Rockeři chtěli v panelákovém bytě divočinu, designéři jim sen splnili

  1:00aktualizováno  1:00
Hlavně žádnou klasiku! Pár, který pracuje v reklamní agentuře a má blízko k rockové hudbě, se s podobou panelákového bytu po rodičích těžko mohl smířit. Ale ani si s ní neuměl poradit. Proto se obrátil na designéry.

Vysoký panelák v Berouně má sice už vyměněná okna a slušnou fasádu, byty uvnitř však často vypadají stejně jako před 40 lety, kdy se do nich stěhovali první nájemníci.

Marta a Aleš měli štěstí, byt 4 + 1 s plochou kolem 80 m2 (a třemi balkony) jim partnerčini rodiče přenechali. Samozřejmě ve stavu a se zařízením, které už mělo něco za sebou.

Shrnovací koženkové dveře do kuchyně zůstávaly otevřené

Prapodivná dispozice vede návštěvníky přes obývák do kuchyně, nebo mohou zvolit zkratku přes koupelnu. Toto řešení bránilo umístit v ní pračku, proto skončila v kuchyni.

Karolína Reslerová a Petr Záluský, designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 22. ledna v 18:00), se tentokrát rozhodli pro hodně odvážné řešení.

Původní kuchyň

Takové, jaké by běžné rodině rozhodně nemohli navrhnout. Jenže milovníkům rockové hudby černá barva, kov a zrcadla nevadí, spíše naopak. "Nebráníme se velké divočině," dal jim zelenou Aleš.

Dveře do koupelny měly patrně "zrychlit" průchod do předsíně

Úzký a dlouhý obývák pokrýval celoplošný koberec

Tři největší chyby

 
Jako tradičně se hned na začátku jmenovaly tři hlavní chyby: nevhodné umístění kuchyně a její propojení s koupelnou a také nánosy barev i tapet na zdech.

Karolína s Petrem se rozhodli průchod do koupelny zrušit, vstup do obýváku naopak rozšířit, ovšem nikoli v podobě tradičních dveří, ale kruhu, jehož motiv se opakuje na protější stěně.

Nový interiér staví na stříbřité, šedé a černé barvě

Celoplošný koberec nahradila plovoucí laminátová podlaha se zvýšenou odolností vůči mechanickému poškození s dezénem tmavšího dřeva. Pokoj autoři proměny opticky zkrátili sádrokartonovou předstěnou, do níž zapustili sériově vyráběnou knihovnu.

Vybavení pro rockery

Křeslo s velmi hlubokou sedací plochou a područkami, které končí v její polovině, zvolili designéři záměrně. Při hře na kytaru "zkrácené" opěrky nepřekážejí.

Konferenční stolek na kolečkách připomíná stěhovací bedny na nástroje pro muzikanty. U Aleše vzbudil nelíčené nadšení. Po něčem takovém prý toužil snad už pět let. "Jako kdyby mně viděli do hlavy," jásal nad nápadem designérů.

Designéři nechali vyříznout místo obdélníku pro dveře do kuchyně kruh

V interiéru se opakuje především černá barva, dále pak ocelově šedá a perleťová. A také lesklé plochy a zrcadla, která prostor zvětšují. V kuchyni si pak autoři proměny dovolili netradičně řešení: stůl, který v sobě spojuje barové sezení, jídelní stůl i varnou plochu.

Komínová digestoř by měla zvládnout odvést všechny pachy. Rockerskému páru by taková kuchyně měla vyhovovat. Je nutné připomenout, co designéři zdůraznili hned na počátku: podobné řešení není pro běžnou rodinu.

Fotografie New Yorku nahradila v pokoji původní obrázky

Stolek napodobuje stěhovací bedny na nástroje, stojí na kůži z vodního buvola

Zrušením průchodu do koupelny se designérům podařilo dostat pracovní a mycí centrum na jednu stěnu a dokonce přidat i chladničku na jednu stranu a trouby (mikrovlnnou i teplovzdušnou) na stranu druhou, aby bylo vše hned po ruce.

Zrcadlo v kuchyni odráží prostor obýváku

náklady

Stavební a ostatní práce  118 498 Kč
Kuchyňská linka      47 826 Kč
Spotřebiče    78 040 Kč
Podlaha  32 603 Kč
Nábytek a vybavení  96 573 Kč
Dekorace   17 358 Kč

Celkem  390 898 Kč

Černá kuchyně v lesku má netradičně umístěnou varnou plochu

Autor:

Nejčtenější

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Další z rubriky

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Najdete na iDNES.cz