Designérka si zrekonstruovala a zařídila byt v japonském duchu

  1:00aktualizováno  1:00
Desítky let starý dům okouzlil několik generací. Nabízí duši, úchvatný výhled a příjemné bydlení. Interiérová designérka Barbora Boldišová s manželem Zbyňkem v něm zrekonstruovali patrový byt.

Část příčky mezi obývacím pokojem a předsíní nahradily skleněné posuvné dveře. Místnost opticky zvětšily světlé barvy, dřevěná podlaha má bělený povrch. Vzdálenou kulturu připomíná například motiv draků na polštářích. Konferenční stolek na míru je obložen nerezovým plechem, lustr je vyroben z pásů dýhy, obraz Spalovna odpadu namalovala Marie Saudková. | foto: Petr Adámek

Manželé interiér zmodernizovali a vyladili do klidu východní filozofie. Třípodlažní dům není velký. Je naopak vysoký a dost úzký, takže tvarem připomíná spíš dětskou hračku.

Původní domovní dřevěné schodiště je nyní součástí patrového bytu.

Původní domovní dřevěné schodiště je nyní součástí patrového bytu.

Koncem 30. let jej nechal postavit pradědeček současného majitele a Barbořina manžela Zbyňka. Nemovitost daroval věnem dceři, které tím zajistil pravidelný příjem z pronájmu čtyř bytů.

Mimochodem oblast nad pravým břehem Vltavy nepatřila v té době k nejluxusnějším - bývaly tu převážně zahrádky, cenu pozemků snižovala nedaleká kafilérie.

Dům přečkal i rozsáhlé poškození za náletu během války. Postupně sice chátral, ale rodině se povedlo ho úměrně finančním možnostem opravit a průběžně udržovat. Prošel několika výraznými úpravami, naposledy před šesti lety. Zbyněk přesto jednu dobu zvažoval, co s objektem, který potřebuje zmodernizovat a nemá zrovna ideální dispozici - ve hře byl prodej i stěhování do většího, lépe řešeného bytu.

Fotogalerie

Nabídka nemovitostí v této části Prahy 4, z níž se nechtěl odstěhovat, však nesplňovala jeho představy.

„Uvědomil jsem si, že takový výhled do údolí a na druhý břeh Vltavy a romantické západy slunce by sebevětší prostor nenahradil. Takže jsem zvolil bydlení na kopci se všemi výhodami i nevýhodami. Je opravdu málo míst, kde se cítíte jako na maloměstě, můžete sportovat, a přitom žít téměř v centru metropole,“ vysvětluje Zbyněk.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Pro více světla a volnosti

Patrový byt vznikl už koncem devadesátých let spojením dvou samostatných bytových jednotek nad sebou. Protože neodpovídal aktuálním potřebám bydlení, rozhodli se ho Barbora se Zbyňkem přebudovat. Výsledkem je smysluplně uspořádaný a propojený byt o ploše 83 m2, jehož součástí je chodba a schodiště (původně společné komunikační prostory).

V horní části v podkroví jsou umístěné ložnice, dětský pokoj, šatna, koupelna a toaleta, v jeho spodní části obývací pokoj a kuchyň s jídelnou. „Měnili jsme částečně dispozici, například tam, kde máme v podkroví ložnici, bývala prádelna. Zvětšením koupelny, spojením s toaletou a zúžením chodby jsme získali šatnu, která hodně chyběla. Zbourali jsme všechno, co šlo. Tehdy jsme bydleli v podnájmu a jen díky tomu mohla proběhnout kompletní rekonstrukce,“ vzpomíná Barbora Boldišová.

Povrch linky imituje kartáčovaný dub. Pracovní deska i stěny jsou obložené...

Povrch linky imituje kartáčovaný dub. Pracovní deska i stěny jsou obložené keramickými tvarovkami. Součástí nábytku je i vinotéka.

Manželé nechali byt upravit tak, že pohodlně slouží až šesti lidem. Protože je malý, museli využít každou část prostoru. Přáli si ho maximálně otevřít, z toho důvodu kupříkladu kus vybourané příčky mezi obývacím pokojem a předsíní nahradily skleněné posuvné dveře, aby v ložnici bylo víc světla, přidělávalo se další střešní okno.

