Čtvrtek 26. května 2022, svátek má Filip
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 26. května 2022 Filip

Neuvěřitelná proměna starého ateliéru v podkroví na byt pro mladou dvojici

  1:00
Malíř Petr Kvíčala hledal se svou přítelkyní byt k pronájmu. Když v Brně objevili podkrovní prostor, který původně sloužil jako ateliér, neváhali. Svým nadšením a citem pro místo a jeho atmosféru majitele přesvědčili, že jim byt může pronajmout a nakonec i prodat.

Výhled z galerie | foto: Martin Zeman

Majitel bytu, syn známého brněnského architekta Šmídka, který v bytě vyrůstal a jeho detaily i zvláštní atmosféru prostoru měl velmi rád, se prostoru po tatínkovi vzdával nerad, ale nakonec souhlasil. Imponovalo mu nadšení mladého páru.

Petr Kvíčala se obrátil s řešením bytu na architektku Janu Štěrbákovou, s kterou spolupracoval  na  interiérech domu "U Závoje" v  Havelské ulici v Praze. Věděl proto, co od ní může očekávat.

Protože si mohl prostor zpočátku jen pronajmout, počítal jen s minimálními úpravami. jenže ty "k životu" nestačily, a tak došlo nakonec ke koupi a kompletní rekonstrukci.

Světlá podlaha a bílá barva prostor odlehčily a zvětšily

Světlá podlaha a bílá barva prostor odlehčily a zvětšily

Proč pronájem nic neřešil

Původní koupelna byla pro pronájem v podstatě dostačující, s její rekonstrukcí se nepočítalo. A tak prvním zadáním pro architektku bylo navrhnout kuchyňskou linku ve stávajícím prostoru.

Takové řešení se ovšem záhy ukázalo jako polovičaté, mladý pár měl nedostatek úložných prostor, chybělo i zázemí na praní a sušení prádla. A tak následovala koupě podkrovního prostoru.

Když k ní došlo, rozhodl se majitel pro přiměřenou rekonstrukci. Bylo rozhodnuto provést nově elektřinu, doplnit klimatizaci, původní nedostačující zateplení vyměnit za nové a vyřešit moderně vytápění.

Kuchyňská linka, promyšlený a vydařený pokus o nenápadnost a účelnost

Kuchyňská linka, promyšlený a vydařený pokus o nenápadnost a účelnost

Instalace nových rozvodů vody otevřela prostor pro výraznější změny dispozice. Koupelna byla osvobozena od paralelní funkce prádelny a pračka se sušičkou se mohly přestěhovat do komory v úrovni střešní terasy.

Dobré může být i lepší

Celý interiér byl kdysi obložen dřevěným obkladem s výraznou strukturou, což prostor zatěžovalo. Koncepce práce s prostorem byla tedy jasná: odlehčit prostor, zmenšit plochu obloženou dřevěným obkladem, vstoupit do prostoru bílou barvou, uklidnit jej.

Světle béžové podlahy z přírodního linolea jsou  pro všechny prostory bytu společné a dokázaly jej nenápadně sjednotit a podtrhnout.

Dispozice bytu a umístění jednotlivých kusů nábytku se měnila několikrát. Například pod střešní okna si nechal Petr Kvíčala udělat od firmy Cotto dlouhou pracovní plochu v bílém laku. Předpokládal, že bude příjemné mít možnost večer pracovat a skicovat, zatímco přítelkyně bude studovat.

Pracovní deska na míru řešená s ohledem na topné těleso pod ní však po půl roce putovala zpět do dílen truhlářské firmy. Oba obyvatelé bytu časem zjistili, že večery v bytě nechtějí trávit pracovně, studovna se tak přesunula do prostoru ložnice a v místě bývalého pracovního stolu byla osazena jen dlouhá police sloužící k ukládání knih, přehrávače CD apod.

Postel na míru dokáže pohltit ve svých zásuvkách sezónní šatstvo dvou lidí

Postel na míru dokáže pohltit ve svých zásuvkách sezonní šatstvo dvou lidí

Odstranění dlouhé pracovní  desky mělo své výhody i nevýhody. Obytný prostor se uvolnil, ale nevzhledný radiátor, původně skrytý pohledům pod pracovním stolem, bylo nutné vyměnit za otopné těleso přiměřeného designu.

Experiment se vyplatil

Ačkoliv měli obyvatelé bytu koncepci prostoru od začátku jasnou, při realizaci neztratili chuť a odvahu experimentovat a bavit se zařizováním bytu. Zkoušeli vybavit byt v retro stylu, ale v kombinaci se surovou retro atmosférou vlastního prostoru se takové kousky neosvědčily.

Experiment jen potvrdil správnost původní představy o prostoru, v němž se budou cítit dobře. Spolu s architektkou Janou Štěrbákovou se vrátili k uklidňujícím horizontálním liniím v bílé, kontrastně doplňujícím vertikalitu stávajícího obložení dřevem s patinou doby.

