Proměna bytu s designéry: u dětské postele uřízli nohy, rodičům pověsili nad lůžko list gingo biloby

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina s dvěma dcerami se přestěhovala z malého bytu 1+1 do velkého 3+1. Rodiče si mohli konečně dovolit vlastní ložnici a děti získaly také svůj prostor. Jenže zařízení z původního bytu nestačilo. Pomohli až designéři.

Každá z dívek má už vlastní pracovní stůl | foto: Prima

Nový byt byl vlastně starý. Dědeček paní Gábiny jej stavěl ještě jako člen družstva. Postupně se v něm vystřídaly čtyři generace. Nyní jej maminka přenechala dceři.

Rodina do velkého bytu potřebovala novou postel, v žádném pokoji nebyly šatní skříně, dětem chyběly úložné prostory na hračky. Situaci naštěstí usnadnila výhra v konkurzu do pořadu Jak se staví sen. Všechny starosti tak mohli přenechat profesionálům (první díl 7. série televizní show vysílá Prima v pondělí 15. března v 21:20).

Skřínky na hračky chyběly, musely stačit plastové boxy

Skřínky na hračky chyběly, musely stačit plastové boxy

Většinu místa v dětském pokoji zabíraly postele ze starého bytu

Většinu místa v dětském pokoji zabíraly postele ze starého bytu

Tři základní chyby k řešení

Designéři Anna Lacová a Jan Ranný vytkli interiéru tři zásadní chyby. Vadili jim nepěkné mapy po proteklé vodě na stropě, vysoké postele v dětském pokoji zabíraly většinu prostoru a v obou místnostech chyběl jakýkoli úložný prostor.

Skvrny na stropě se podařilo odstranit při malování. Stačilo místo nastříkat sprejem proti plísni a olupující barvu oškrábat. Pod bílou nátěrovou hmotou se "mapa" znovu neobjevila. Zcela beze změn tentokrát zůstaly rozvody elektroinstalace i podlaha – v místnostech totiž byly krásně zachovalé původní parkety.

V ložnici měli rodiče jen postel

V ložnici měli rodiče jen postel

Oblečení bylo vyskládané na zemi v úhledných hromádkách

Oblečení bylo vyskládané na podlaze

Dětský pokoj v bílém

Designéři se rozhodli využít staré patrové postele. Jen jednu musel truhlář výškově upravit, obě pak nastříkal na bílo, aby ladily s ostatním zařízením v místnosti.

"Většinu prostoru v dětském pokoji zabírají vysoké postele a i když děti v tomto věku potřebují ještě hodně spát, rozhodně by v pokoji měly mít místo i na jiné činnosti," hodnotí chyby v původním řešení místnosti designérka Anna Lacová.

Dětský pokoj po proměně

Dětský pokoj po proměně

Autoři proměny se však kvalitních na míru vyrobených postelí nevzdali. Tím, že jednu zkrátili na klasickou výšku a zasunuli ji kolmo pod vysokou, získali spoustu místa. Do pokoje se jim vešly jak dva psací stoly – po každé straně okna jeden - tak otevřená knihovna i několik skříněk a dva prádelníky.

Anna Lacová a Jan Ranný volili nábytek v nadčasové bílé barvě, aby dívkám vydržel až do dospělosti. Dívčí ráz mu dodávají úchytky v podobě barevných kytiček, které lze později snadno vyměnit za "dospělácké".

To platí i pro tapety. V pokoji jsou použité dva druhy, vždy jde ale o proužky ve stejných barvách. Na jedné stěně jsou užší pruhy nalepené vodorovně. Místnost tak vypadá při vstupu delší, než ve skutečnosti je. Na druhé zdi vedou pruhy svisle, čímž prostor opticky zvyšují. To byl vzhledem k vysoké posteli, které zde v rohu stojí, také žádoucí efekt.

Nábytek zvolili designéři nakový, aby mohl s dětmi "růst" dlouhá léta

Nábytek zvolili designéři nakový, aby mohl s dětmi "růst" dlouhá léta

Pruhy zdobí i kusový koberec na zemi, s interiérem ladí žluté záclony. Designéři v místnosti zachovali i původní obrázek psa, který měly dívky nalepený na stěně. Jen ho nechali zarámovat.

Co přináší gingo biloba

Ložnici zařizovali designéři zcela nově. Nejenže postel byla stará a rozvrzaná, ale také široká. Stačilo do nového prostoru zvolit o pár centimetrů užší a zbylo zde místo na velkou šatní skříň.

Ložnici rodičů dominuje dřevotřísková dekorace – podsvětlený list gingo biloby

Ložnici rodičů dominuje dřevotřísková dekorace – podsvětlený list gingo biloby

Korpus skříně je typizovaný a tedy mnohem levnější, než kdyby se vyráběla celá na míru. Na zakázku vznikla přední dvířka a viditelná boční stěna, a to v dezénu světlého dřeva zebrano, které si majitelé přáli. Ze stejného materiálu je i postel a poličky vedle dveří na balkon, jež majitelům poslouží jako knihovna.

Zařídit byt bez nějaké "výstřednosti" však designéři nedokážou, a tak za čelo postele pověsili list gingo biloby. "Chtěli jsme ukázat, že si každý může dopřát jednoduchý a zajímavý výtvarný prvek," konstatuje Anna Lacová.

Vyrobit podobnou dekoraci není opravdu těžké, je to na míru vyříznutá dřevotřísková deska natřená obyčejnými barvami na stěny. Proto list barevně ladí i s barvou zdi kolem balkonových dveří. Motiv gingo biloby se opakuje i na obrázcích naproti posteli.

Po zúžení postele se do ložnice vešla i velká skříň

Po zúžení postele se do ložnice vešla i velká skříň

Zelená také působí jako barevný akcent v ložnici, která je celá zařízená do různých odstínů hnědě – kromě dřevěných parket a nábytku zdobí pokoj světle hnědé pruhy tapety na jedné stěně, tato barva se opakuje i na přehozu přes postel nebo na závěsech.

V tomto díle majitelé vyjadřovali nad prací designérů upřímné nadšení. Dívky jásaly jak nad novým pokojem, tak hlavně nad křečkem, kterého dostaly jako dárek. Radost měli i rodiče.

Prostor kolem balkonových dveří vyplnily poličky na knihy

Prostor kolem balkonových dveří vyplnily poličky na knihy

Když k nim tým pořadu Jak se staví sen zavítal po několika týdnech – to je novinka této řady – nic se v místnostech nezměnilo. Jen rodiče přiznali, že si nechali dodělat u truhláře zásuvky k nočním stolkům. Ty jediné jim chyběly, aby byl prostor dokonalý.

Náklady

Stavební práce 12 100 Kč
Atypický nábytek 90 000 KČ
Ostatní nábytek 29 500 Kč
Osvětlení 4 600 Kč
Dekorace 7 650 Kč


Celkem 143 850 Kč


Autoři:

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Z garáží v centru města vytvořili úžasný byt, nechybí mu ani světlo

Prosklené patio představuje oázu klidu uvnitř interiéru.

V centru Amsterdamu je prostor vzácným zbožím. Když se naskytne příležitost pořídit si 230 metrů čtverečných velké...

Z filmové střižny vznikl neuvěřitelný byt s retro atmosférou

Obývací pokoj tvoří dvě místnosti částečně rozdělené zdí s efektním obloukem.

V bytě prožila Veronika krásné dětství, a tak se tam po letech velmi ráda vrátila. Než se v něm však dalo „existovat“,...

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Najdete na iDNES.cz