Plíseň zničila dům Roberta Kennedyho. Po rekonstrukci má i solární šindele

  1:00aktualizováno  1:00
Historické sídlo rodiny Kennedyů v Mountain Kisco ve státě New York, které manželé Mary a Robert využívají k prázdninovým pobytům, zamořila po velkých záplavách plíseň. Zbourání nepřicházelo v úvahu, rozhodli se tedy pro citlivou rekonstrukci za použití nejnovějších ekologických technologií a materiálů.

Dům, původně postavený v koloniálním stylu, získal po rekonstrukci nový .výraz. Vyšší štít, režná obezdívka a masivní komíny navozují představu anglického venkova. | foto: Gant Home

Interiérová designérka Robin Wilsonová, která byla pověřena vytvořením příjemného nového domova s maximálním využitím všech autentických prvků a hodnot, nazvala tento projekt Zelený dům Kennedyů.

Obývací pokoj má mnoho světla a krásný výhled. Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah, a spojuje tak přítomnost s minulostí.

Obývací pokoj má mnoho světla a krásný výhled. Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah. Spojuje tak přítomnost s minulostí.

"Dům je mixem klasických a moderních stylů. Vycházela jsem ze čtyř hlavních zásad: zachovat, co je zachovalé, použít vše, co je znovupoužitelné, zvolit netoxické a recyklovatelné materiály, využít energeticky úsporné technologie. Spolu s Mary Kennedyovou, která je sama architektkou a specializuje se na historické renovace, jsme chtěly dokázat, že i ekologický design může být estetický," píše Robin Wilsonová ve své knize.

Původní podoba domu

Původní podoba domu

V Americe stavební zákony platí

Podle místního stavebního zákona bylo při rekonstrukci nutné zachovat 51 % původního domu v neporušeném stavu. Aby bylo této podmínce učiněno zadost, dům se zvýšil o jedno podlaží.

Společná obytná část, která se původně nacházela v přízemí, povýšila do "hlavního" prvního patra. Tady najdeme jídelnu, společenské prostory, knihovnou atd., v podkroví je sedm ložnic s vlastním příslušenstvím.

Průběh rekonstrukcePrůběh rekonstrukce - dům se zvedl o jedno podlaží

Průběh rekonstrukce, kdy se dům zvedal o jedno podlaží

Původně dvoupodlažní budova vyrostla v třípatrovou rezidenci o celkové užitné ploše osm set metrů čtverečných. Celé přízemí je věnováno provoznímu a technickému zázemí tak, aby byl chod domácnosti co nejkomfortnější a veškerý servis téměř neviditelný.

K požadavkům rodiny patřil i bezbariérový provoz, proto je u zadního vchodu příjezdová rampa, výtah do každého podlaží, vstupy, chodby a koupelny umožňují pohodlný pohyb na vozíčku.

V tradičně uspořádané kuchyni se snoubí masivní dřevěný nábytek, zdobený stylizovanými dobovými detaily (rámová dvířka, kovové úchytky, fasetové skleněné výplně) a technicky vyspělá svítidla s moderním designem

V tradičně uspořádané kuchyni se snoubí masivní dřevěný nábytek zdobený stylizovanými dobovými detaily (rámová dvířka, kovové úchytky, fasetové skleněné výplně) a technicky vyspělá svítidla s moderním designem.

Autentické i ekologické

U rekonstrukcí historických budov se setkáváme s různými přístupy, od dogmatického zachování všeho původního za každou cenu, až po nekompromisní vymítání všeho starého.

V případě domu v Mountain Kisco se architekti pokusili o nepříliš obvyklou symbiózu záchrany historických hodnot a ochrany životního prostředí. Každá část staré konstrukce se buď stala součástí nového domu, nebo byla ekologicky zlikvidována.

Do ložnic Mary Kennedyová s Anette Lundtovou vybraly textilie, vyrobené z přírodních materiálů (bavlny a vlny) a zdobené tradičními dekory – kostkami, pruhy a hvězdami v modrobílém barevném provedení

Do ložnic vybraly Mary Kennedyová s Anette Lundtovou textilie vyrobené z přírodních materiálů (bavlny a vlny) a zdobené tradičními dekory: kostkami, pruhy a hvězdami v modrobílém barevném provedení.