Výrobce a dodavatel MM interiér nabídl před koupí sedačky možnost vyzkoušet ji na místě přímo v interiéru bytu. V bytě už zůstala, po čase však opustila svou původní polohu pod střešními okny a přesunula se zády ke svislé stěně obytného prostoru.

Toto místo se ukázalo za příhodnější k sezení i odpočinku. Investor byl však ochoten zkoušet i jinde - třeba původně osazená svítidla působila příliš vertikálně, proto je vyměnil.

Dřeva, až schody přecházejí....

Dřeva, až schody přecházejí....

Řešení prostoru

Obytný prostor je otevřen přes dvě patra. V nižší úrovni – vstupním podlaží - je kromě předsíně a koupelny situován kuchyňský kout, jídelní stůl a sedačka.

Původní schodiště vede do prostoru ložnice, který není oddělen bariérou zdi, jen plným zábradlím. Postel umístěná na galerii je vyrobená na míru, hluboké zásuvky slouží mimo jiné k ukládání sezonního oblečení. Vedle postele je malý pracovní kout s knihovnou.

Architektka se snažila prostor neničit zbytečným množstvím skříní. Investor souhlasil, volný prostor si užije lépe než zásoby šatstva ve skříních. Vyžaduje to ale určitou disciplínu ve vztahu k věcem.

Výhled z ložnice na Špilberk

Výhled z ložnice na Špilberk

Z ložnice je možné nejen pozorovat krajinu brněnských střech, ale také přes komoru vstoupit na střešní terasu. Úprava střechy pro bydlení se začíná teprve zhmotňovat ve společných diskuzích malíře – investora a architektky. Pokud se podaří terasu realizovat, tato místnost bez stěn a stropu bude v létě určitě nejoblíbenějším místem obyvatel či jejich hostů.

Malíř Petr Kvíčala má bezesporu velký cit pro prostor, spolupracuje s architekty velmi často. Architektka Jana Štěrbáková si spolupráci s ním pochvaluje. Váží si investora s citem, odvahou a úctou k prostoru.

Výhled z terasy

Výhled z terasy

Tento interiér je tak společným dílem obyvatel a architekta. Pro architekty je stále výjimečné, že lidé věnují tvorbě svého prostředí tolik pozornosti a osobního zájmu. Odměnou trpělivému majiteli se stal osobitý prostor plnící jeho potřeby.


Autoři:
  • Nejčtenější

Roubenka na Moravě překvapila sousedy i úředníky. Výsledek je skvělý

Na jihomoravském venkově, kousek od Brněnské přehrady, by dřevěný dům čekal jen málokdo. Roubenky tu nemají tradici. O...

Rekonstrukce sto let starého domu přišla i s vybavením na milion a čtvrt

Porovnávat rekonstrukci, k níž má architekt neomezený rozpočet i v řádu desítek milionů korun, a proměnu starého domku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům pro svou rodinu navrhla sama. Chtěla co nejdřív žít v krásné přírodě

Život tomuto minimalistickému domku vtiskla sama majitelka Jana, architektka. Stavba na pozemku, kde v budoucnu vyroste...

Jednoduchý dům majitelé úplně otevřeli. Chtěli doma slunce a vzduch

Má tvar trojúhelníku, je velký 120 metrů čtverečních a tvoří jej jeden otevřený prostor s hudební místností v patře....

V Ostravě si zařizuje první bydlení. Pomoc kamarádů ocenila i peněženka

Studentka Julie si pořídila své úplně první samostatné bydlení. Nejdřív potřebuje zařídit pokoj, kde by se mohla učit,...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Okna v družstevním bytě po 35 letech dosloužila. Kdo zaplatí výměnu?

Premium Bydlíme v družstevním bytě v domě, kde již téměř všichni své jednotky převedli do osobního vlastnictví. Mají své SVJ a...

Chalupy čtenářů jsou plné nápadů. Pošlete i vy svůj příběh, odměníme vás

Češi jsou vášniví chalupáři, kteří se práce nebojí. Šikovní kutilové si dokážou své druhé domovy opravit a zvelebit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Majitelka zvyšuje platby za energie. Vyúčtování jsme ale nikdy neviděli

Seriál Majitelce bytu platíme nájem i energie, které má napsané na sebe. Vše nám zvyšuje, navíc každý rok doplácíme....

Pokoj pro miminko může časem sloužit s minimálními změnami i studentce

Dlouho očekávaná dcera se narodí do rodiny se dvěma syny. Zejména matka má radost: „Po dvou klucích se těšíme na...

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...

Ukrajinci dostali západní superhoufnice M777. Do akce šla i Bohdana

Ať už si dělostřelectvo v dávných dobách vysloužilo titul královny či krále bojiště, ukazuje se i v jednadvacátém...