5. James Selby učí Čechy jíst chilli papričky
Bytu Angličana Jamese Selbyho dominuje zářící modrý stan, ve kterém pod lampou klíčí malé rostlinky – různé druhy chilli papriček, které se po jarních mrazících postěhují do záhonu. Kvůli tomu si se svou přítelkyní Magdou pořídil v zahrádkářské kolonii malou parcelu. Loni jich vypěstovali asi dvacet kilogramů, některé usušili, jiné nechali fermentovat, nebo je rozmixovali se solí a octem. Z většiny však vyrábějí domácí chilli pasty.
„Chilli papričky jsem ochutnal poprvé asi ve čtrnácti letech a nadchlo mě, že nejsou jen pálivé, ale mají různou chuť,“ vzpomíná James Selby. Naplno se jim začal věnovat až v Praze. Poprvé přiletěl v roce 2004 kvůli fotbalovému zápasu v Portugalsku.
„Cestoval jsem vlakem z Prahy do evropských hlavních měst s cílem v Lisabonu. Praha mě naprosto nadchla – všechno bylo tak levné a lidi tak milí. Zůstal jsem mnohem déle, než jsem původně zamýšlel, do Británie jsem se vrátil jen kvůli práci,“ vypráví James, který pracoval v kanceláři v Nottinghamu.
Příjemný singl život vyplněný cestováním a večírky si ještě několikrát zopakoval, ale vždy v Praze zůstával déle a déle. Nakonec potkal Magdu, a když se jim v roce 2013 narodil syn, natrvalo se usadil v Praze.
„I když nemluvím česky, tak se mi tu žije velmi hezky a příjemně. Objevil jsem krásu architektury a historie a začal se o ně zajímat. Oproti Nottinghamu je tu velmi bezpečno. V Británii zavírají všechny hospody ve stejnou dobu a v deset nebo v půl dvanácté večer se na ulici vyvalí dav opilých lidí, který se chce ihned dostat domů, a často to skončí rvačkou,“ vypráví James.
Co mu však chybí, je anglické jídlo, hlavně anglická slanina, vyzrálý čedar, krekry, čaj nebo pastýřský koláč. „V Británii se mísí různé kuchyně a každý den tak můžete ochutnat něco úplně jiného. V Praze jsem si mohl vybrat buď českou klasiku, nebo čínský fast food. To se v poslední době hodně zlepšilo. Přijde mi, že lidé i čím dál tím víc vaří mezinárodní pokrmy doma a shánějí se po kvalitních surovinách. Objevují tak i chilli papričky. Začal jsem z Británie dovážet chilli omáčky a postupem doby je i vyrábět,“ vypráví o zrodu neobvyklého byznysu.