Pátek 5. června 2020, svátek má Dobroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 5. června 2020 Dobroslav

Z rustikálního interiéru vznikl po dvaceti letech světlý a moderní

  1:00aktualizováno  1:00
Projasnění, vyhlazení, zeštíhlení... Připomínají vám tyto výrazy proměnu z ženského časopisu? Podobně to může dopadnout i v rodinném domě. Přesvědčili se o tom manželé Jana a Jaroslav, kteří si nechali předělat dvacet let starý interiér. Návštěva byla fotografována pro časopis Doma Dnes.

Kuchyň s jídelním koutem se díky světlým barvám a novým materiálům opticky zvětšila a prosvětlila. Kuchyňská linka je vyrobená na míru v bílém matném laku. Zajímavě jsou řešené úchytky, jež tvoří součást dvířek. Pracovní deska je z masivního dubu stejně jako zakázkově vyrobený jídelní stůl. Plochu podlahy rozšířil velký formát dlažby imitující přírodní mramor. | foto: Tomáš Dittrich

Někdy stačí jeden dva doplňky, které spustí výměnu celého šatníku. O tom ví Jana, která třicet let podniká v dámské módě a vždycky se jí potvrdilo, že kvalita a dobré nápady se vyplatí.

Byla to také ona, kdo začal hledat na internetu, když se s Jaroslavem rozhodli udělat něco s koupelnou, která se už takzvaně přežila. Objevila studio Lebon, které ji nejvíc zaujalo, když sháněla inspiraci.

Kuchyň byla výrazně laděna do rustikálního stylu.

Kuchyň byla výrazně laděna do rustikálního stylu.

„Největší problém byl dostat manžela do showroomu. Vlastně mi pomohlo špatné počasí. V Brně byla tehdy vánice, a tak jsme se rozhodovali, jestli jít do tělocvičny na spinning, anebo se podívat na umyvadlo. Interiérové studio bylo naštěstí blíž,“ říká Jana.

Nakonec nezůstalo jen u koupelny, ale proměnou prošel celý dům.„Musím říct, že jsme nadšeni. Změna je život, a když bylo hotovo, nějaký čas jsme ani nemohli pořádně usnout. V noci jsme chodili po domě a kochali se. Větší přestavbu jsme totiž plánovali až na stará kolena. Protože manželka měla nedávno úraz na lyžích a začalo ji bolet koleno, tak jsme si řekli, že nastal správný čas,“ komentuje s mírnou nadsázkou důvody rekonstrukce Jaroslav. Impulzem bylo ovšem i to, že se manželé rozhodli přestěhovat se do domu natrvalo.

V rustikálních kulisách

Dům stojí v obci severně od Brna na pomezí Moravského krasu. Od začátku byl vybavený na celoroční provoz, ale rodina jej dvacet let užívala především k rekreaci. Interiér zařízený koncem devadesátých let odpovídal trendům té doby: tmavší tóny, hodně dřeva, místo přímých linií občas obliny.

Fotogalerie

Rustikální vliv se podepsal především na kuchyni. Dvířka nábytku zdobily výrazné fazety a na podlaze byla imitace terakotové dlažby se širokými spárami. Podobně to vypadalo v podkroví v ložnici a koupelně. Stropy obložené palubkami, dřevo, ratan, keramické obklady napodobující středomořský styl.

„Když k nám přišli známí a zmínili jsme se o rekonstrukci, divili se, proč to chceme měnit. Líbilo se jim, jak je to útulné. Řekli jsme, že to necháme na odbornících, a tak to i bylo. S manželem jsme precizní, rychle se rozhodujeme, ale nedovedu si představit, že bych do návrhu zasahovala nebo vybírala výrobky z tlustých katalogů,“ zmiňuje Jana.

„Spolupráce fungovala skvěle, máme doteď hezký vztah. V případě, že chceme domů koupit něco většího, radši to ve studiu konzultujeme, poradí nám, aby se to hodilo,“ dodávají manželé.

Nová lehkost bytí

Koupelna byla hotová první. Prostor působí klidnějším dojmem, je dobře zorganizovaný. Zmizela rohová vana, která zbytečně zabírala plochu, stěny a podlaha jsou teď beze spár. Hlavně se ale ukázalo, že pocit útulnosti, harmonie a čistoty mnohem líp než tmavé dřevo a ozdobné detaily zvládne třeba kombinace jemných odstínů šedé a růžové.

Nábytek, umyvadlová deska a obklad vany jsou vyrobené ze stoprocentně voděodolného kompaktního laminátu. Stejné desky jsou použité místo keramických obkladů, na podlahu a na části stěn ve studiu vybrali voděodolnou stěrku.

Díky úložným prostorům se nikde nic nepovaluje, do skříněk jsou schované kotel i pračka. „Najednou bylo vidět, jak je koupelna vytržená ze stávajícího konceptu. Potvrdilo se tím, že celková proměna je nevyhnutelná,“ připomínají manželé.

Dřevěný strop a podlaha v obývacím pokoji, který je propojený přímo se...

Dřevěný strop a podlaha v obývacím pokoji, který je propojený přímo se zahradou, patří k prvkům, jež se povedlo při proměně repasovat a citlivě je začlenit do modernější verze interiéru.

Měnily se rozvody plynu, elektřiny, nově je tu podlahové vytápění. Dům je dnes takzvaně chytrý. Osvětlení i vytápění jsou ovládané přes ipad. Povedlo se ovšem začlenit některé původní prvky, například dřevěné dveře, obložení stropů, podlahu v ložnici či obývacím pokoji.

