali něco menšího, co bude odpovídat potřebám dvou lidí. Přes realitní kancelář nakonec našli prostor ve starším činžovním domě v posledním patře pod střechou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Dům je bez výtahu, což jim nevadí. Zatím berou schody jako výzvu, protože jsou oba zapálení sportovci. Lokalita je přímo ideální, protože odtud mají blízko do centra Prahy, ale i k vodě na bruslařskou magistrálu a také do loděnice s Klubem KVS, kde má Martin pracovní zázemí.

Důležitá byla pro partnery i otázka finanční, nechtěli si brát na byt půjčku. V tomto případě stávající rozpočet vystačil i na důkladnou rekonstrukci, která byla nezbytná.

Inspiraci k novému bydlení hledala Katka převážně v časopisech a na internetu, kde si našla i architektku Světlanu Pásztorovou, jíž s Martinem svěřili projekt.

V absolutní shodě

Zadání pro architektku bylo vytvořit pohodlný a šikovně promyšlený prostor. Katka ještě přidala šatnu a nasvětlenou niku s úložnými prostory, kterou si vyhlédla v časopise. Když se začalo pracovat na nové dispozici bytu, zjistilo se, že bude nutné zateplit strop, protože z půdy vycházelo vlhko a chlad.

Fotogalerie

Nakonec se šlo s rekonstrukcí takzvaně „až na cihlu“, což bylo dobré v tom, že si manželé byt skutečně předělali k obrazu svému. Architektka přesně pochopila jejich vkus a potřeby a na všem se shodli.

Vysněnou niku umístila Kateřině za vstupní dveře, takže v chodbě modul slouží jako šatní skříň a botník, ze směru od kuchyně plní funkci výsuvné potravinové skříně. Z obývacího pokoje má v sobě zabudované výklopné skříňky s barem, zásuvku a v horní části tři nasvícené výklenky.

Hlavní obytný prostor nechala architektka otevřený, aby mu nic neubíralo světlo. Do místnosti situovala obývací pokoj, jídelnu, kuchyň i malý koutek sloužící jako minipracovna.

Druhou část bytu vyčlenila pro ložnici, kde využila zkosení střechy a šikovně tam umístila postel s úložným prostorem a na protější zkosenou zeď vymyslela knihovnu. Hned za ložnici navrhla šatnu, kterou od ní dělí skleněné posuvné dveře.

Veškerý nábytek v bytě vyráběl na míru truhlář Jiří Sabík, důmyslné vybavení...

Veškerý nábytek v bytě vyráběl na míru truhlář Jiří Sabík, důmyslné vybavení šatny navrhla jeho žena Lucie Sabíková.

Původní koupelnu majitelé rozdělili na dvě místnosti, aby vzniklo samostatné  WC. V koupelně nahradili vanu sprchovým koutem a do postavené niky dali pračku a sušičku prádla. Podlahy v celém bytě vyřešili dlažbou v imitaci dřeva, pod ni nechali položit podlahové topení.

„Hlavními požadavky bylo vytvořit interiér, který bude působit vzdušně a prostorně, bude ergonomicky pohodlný a nabídne co největší množství úložných prostor, jídelní stůl pro více osob, pohodlnou odpočinkovou zónu s možností spaní, pracovní místo, předsíň s dostatkem odkládacích prostor a možného posazení, dostatečně široké průchozí zóny,“ shrnuje projekt Světlana Pásztorová.

 Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Čech Joshua navrhl domek za 60 tisíc korun. S návodem jej postaví každý

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek...

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek nazvaný Magenta s obytnou plochou šest...

Najdete na iDNES.cz