Lékař chtěl něco speciálního. Dočkal se domu v podobě zlaté husy

  1:00aktualizováno  1:00
Oční chirurg oslovil jihokorejské architektonické studio Moon Hoon, aby mu na ostrově Čedžu postavilo netradiční dům. V srpnu 2015 se lékař konečně dočkal. Na pozemku má stavbu, které sousedé začali okamžitě říkat zlatá husa.

Kontroverzní dům stojí v jihokorejské provincii Čedžu, která leží na stejnojmenném ostrově. | foto: NamGoong Sun

Vůdčí osobnost architektonického studia, čtyřicátník Moon Hoon, je provokatér a milovník rychlých aut. Navrhuje neotřelé, designové kreace, kterými chce šokovat. Po sérii domů podobajících se býkovi nebo obřímu psychedelickému lízátku přišel s novostavbou - observatoří pro očního chirurga.

Excentrický a hravý vizionář zhmotnil ve svém nejnovějším tvůrčím výstřelku zlatou větrnou korouhvičku v obří kosmickou korouhev, kterou okolí a fanoušci tvůrce okamžitě přejmenovali na zlatou husu.

Kontroverzní dům o rozloze 162 metrů čtverečních stojí v jihokorejské provincii Čedžu, která leží na stejnojmenném ostrově. Subtropický ostrov je v neustálém obležení asijských turistů, zdejší kasina si oblíbili zejména movití Japonci a Číňané. Do konzumní popkultury ostrova nový dům skvěle zapadá.

Fotogalerie

Korejský rodák Moon Hoon žil a studoval v Austrálii a ve Spojených státech amerických, před čtrnácti lety si v Soulu založil vlastní architektonickou kancelář. I své nejsložitější domy navrhuje vášnivý fanoušek rychlých sportovních aut a dravé jízdy rychle, dynamicky a nekomplikovaně: v momentě, kdy mu nápad vytane na mysli, ho okamžitě načrtne a zrealizuje.

Nejinak tomu bylo i v případě domu-korouhve. Ústřední motiv zlaté a masivní větrné korouhve vyjadřuje Moon Hoonovo pojetí akční architektury, ve kterém jsou přírodní síly hlavním zdrojem energie. Kromě toho zlatá opláštěná dominanta v sobě spojuje i sexuální napětí. Její tvary mají zobrazovat mužské a ženské pohlavní orgány, v okamžiku dokonalého spojení v jedinou formu.

Stavba stojí asi hodinu jízdy autem od hlavního města ostrova, na rohové parcele v klidné, nově vznikající rezidenční čtvrti. Majitel, bohatý oční chirurg s mnoha koníčky a zájmy, rád zachází podobně jako Moon Hoon do extrémů a proto, když si po delším hledání našel jeho studio na internetu, okamžitě ho kontaktoval, protože věděl, že divoká stavba s charakteristickým rukopisem je přesně to, co mu bude vyhovovat.

Zajímala ho však i praktická stránka. Od počátku spolupráce si přál, aby jeho víkendový dům mohl sloužit zároveň i jako penzion pro turisty a dům mu tak generoval samostatně další zisk. Na pozemku proto vznikla i od sebe oddělená tři parkovací místa.

Vznikl půdorys tří menších domků se samostatnými vchody, propojených v jeden celek s vnitřní zahradou, která poskytuje dostatek soukromí, navzdory rohové lokalizaci pozemku. Na terénní úpravy a zeleň dům ještě čeká, již dnes je ale jasné, že osázení bude bohaté, aby přírodní bujnost dobře doplňovala kamenné zdivo a respektovala zdejší podmínky.

Na centrálním bloku domu stojí větrný zlatý objekt, který slouží jako luxusní studio a zasněně hledí na horizont. Moon Hoon se v průvodních obrazových materiálech, které pro dům osobně vytvořil, předhání v metaforách více či méně poetických - kromě korouhve a husy, jak ji nazývají sousedé, by podle něj mohla zlatá konstrukce připomínat i dlouhé světlé ženské vlasy vlající ve větru nebo hlavici fénu na vlasy.

Stavba stojí asi hodinu jízdy autem od hlavního města ostrova, na rohové...

Stavba stojí asi hodinu jízdy autem od hlavního města ostrova, na rohové parcele v klidné nově vznikající rezidenční čtvrti.

Exteriéry i interiéry domu jsou podle Moon Hoonova dobrého zvyku zkombinované z několika zásadních společných prvků, které systematicky opakuje: kromě toho, že se fasádou a neotřelým pojetím dispozice snaží podtrhnout koníčky nebo profese majitelů, zakomponuje do domů hravé skluzavky, prostorné knihovny, oblíbenou červenou barvu, s jakou proslulo ve světě Ferrari, a všemu dominující plastický a dramaticky vrstevnatý povrch fasády.

V interiérech se prolíná jednoduchost a minimalistická strohost, jako například v prostorách kuchyně, s takřka jevištním schématem zařízení, které se objevuje v korouhvi: rudá výmalba, těžký samet a lesklý satén, i monochromatická iluzivní podlahová krytina, připomínající zebru, kontrastují s přírodním stavebním materiálem.

Architektonický fetiš, kteří mu mnozí vyčítají, Moon Hoon nikdy nehodlá opustit. Jeho velkolepé stavby, ve kterých vzývá popkulturu, často balancují na hranici dobrého vkusu a kýče. Pohybovat se na hraně se ale vyplácí. Majitelé domů si pochvalují, že se mu daří vetknout duši investora do každého návrhu.

Propojit stavbu s osobností obyvatel domu, jejich životy a činy, sny a ambicemi, to všechno zakládá podle Moon Hoona dobrou a kvalitní architekturu. Cílem je přinést klientovi pocit uspokojení, zábavu, radost a štěstí - těchto hodnot se snaží Moon Hoon nejen ve stavitelství držet.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Najdete na iDNES.cz