Slunce v duši…

Manželé záměrně vyladili atmosféru domova pomocí prvků, které jim připomínají oblíbenou japonskou kulturu a uklidňující východní filozofii. Římské rolety v ložnici jsou ušité z hedvábí, na tradiční mytologii odkazují v obývacím pokoji sametové dekorační polštáře či roleta s motivem japonských draků (od evropských se liší - nebydlí v jeskyních a nemají zálusk na princezny, přeměňují se i do lidské podoby).

Konferenční stolek na míru je obložen plechem z nerezu, materiálem, jenž je pro majitele synonymem kvalitních japonských nožů. „Chtěli jsme to zařídit v elegantním harmonickém stylu, který osloví každý kout našich duší. Zvolili jsme neutrální bílou doplněnou několika odstíny šedé,“ popisuje Barbora.

A dodává: „Interiér opticky spojuje dřevo a jeho dekor: dub v přirozeném odstínu na schodišti, do obývacího pokoje jsme pořídili podlahu z bělených dubových prken, do kuchyně nábytek v imitaci kartáčovaného dřeva.“

Dětský pokoj je barevně laděný pro dívku i chlapce. Palanda na míru ve tvaru L...

Dětský pokoj je barevně laděný pro dívku i chlapce. Palanda na míru ve tvaru L s úložnými prostory a vysouvacím lůžkem.

Barbora se nakonec začala zajímat o interiérový design natolik, že jej vystudovala a se spolužačkou Marií Fingerovou pak založily vlastní ateliér.

První fázi přestavby svěřili manželé ještě architektce. Markéta Musilová ze studia M2 architekt vsadila v návrhu na jednoduchost a střídmost. Protože se aktivně věnuje i bojovému umění tai-či, je přesvědčena, že kvalitní architektura funguje podobně jako pěkně zacvičená sestava,uvolní, posílí, člověka rozvíjí.

Domácí premiéra

„Manžel design miluje, ale zařizování nechal na mně,“ připomíná Barbora. Impulzem pro nedávnou úpravu předsíně a kuchyně byla havárie vody, vytopení části bytu a nevyhovující kuchyňská linka.

V té době už se Barbora věnovala profesi interiérové designérky a proměny se ujala s kolegyní Marií Fingerovou. K modernímu interiéru se nehodily dvacet let staré, rustikálně působící dveře s fazetami a masivními zárubněmi.

Dveře Bdoors mají systém skrytých zárubní. Ucelený dojem podpořil jejich nátěr...

Dveře Bdoors mají systém skrytých zárubní. Ucelený dojem podpořil jejich nátěr stejnou barvou jako stěny. Černé kování je od značky M&T.

„Obrátila jsem se na firmu Bdoors. Její majitel Luc Vekeman pomocí štuku sám srovnal křivé zdi, aby je bylo možné osadit dveřmi z kolekce B Invisi se skrytým systémem zárubní. Teď absolutně splývají se stěnami. Jsou totiž natřeny stejnou omyvatelnou barvou,“ upozorňuje Barbora.

Na realizaci kuchyně i podlah (vinyl v dekoru betonové stěrky) vybrala kuchyňské studio HVT interiéry. Do malé místnosti se vešly nejmodernější technologie i digestoř Bora se spodním odtahem.

Designérky si daly záležet na volbě materiálů: skříňky jsou kombinací imitace kartáčovaného dubu a matného skla, na pracovní desku a stěnu použily keramické obklady. Rodina stoluje na ,sametu‘, respektive na nanotechnologií upraveném stole Kristalia, hebkostí připomínajícím látku. Velkou parádu dělá v jídelně i český design - v tomto případě ručně foukané lampy, které pro českou sklářskou firmu Brokis navrhla Lucie Koldová. 

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Jsem taková vetešnice, říká o svém domě a jeho zařizování majitelka

Majitelka domu vytvořila z několika malých tmavých místností světlý a otevřený...

Klára má ráda domy s duší. Podle toho vypadá i ten, ve kterém hospodaří, tvoří a žije společně se svou rodinou. Žádná...

Najdete na iDNES.cz