Prodejci vánočních stromků se předhánějí v tom, aby jejich stromky byly co nejhezčí. Mnozí se snaží srazit ceny dolů, aby právě u nich zákazník nakoupil. Rozdíly jsou někdy znatelné.
Zatímco například v centru hlavního města zaplatíte za jedli vysokou 180 centimetrů kolem 600 korun, na okraji Prahy či v jiných městech mohou být až o polovinu levnější. Cena však mnohdy nebývá nejdůležitějším kritériem.
Hlavní je to, aby byl stromek pěkný, rovný a bohatý. Tyto požadavky nejlépe splňuje jedle, která zároveň i nejdéle vydrží. Proto je o ni stále větší zájem.
Na trhu se objevuje dokonce několik druhů jedlí: od tradiční české bělokoré přes dánskou či kavkazskou až po luxusní s názvem lasiocarpa.
Zájem je o smrk
I když je jedle stále oblíbenější, prim v prodejnosti vede v tuzemsku smrk ztepilý. Jeho tmavozelené, štíhlé a tuhé jehličky však občas přivádějí pořádkumilovné hospodyně při vysávání koberce k zoufalství.
Dalším druhem je smrk pichlavý (takzvaný stříbrný smrk). V porovnání s předchozím druhem působí luxusnějším dojmem. Smrk bílý (nazývaný též sivý) má jehličky kratší než druhy předchozí, zato husté. Mají modrozelenou barvu, navíc je zdobí bílé pruhy.
Smrku je velmi podobná douglaska tisolistá - je za něj také často považována. Má lesklé, tupě zakončené jehlice dlouhé až tři centimetry. Po rozemnutí v ruce příjemně voní po citronech.
V mnoha oblastech Evropy se nejvíce používá jedlička. Její koruna není tak hustá jako u smrku, tři centimetry dlouhé, lesklé a tmavozelené jehlice však působí velmi ozdobně.
Borovice má volnou a vzdušnou korunu, což však nemusí být nevýhoda, pokud se její architektura vhodně využije při zdobení. Borovice lesní má zelenošedé jehlice dlouhé kolem sedmi centimetrů vyrůstající v párech. Dražší, avšak také ozdobnější je borovice černá.
Nenakupujte v teple
Stromky by podle slov lesního hospodáře Františka Mansfelda z Jiřic měly být řezané v období vegetačního klidu, kdy jsou zastaveny jejich životní pochody, a proto v chladu vydrží opravdu dlouho. Pokud se poté i venku prodávají, je vše v pořádku.
„Nikdy však nenakupujte stromky v teple obchodních domů,“ upozorňuje Mansfeld. O jak vysoké stromy je největší zájem?
„U nás se nejvíce prodávají stromky kolem 180 centimetrů. Vyšší už výrazně méně. Nejvyšší strom, který jsme tady prodali, měřil necelých dva a půl metru,“ řekl nákupčí z Globusu Daniel Brychta.
Ozdoby nestačí
Ani sebekrásnější ozdoby nebudou nic platné, když stromek nedostane vodu. Potřebuje ji stejně jako květiny ve váze. Dokonce nezaškodí, pokud ji vylepšíte výživou pro rostliny.
Je proto nejlepší, když si stromek přinesete domů, postavit ho do kýble s vodou, nejlépe na balkon.
„Před vložením stromku do stojánku je dobré obnovit řez, stačí několik centimetrů,“ radí floristka Jana Hrdličková z nymburské květinové síně Pomněnka.
Stojánků na vánoční stromek najdete na tuzemském trhu řadu, a to z nejrůznějších materiálů (dřevěné, keramické, kovové, umělohmotné) i v odlišných provedeních.
Jejich ceny se pohybují od 150 do 1000 korun. Aby jehličí nezačalo brzy opadávat, vyplatí se investovat do stojánku se zásobníkem na vodu. Kromě žízně stromkům zkracuje život i vysoká teplota a suchý vzduch. Je proto lepší, když dřevina stojí co nejdále od topení.
Druhy řezaných jehličnanů |
Až do poloviny našeho století byla vánočním stromem hlavně jedle, v dnešní době je pro svou vzácnost nahrazována smrkem a borovicí. Každý stromek má přitom své přednosti i nevýhody.
Smrk ztepilý Smrk pichlavý (stříbrný) Borovice lesní Borovice černá Jedle dánská Jedle lasiocarpa Poznámka: Ceny všech druhů stromků se u jednotlivých prodejců mohou výrazně lišit |
Stále větší zájem je díky perfektnímu vzhledu o jedličky. Nejlevnější jsou smrčky. |