Původní základy byly použity jako štěrk, dřevěné podlahy pocházejí z pečlivě renovovaných prken nebo ze dřeva z okolních lesů, repasované historické dveře a okna skvěle ladí s novými skříněmi od místního truhláře.

Každý kout domu dýchá historií. Ve vstupní hale vítají návštěvníky americké vlajky z občanské války, na schodišti ji připomínají zarámované dopisy s podpisy amerických prezidentů, starožitný nábytek pochází ze staletého rodinného dědictví. Celek však nepůsobí ani neslouží jako muzeum.

Detail z pracovny Roberta F. Kennedyho. Jednoduché bílé knihovny, vyrobené na zakázku, jemně ladí s historickým nábytkem a renovovanou parketovou podlahou.

Detail z pracovny Roberta F. Kennedyho. Jednoduché bílé knihovny jsou vyrobené na zakázku.

Mary a její děti jej však nechápou jako muzeum, ale jako domov s vysoce osobní atmosférou

Mary a její děti jej však nechápou jako muzeum, ale jako domov s vysoce osobní atmosférou.

"Chtěli jsme, aby náš domov byl k žití pro rodinu, ne umělecká galerie," říká Mary Kennedyová. "Proto tu není nic tak cenné, abyste se toho nemohli dotknout."

Projekt Kennedy Green House se stal průkopníkem a zároveň i učebnicí nejmodernějších ekologických a energeticky úsporných technologií. Energii na vytápění dodává geotermální vrt, užitkovou vodu ohřívají solární kolektory, poprvé ve Spojených státech byly použity střešní solární šindele.

Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah, a spojuje tak přítomnost s minulostí.

Dřevěná vykládaná podlaha s originálním geometrickým vzorem vznikla recyklací původních podlah. Spojuje přítomnost s minulostí.

Do prostředí s množstvím historických odkazů skvěle zapadá kolekce bytového textilu z nejjemnější příze

Do prostředí s množstvím historických odkazů skvěle zapadá kolekce bytového textilu z nejjemnější příze.

Energeticky soběstačná stavba vyrobí 10 MW elektrické energie a je schopná v případě nouze zásobit tři domácnosti. Denní světlo do hal, šaten a servisních prostor přivádějí solární tubusy. Dům je otevřený pro architekty, studenty a všechny, kdo chtějí stavět ekologicky.

Technologie v domě


Osvětlení: V celém domě je energeticky úsporné osvětlení (úsporné žárovky, fluorescentní a kompaktní zářivky, halogenové žárovky, LED zdroje, optická vlákna), sociální zázemí a další prostory v suterénu osvětlují speciální tubusové světlovody vybavené přídavnými LED zdroji pro noční provoz

Vytápění a ohřev TUV: Dům využívá pasivního solárního efektu z jižních oken, je vybudován v pasivním energetickém standardu. Topnou soustavu tvoří geotermální vrt, tepelné čerpadlo systému země/voda a podlahové vytápění, v létě tento systém zajišťuje chlazení. Tepelné čerpadlo spolu se střešními fotovoltaickými panely zajišťují také ohřev teplé užitkové vody (systém Enmax)

Zdroj energie: K výrobě elektřiny slouží speciální střešní solární šindele (na jižní straně střechy), které dodávají energii do netoxických solárních baterií (Premium Power). Domácnost je vybavena energeticky úspornými spotřebiči, elektřinu z veřejné sítě využívá v minimální míře.

Dům je nositelem certifikátu LEED pro ekologické a energeticky úsporné stavby.

Krása okolí domu vynikne zejména v podzimních barvách

Krása okolí domu vynikne zejména v podzimních barvách

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 10/2010.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Ze sousední řadovky je ubytovna. Mejdany a neustálý křik nám ničí život

1

Bydlíme v řadovce a máme problém se sousedním domem. Majitelka ho pronajala firmě, která jej provozuje jako ubytovnu....

Najdete na iDNES.cz