Manželé chválí především nápad s repasí dřevěné podlahy v obýváku. Stačilo přebrousit, přetřít lazurou a ošetřit kvalitním olejem. Odstraněním dveří s horním obloukem se v přízemí rozšířila komunikace mezi kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a novým pracovním koutem, pro který se našlo místo vedle schodiště.

„Měli jsme volnou ruku, na druhou stranu to byla velká zodpovědnost. Majitelé nás nechali vymyslet to tak, jak to cítíme my. Nezastavili se v půlce cesty a nenutili nás během proměny dělat kompromisy. Vhodných řešení je vždy několik, ale tady jsme se pokaždé shodli nad první vizualizací,“ přibližuje spolupráci designér René Novák z Lebonu.

Kuchyňská linka je vyrobená na míru v bílém matném laku. Zajímavě jsou řešené...

Kuchyňská linka je vyrobená na míru v bílém matném laku. Zajímavě jsou řešené úchytky, jež tvoří součást dvířek. Pracovní deska je z masivního dubu stejně jako zakázkově vyrobený jídelní stůl. Plochu podlahy rozšířil velký formát dlažby imitující přírodní mramor.

Kde se dobře vaří...

Na dobu čtyř měsíců, po které probíhala přestavba, se manželé odstěhovali zpátky do brněnského bytu. Výhodou bylo, že v domě měli už vyzkoušené, co jim vyhovuje, co by si naopak přáli udělat jinak. To se promítlo především do fungování kuchyně.

„Proto tu například nemáme myčku. Hrozně rád totiž myju nádobí,“ vysvětluje Jaroslav. Oproti tomu mají nejmoderněji řešený odtah par při vaření. Nepřekáží tu velká digestoř, což manželé, kteří oba rádi vaří, hodnotí jako přednost. Systém Bora totiž odsává páry v místě, kde vznikají. Vede je pod varnou desku, odkud po průchodu přes uhlíkový filtr jsou vyčištěné odváděny do kuchyně nebo, jako v tomto případě, rovnou ven.

Nábytek je kompletně vyrobený na zakázku. Díky kombinaci matného bílého laku a dubové pracovní desky se hned tak neokouká. „Tito zákazníci byli snad první, komu se bez výhrad líbil malý formát obkládaček připomínajících obklad v londýnském metru. Na podlaze je naopak velký formát a imitace mramoru,“ komentuje René Novák.

Do jídelního koutu přišel místo kulatého stolu obdélníkový z masivního dubu. Nová křesla v proskleném zádveří, jemuž manželé přezdívají ,čumírna‘, lákají pohodlně si vychutnat výhled do udržované zahrady.

Koupelna v podkroví se dočkala proměny jako první. Ve studiu zvolili základ ze...

Koupelna v podkroví se dočkala proměny jako první. Ve studiu zvolili základ ze světle šedé a růžové barvy. Z kompaktních laminátových a voděodolných desek jsou skříňky (pod oknem je schovaná pračka), obklad vany, částečně i stěn.

„Nemáme potřebu někam jezdit. Jsme tu šťastní, máme moderně zařízený dům, venku udírnu a vinný sklípek. Chtěli jsme zklidnit život, užívat si domov, přírodu, sportovat... Beze zbytku se to povedlo,“ uzavírá Jaroslav.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak se staví sen po norsku: stará salaš dostala spalovací WC i sprchu

Interiérový designer Halvor Bakke a jeho tým tesařů cestují po Norsku a restaurují letité chaty ukryté v horách....

Poradna architekta: jak z panelákového 2+1 vytvořit prosvětlené 3+1

Vytvoření další místnost v bytě je vázané na řadu věci, dvě však bývají prioritní, a to počet oken a celková plocha....

Stavba sloužila od roku 1531 jako sklad soli, teď je z ní restaurace

Vytvořit restauraci v historickém objektu, který sloužil víc než čtyři sta let jako sklad soli či obilí, představovalo...

Rekonstrukce kuchyně a koupelny svépomocí ji vyšla na 11 tisíc korun

Charlotte Greedyová z Walesu je úspěšnou instagramovou blogerkou, která inspiruje fanoušky praktickými tipy na proměnu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Umělkyně Přibylová odešla s přítelem z Prahy na usedlost z 18. století

Zpěvačka, houslistka a svého času vokalistka Karla Gotta po letech opustila byt na pražském Proseku a vrátila se zpět...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Bohatí Mexičané vyměnili zářivé barvy své země za skandinávský styl

Premium Hlavní město Mexika je jedním z nejlidnatějších na světě. Je také městem mnoha tváří, na jehož pozadí se zrcadlí velké...

Majitel domu se neštítil ničeho. Chtěl nás za každou cenu vystěhovat

Prožila jsem si perný rok. Bojím se, že přijdu o byt. S majitelem domu jsem totiž ve válečném stavu. Splašky v bytě,...

Návštěva v domě, kde se čas zastavil před 70 lety. Retro po americku

V tom domě máte pocit, že jste se s pomocí stroje času dostali do padesátých či šedesátých let minulého století. V...

Byt 2+kk se díky vhodně upravené dispozici i barvám stal malou galerií

Byt s plochou padesát metrů čtverečních v novostavbě v Litomyšli neodpovídal přesně požadavkům majitele. A tak se...

Najdete na iDNES.cz