Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

  1:00aktualizováno  1:00
Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí řadového domu ani chvíli neváhali. Původní podoba interiéru novým majitelům úplně nevyhovovala, proto se rozhodli její proměnu svěřit do rukou architektů ze studia BFDO Architects.

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře. | foto: Francis Dzikowski

Cílem bylo pomocí barev a světla vytvořit nejen příjemné místo k práci a pro život, ale také zázemí pro rozsáhlou sbírku umění a knih. Nezapomněli však ani na další významné obyvatele domu, dvě plaché, ale zvědavé kočky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Ze starého domu architekti zachovali borovicové podlahy, kliky ke dveřím, zábradlí a starožitný kabinet v jídelně. Pro zvětšení a celkové otevření prostoru bylo nutné vybourat zdi.

Přízemí je uspořádané do čtyř zón, které tvoří obývací část, prostor pro sledování televize, jídelna a kuchyň. Využití barev je patrné už při vstupu do domu, když se za vámi zavřou dveře v sytém odstínu amarantově růžové barvy.

Obývací pokoj je vybaven čalouněným sedacím nábytkem a výraznými dekoracemi. Prostoru jednoznačně vévodí velká knihovna. Některé z jejích výklenků mají zadní stěny v barvě cukrového melounu, které zajímavě ladí v kombinaci se vzorovaným kobercem a růžovým sofa.

Fotogalerie

Konferenční stolek navrhla průmyslová designérka Eva Zeisel. Uprostřed místnosti najdete funkční stěnu s rafinovaně ukrytou klimatizací a domácím kinem. Na jedné straně stěna odděluje společenskou část s televizí a na druhé vytváří chodbu, z níž vedou dveře do suterénu a na toaletu.

Policový systém v podobě výklenků přichází přes celou stěnu obývacího pokoje až do jídelny. Jeho horní část je uzpůsobena pohybu kočičích obyvatel. Nechybí kočičí dvířka ani průlezy mezi patry domu.

Ústředním motivem jídelny se stal zrestaurovaný vestavěný kabinet. Závěsné svítidlo Big Bang, které navrhli pro italskou značku Foscarini Vicente García Jiménez a Enrico Franzolini, osvětluje jídelní stůl X-Rod od Recycled Brooklyn. Z kuchyňské části je přímý vstup na balkon, odtud vedou schody v industriálním stylu na zadní dvorek se zahradou.

Kam kočka nemůže

Jedinou částí domu, kde se majitelé řídí heslem „kočkám vstup zakázán“, je suterén.  V přední části si pár nechal vybudovat domácí tělocvičnu, zadní část pak slouží pro ubytování hostů, odtud je opět přístup na zahradu. Velká francouzská okna jsou charakteristickým prvkem celého domu a dokonale prosvětlují celý interiér.

Čalouněný sedací nábytek v modré a růžové barvě dodává místnosti zajímavý...

Čalouněný sedací nábytek v modré a růžové barvě dodává místnosti zajímavý charakter.

V prvním patře si majitelka nechala zřídit vyvýšené místo s pracovním koutkem obloženým dřevěnými prkny, kde může nerušeně tvořit. Konstrukci tvoří recyklované dřevo, které pochází z domu před rekonstrukcí. Součástí je balkon s výhledem na zahradu. Pro majitele je příjemným zpestřením, když chtějí načerpat energii a odpočinout si mezi prací.

BFDO Architects - Barker Freeman Design Office

Studio sídlí v New Yorku. Architekti u svých realizací kladou důraz na prostor a použití materiálů, které přizpůsobují vyvíjejícím se vztahům mezi obyvateli a budovaným prostředím. Jsou nositeli ocenění udíleného Americkým institutem architektů (AIA).

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Další z rubriky

Při zařizování bytu se obešel bez architektů, vsadil na pálené cihly

Lampu nad stolem majitel objevil v obchodě pro kutily, stála ho jen pár stovek....

Mít doma stěnu z pálených cihel je dnes docela módní. Autenticitou a syrovostí vnášejí do interiéru určité kouzlo,...

Neskutečný zážitek. Karavany na střeše přitahují hosty jako magnet

Na střeše historického hotelu Grand Daddy v jihoafrickém Kapském Městě stojí...

Na střeše historického hotelu Grand Daddy v jihoafrickém Kapském Městě stojí sedm ikonických amerických karavanů...

Opravili dům, vychovali tři děti a konečně je čas na dávný sen o terase

Manželé si domek nedaleko Blanska koupili v 90. letech.

Eva s manželem sní o terase už dlouho. Žijí v obci u Blanska, kde si v 90. letech pořídili domek. Koupit, přestavět a...

Najdete na iDNES.cz