Po deseti letech užívání předělali svůj řadový dům. I kvůli synům

  1:00aktualizováno  1:00
Honza s Kristinou a dvěma syny bydlí ve svém domě takřka deset let. Synové povyrostli, a tak bylo třeba některé věci změnit či vylepšit. Nastalo i velké stěhování v rámci domu.

Styl celého domu se odvíjel od ořechové podlahy a představ majitelů o moderním a nadčasovém bydlení. | foto: Lukáš Hausenblas

Manželé si nechali dům postavit od developera s možností vlastních zásahů do projektu. Nešlo o změny exteriéru, tam to bylo dané i vzhledem k tomu, že jde o dvojdomek v řadové zástavbě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Aby zůstala zachována koncepce projektu, bylo nutné jí přizpůsobit výběr fasády a oken. Toto jediné omezení však majitelům nevadilo. Proběhly jiné změny, vždy jen k lepšímu.

Přibyl kamenný obklad zdi v obývacím pokoji, decentní černozlatá tapeta a velká šatní skříň v ložnici, podkroví se z úložného prostoru postupně změnilo na Honzovu kancelář, dále na Kristininu pracovnu a nově na dětský pokoj pro Jakuba.

Změny se dějí i v exteriéru, kde nad zahradním posezením přibyla pergola.

Hrátky s prostorem

Pokud jde o dispozici interiéru, developer nabídl několik variant a investor si měl vybrat. K tomu si Kristina raději přizvala architekta, aby jí poradil, jak s prostorem naložit.

Fotogalerie

Toužila po velkém obývacím pokoji s krbem, jídelna s kuchyní a obývacím pokojem měly tvořit jeden vzdušný prostor, který plynule navazuje na vstupní chodbu. V přízemí měla být dále koupelna, spíž a pracovna. Podkroví chtěla Kristina využít na obytnou místnost, oproti ostatním sousedům, kteří tam mají půdu.

Některé sny se Kristině splnily, jiné jí architekt vymluvil. Do přízemí doporučil přidat technickou místnost, což byla podle majitelů rada k nezaplacení. Také přibyly dveře v přízemí, a to mezi obytnou halou a předsíní. Kdyby tam nebyly, pronikal by z chodby chladný vzduch.

Plánujete rekonstrukci a chybí Vám finance? Najděte si výhodnou půjčku na Finmarket.cz.

S krbem se musela majitelka rozloučit, protože by to znamenalo další vysoké náklady navíc a těžko by se pro něj hledalo místo i vzhledem k nerezovému komínu, který by byl potřeba.

Úžasně si architekt poradil s podkrovím, kde vznikl dostatečně velký a světlý prostor pro pokoj. Plánovaný zvedací žebřík nahradilo plnohodnotné schodiště vedoucí z přízemí až do podkroví.

Pracovní pult kryje deska v imitaci zebrano, která schová i pracovní...

Pracovní pult kryje deska v imitaci zebrano, která schová i pracovní „nepořádek“.

Při zařizování interiéru se majitelé „odrazili“ od podlahy, která pak udala „ořechový tón“ pro další vybavení. K plovoucí podlaze z lamina ladili dveře a zárubně z ořechové dýhy, která časem sice mění barvu, ale to prý nevadí.

K tomu všemu pěkně ladí barva a dekor zebrana, jež se vyskytuje v laminované podobě v kuchyni na horních dvířkách, zadní straně pracovního pultu a na zdi za varnou deskou. Díky hřejivému charakteru dřeva si majitelé mohli dovolit kuchyň a jídelnu tónovat do bílé barvy. Nadčasovou moderní bílou kuchyň si Kristina nechala navrhnout od místního truhláře. Korunu tomu všemu nasazuje obklad zdi z kamenných pásků pokrývajících část zdi v obývacím pokoji.

Škatulata, hejbejte se…

Největší změny se v poslední době odehrály v dalších dvou patrech. Chlapci totiž dospěli do věku, ve kterém není od věci mít svůj vlastní pokoj. A tak začaly přesuny.

Z podkroví putovala Kristinina pracovna do přízemí, kde měl kancelář Honza. Jeho pracovní místo vzniklo v bývalé šatně v prvním patře a do podkroví se stěhoval ze společného dětského pokoje mladší syn Jakub.

Vyvýšená postel přístupná po schůdkách má ve svých útrobách úložné zásuvky.

Vyvýšená postel přístupná po schůdkách má ve svých útrobách úložné zásuvky.

Staršímu synovi Honzovi zůstal původní pokojík, který mu Kristina jen vylepšila tak, aby víc odpovídal jeho potřebám a vkusu. Jinak v místnosti zůstal původní nábytek vyrobený na míru od truhláře. V modrobílé kombinaci je tam vyvýšené patro na spaní, jehož součástí je i regál a skříň, dále zvýšená postel se schůdky a úložnými zásuvkami. Pracovní místo tvoří bílá deska a kontejnery.

Styl Jakubova podkrovního pokoje ovlivnil jeho školní výlet do Londýna, červený sedací vak a vánoční dárek v podobě zrcadla ve tvaru typické červené londýnské telefonní budky. Londýn Jakuba nadchl, a tak mu jej Kristina pomocí několika dalších doplňků a barev dopřála i doma. Dále přesunula část bílého nábytku z původního pokojíku a na zeď nalepila notovou tapetu, která odpovídá Kubovým hudebním zájmům.

Jediným větším zásahem bylo vybudování střešního okna kvůli prosvětlení pokoje. Ke Kubovi se stěhovali i afričtí obří šneci, pískomilky zůstaly s velkou klecí u Honzy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Další z rubriky

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz