Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

  1:00aktualizováno  1:00
Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí Brunswick West. Když syn povyrostl, zatoužil po větším soukromí. Vše vyřešila přístavba, která dům zvětšilo o dalších 50 metrů čtverečních.

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života. | foto: Taylor & Knights

Manželé vychovávali syna v třípokojovém domku na šedesáti metrech čtverečních. Když ale dítě povyrostlo, začaly vzrůstat i nároky jednotlivých členů na soukromí a padlo rozhodnutí přistavět nový prostor, který bude sloužit jako místo pro kvalitní trávení společně sdílených chvil. Po deseti letech bydlení měli naprosto jasnou představu, co od vylepšení očekávají.

Řešení přinesla cihlová přístavba o celkové rozloze padesát metrů čtverečních, navržená a postavená pod taktovkou dvojice akčních Australanů z Melbourne, architektů Jamese Taylora a Petera Knightse.

Fotogalerie

Ti před pěti lety společně se svými partnerkami a přáteli založili architektonické a designérské rodinné studio s vizí jednoduše a skromně budovat takové příbytky, které budou do posledního detailu sloužit majitelům a ne naopak.

Do tvůrčího týmu se navíc přidala designérka a interiérová stylistka Ruth Welsbyová, která studovala a pracovala v Londýně a podílí se na desítkách magazínových projektů i reklam. Ta dodala nové cihlové přístavbě jedinečnou svěží podobu tak, jak si ji manželé vysnili.  

Nový trakt domu je zároveň i novým vstupním prostorem a spojkou mezi opečovávanou zahradou za domem. Ve staré části domu zůstaly zachovány tři pokoje jako soukromé ložnice a sociální zázemí.

Největší důraz architekti kladli na dokonalost přirozeného prosvětlení. Sledovali vykolíkované místo celý jeden rok, aby přesně vypočítali velikost, umístění i tvar oken.

Kuchyňský kout prosvětluje stropní světlík, rohovým trojúhelníkovým oknem vedle krbu přichází každé ráno paprsky slunce, které těší majitele u jídelního stolu při snídani. Vstupní dveře doplňuje vertikální okno, kterým vidí domů příchozí přímo na kuchyňskou plotnu.

Kuchyňský kout prosvětluje stropní světlík.

Kuchyňský kout prosvětluje stropní světlík.

Ráz interiéru určilo umění: reprodukce abstraktního obrazu Vasilije Kandinského, který si zamilovali. Geometrické řešení i barevné kombinace, velká knihovna s oblíbenými a vzácnými tituly a sbírka uměleckých plakátů, na tom všem panovala mezi investory a architekty naprostá shoda. Poměrně unikátní je i zeleně tónovaná tradiční teracová podlaha.

Na poměry rodiny byla nebývale velkou investicí i částka, kterou zaplatili za vybavení. Obývací části dominuje pohodlné světle šedé sofa Togo od francouzské značky Ligne Roset.

Kořeny designu Toga sahají až do roku 1973, kdy ho vytvořil Michel Ducaroy a za svou čtyřicetiletou historii se z obyčejného nábytku stal ikonický kousek, který vyjadřuje světonázor: obklopují se jím nejčastěji umělci, tvůrčí lidé a intelektuálové. Kuchyňská linka, úložná lavice i vestavěné skříně jsou vyrobeny truhlářem na míru.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: soukromí, Bydlení

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Vysněný dům stavěli svépomocí čtyři roky. Plot jim zničila vichřice

Plot u Václavova rodinného domku poničila vichřice.

Václav si před čtrnácti lety splnil sen o bydlení. V České Kamenici si s manželkou koupili pozemek, vyřídili hypotéku a...

Další z rubriky

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Jsem taková vetešnice, říká o svém domě a jeho zařizování majitelka

Majitelka domu vytvořila z několika malých tmavých místností světlý a otevřený...

Klára má ráda domy s duší. Podle toho vypadá i ten, ve kterém hospodaří, tvoří a žije společně se svou rodinou. Žádná...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Najdete na iDNES.cz