Obývací pokoj v paneláku pro ženu, kterou nosí manžel na rukou

  1:00aktualizováno  16:13
Český panelákový obývák: boj o místo, jediný lustr uprostřed, na podlaze PVC, které překrývá koberec ode zdi ke zdi. Klasika, jež se opakuje. Manželé Dvořákovi potřebovali navíc obývací pokoj rozdělit na dvě části, aby získali i pracovní kout. Úkol pro designéry jak dělaný!

Tentokrát uspěli v konkurzu na předělání bytu manželé z Prahy, pro něž byla výhra hned dvojnásobným dárkem. Slavili nejen šedesáté narozeniny, ale také čtyřicet let společného života.

Jejich krásný vztah nejlépe dokládá věta paní Věry: „Protože jsem nemocná, manžel mě často ´nosí na rukou´. Aby manželství vydrželo, musí v něm být tolerance a láska.“

Průchod do kuchyně byl na nevhodném místě

Vytvořit příjemnou obývací část a praktickou pracovní dostali za úkol Anna Lacová a Jan Ranný, designéři televizního pořadu Jak se staví sen (Prima 15. ledna v 18:00 h). V bytě 3 + 1, který má necelých 80 m2 a v němž manželé žijí od roku 1989, je čekala řada úprav.

Manžel využíval obývák jako pracovnu

Skříně přepažovaly místnost na dvě části

Tři hlavní problémy

Architekt Jan Ranný mohl snadno vyjmenovat tři hlavní problémy realizace, byly to klasické vady panelových bytů. Starý koberec zakrýval staré PVC, léta používání na něm byla hodně znát a samozřejmě neladil s novým designovým řešením.

Jediný lustr (jak jinak, když stropní vývod je jen jeden) nemohl pro osvětlení místnosti stačit. Nevhodné umístění dveří mezi kuchyní a obývákem dispozici pokoje také nepomohlo. Televizor stál před oknem, kam nepatří.

Jediný lustr na kvalitní osvětlení místnosti nestačil

Designéři se proto rozhodli dveře vedoucí do kuchyně zazdít a vyříznout otvor pro nové. Skládací plastové dveře tak nahradily posuvné, stejné použili i pro vstup do předsíně. Oboje se zasouvají za bílou předstěnu, která vytvořila jakousi televizní stěnu.

Manžel paní Věry pracuje jako opravář plynových kotlů, „kancelář“ má doma. Proto už před lety přepažil obývací pokoj vysokými skříněmi, které však působily příliš robustně.

Nový prostor na šanony a další papíry je dostatečný

Na čelních plochách skříněk byl použit akrylát

Designéři je tak nahradili na míru vyrobenými skříňkami, z nichž některé jsou přístupné z obou stran. Vzniklá polopříčka proto působí odlehčeným dojmem, tomu ostatně napomáhají i bílá lesklá akrylátová dvířka.

Pohodlí pro manželský pár

Paní Věra má nemocné srdíčko, někdy je pro ni i relativně lehký pohyb hodně náročný. Anna Lacová a Jan Ranný na její nemoc nezapomněli. U typové rohové pohovky nechali vyměnit nožky za vyšší, aby se jí lépe sedalo a hlavně vstávalo. Křesílko z ohýbaných lamel nahradilo ušák, s nímž by případná manipulace (třeba při úklidu) byla mnohem těžší.

Skříňkový nábytek byl vyrobený na zakázku

Podlaha v barvě dubových parket se bude snadno udržovat. „Pokud dáte pod plovoucí laminátovou podlahu kvalitní protihlukovou podložku, nemusíte se bát, že budete rušit sousedy,“ tvrdí Jan Ranný.

Formátový koberec u pohovky slouží hlavně pro pohodlí sedících.
Spokojenost manželů, zejména paní Věry, byla až dojemná. Z bytu se již nechtějí stěhovat, zatím však stihli zrekonstruovat pouze kuchyň a chodbu. Tentokrát se designérům podařilo účastníkům proměny opravdu „splnit jejich sen“.

Posuvné dveře nahradily skládací do kuchyně i klasické do předsíně

V pokoji se udělaly dva stropní vývody pro lustry

náklady

Stavební a ostatní práce: 65 217 Kč
Podlaha 31 553 Kč
Nábytek a vybavení 105 966 Kč
Dekorace 11 457
Celkem: 214 193 Kč

Dva pruhy tapet u okna fungují jako výtvarný akcent

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Vysněný dům stavěli svépomocí čtyři roky. Plot jim zničila vichřice

Plot u Václavova rodinného domku poničila vichřice.

Václav si před čtrnácti lety splnil sen o bydlení. V České Kamenici si s manželkou koupili pozemek, vyřídili hypotéku a...

Další z rubriky

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Najdete na iDNES.cz