Po 35 letech se dočkali nové kuchyně. Přišli však o předsíň

  1:00aktualizováno  1:00
Manželství jim vydrželo 35 let, kuchyňská linka pořízená hned po svatbě už ale měla na kahánku. Splnit manželům sen o nové kuchyni dostali za úkol designéři.

Přízemí rodinného domku v Praze 4 obývají Eva a František po celou dobu manželství. "Chtěla bych kuchyň světlejší, větší, s novými spotřebiči," vypočítávala pečlivě svá velká přání paní Eva.

Fotogalerie

Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák, designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 29. října v 18:00), se pokusili její přání splnit. Kvůli zvětšení kuchyně dokonce zbourali i příčku mezi ní a úzkou předsíní.

Jak šel čas

Původní kuchyňská linka Betina, kterou před desítkami let vyráběl Interier Praha, vydržela opravdu hodně. Hliníkové lišty použité místo úchytek byly nezničitelné, stejně jako umakartová dvířka skříněk. Mnohem hůře však dopadla po letech rohová lavice a dřevěné čalouněné židle. Nastal čas na změnu.

Designéři se rozhodli odstranit jak původní obkladačky a podlahu, tak také příčku mezi předsíní a kuchyní, aby získali větší místnost. Paní Eva měla totiž uloženou část nádobí ve velké skříni v předsíni. Podle stavebních předpisů to však není, ty vyžadují mezi kuchyní a záchodem dvoje dveře, bílý závěs by asi při kolaudaci neprošel.

Kuchyni Betina si pořídili majitelé hned po svatbě, před 35 lety.

Kuchyni Betina si pořídili majitelé hned po svatbě před 35 lety.

Protože domek pochází z roku 1926, má ještě rákosový strop, což není pro vedení nových rozvodů pro osvětlení ideální. Proto se autoři proměny rozhodli použít sádrokartonový podhled a do něj zapustit osvětlení a také připravit nový vývod pro centrální světlo nad jídelním stolem.

V přírodních odstínech

Optickému zvětšení místnosti napomohla bílá výmalba i bílé lesklé čelní plochy kuchyňské linky. Vysoké oranžové dveře v ní umístěné neskrývají spíž, ale zakrývají dveře do koupelny. Přerušení sestavy by vzhledu neprospělo, proto designéři zvolili netradiční řešení.

Příjemné sladění barev, od bílé výmalby a skříněk přes světlou barvu židlí Simple z ohýbané překližky (design studia Olgoj Chorchoj pro TON) až po akcenty oranžové a tmavě hnědé, patří k hlavním kladům realizace. Výrazná skořicová výmalba nad horními skříňkami dává vyniknout bílému provedení čelních ploch.

Příčku mezi předsíní a kuchyní nechali designéři vybourat.

Příčku mezi předsíní a kuchyní nechali designéři vybourat.

Protože okno vede do zahrady, vybrali designéři roletu, kterou lze zcela vytáhnout, v případě potřeby je však možné nastavit intenzitu světla podle potřeby.

Náklady

Stavební a ostatní práce    112 445 Kč
Kuchyňská linka                   58 416 Kč
Spotřebiče                            65 149 Kč
Podlaha a nábytek               36 750 Kč
Dekorace a vybavení           17 337 Kč

Celkem                               290 097 Kč

Roleta s označením Zebra (Maron) nabízí plynulou regulaci světla díky vodorovnému dělení stínící tkaniny na průhledné a neprůhledné pruhy, které se pravidelně střídají. Vzájemným překrýváním dvou vrstev tkaniny lze nastavit požadované množství propouštěného světla.

Světlá vinylová podlaha s dekorem přírodního kamene prostor opticky zvětšuje, navíc se snadno udržuje. Je lepená, také nehrozí žádné zatékání.

Pohled do nové kuchyně, původní dveře vedou na WC a  do komory.

Pohled do nové kuchyně, původní dveře vedou na WC a do komory.

Předsíň je nyní oddělena jen závěsem.

Předsíň je nyní oddělena jen závěsem.

S proměnou byli manželé spokojeni, František dokonce prohlásil, že se jim splnil jejich sen.


Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Najdete na iDNES.cz