Nechtěli se zadlužit, proto raději přestavěli svůj původní malý byt

  1:00aktualizováno  1:00
Na začátku byl malý byt 1 + 1, který studentskému páru stačil. Ještě s jedním dítětem nebyl problém, po narození druhého syna už ano. Po zvážení všech pro a proti s nákupem většího bytu se manželé rozhodli pro rekonstrukci.

Pokoj slouží jako ložnice, kuchyně, jídelna, obývák i pracovna | foto: Dalibor Puchta

Byt na pražském Barrandově nalákal mladou dvojici před pěti lety přijatelnou cenou i dostatkem zeleně v okolí. Za 55 m2 zaplatili mladí absolventi stavební fakulty a architektury přibližně 1,5 milionu. Část v hotovosti, většinu na úvěr ze stavebního spoření.

S příchodem druhého syna však bylo jasné, že byt už nestačí. "Zkoušeli jsme nejdřív variantu prodat a koupit, jenže jsme přišli na to, že by nás jedna místnost navíc stála jeden až jeden a půl milionu, tedy to, co jsme dali před lety za celý byt. O takový dluh jsme nestáli," vysvětluje Vít Sladký, absolvent Stavební fakulty ČVUT .

Pokoj má necelých dvacet metrů čtverečních

Pokoj má necelých dvacet metrů čtverečních

Protože oba partneři jsou mimopražští, zkusili se poohlédnout po pozemku, kvůli financím samozřejmě mimo Prahu. "Dokonce jsme našli miniaturní pozemek na Moravě blízko města, odkud pochází manželka, necelých 400 metrů čtverečních, jenže tam není práce a jít na volnou nohu s hypotékou, to jsme nechtěli riskovat," popisuje Sladký rodinnou anabázi.

Nakonec se dvojice architektů rozhodla pro půjčku, ale jen 450 tisíc. Za ty zvládli rekonstrukci a vybavení bytu, včetně spotřebičů, dokoupení garážového stání i dvou sklípků. Znamenalo to ovšem, že z pokoje o ploše necelých dvacet metrů čtverečních vznikla kuchyně, ložnice, jídelna, obývák i pracovna. 

Televizor na pohyblivém držáku přehrává většinou jen filmy z DVD

Televizor na pohyblivém držáku přehrává většinou jen filmy z DVD

Malé změny s velkými výsledky

Bytový dům na Barrandově, který pochází ze studia Evy Heyworth, nabízí 124 bytů, na tuzemské poměry až nečekaně převládají malometrážní byty. Většinou si je proto pořizovali právě mladí lidé nebo ti, kteří je chtěli pronajímat.

Koncepce bytů 1+1 proto počítala s obytnou kuchyní a obývákem v jednom, malý jedenáctimetrový pokoj byl jasně určený pro ložnici. Dispozici měnit nešlo, zbývalo jen čarování s nábytkem. Kuchyně se tak musela přesunout od zdi do středu místnosti, aby uvolnila místo pro velké lůžko.

Kuchyně nabízí velký úložný prostor

Kuchyně nabízí velký úložný prostor

"Dlouho jsme zvažovali, zda zůstat, nebo hledat něco jiného. Nakonec převážila první varianta. Blízko máme dost zeleně, je tu klid, spousta hřišť pro děti, poliklinika, obchody. Často jezdíme na chalupu nebo k babičkám, takže si nedostatek místa kompenzujeme tam. A nemáme velké dluhy," vysvětluje majitel bytu důvody, proč se rozhodli zůstat.

"Stavebně jsme museli vyřešit pouze podhled a ´uši´ kolem kuchyňských skříněk. Kvůli odpadům vznikla nika v místě původní kuchyně, odtah digestoře se pohodlně vešel do podhledu. Šedá barva oddělila prostor kuchyně a ložnice od zbývající obytné části," vysvětluje Sladký, který pracuje jako architekt v renomovaném architektonickému studiu.

Někomu by mohla připadat kuchyně ve tvaru U předimenzovaná, ale ve spodních skříňkách je tak dost místa třeba i na nářadí. Nábytek nebylo třeba vyrábět na zakázku, postačila IKEA, pouze pracovní desky a skleněný obklad se řešily na objednávku.

Kuchyně je sestavena z běžné produkce IKEA

Kuchyně je sestavena z běžné produkce IKEA

Bílé zdi sice působí trochu sterilně, ale zaprvé je mají architekti rádi a zadruhé stopy po tříletém a jednoročním neposedovi je třeba občas zahladit. Na bílém je to nejjednodušší.

Kombinace standardního nábytku a designových kousků včetně vlastní tvorby - "plastika" od majitelky bytu z pingpongových míčků tvarově ladí s lampičkou na polici - působí čistým a příjemným dojmem. 

Místo obligátní sedačky najdete v pokoji velký stůl osvětlený lampou Tolomeo a šest židlí, malý stolek u zdi supluje pracovní kout. Marně byste tu však hledali velkou televizi, na to není čas ani chuť. "V televizi pouštíme dětem maximálně krtečka, to je teď jejich velký favorit," říká otec dvou ratolestí.

Handicap velkého lůžka? Pouze to, že když je někdo nemocný, bacily se stěhují velmi rychle. Děti jsou totiž u rodičů na posteli častými hosty.

Ložnice se proměnila na dětský pokoj, teď čeká na výměnu nábytku

Ložnice se proměnila na dětský pokoj, teď čeká na výměnu nábytku

Kam s tím vším

Za pět let manželství přibyla spousta věcí. Na úložné prostory autoři stavebního projektu ovšem moc nemysleli. Například zdánlivě ideální výklenek v předsíni má hloubku pouze 55 centimetrů, šatní skříně přitom potřebují minimálně 60 centimetrů. O neuvěřitelném umístění dvířek rozvodné skříňky a uzávěrů je snad lépe pomlčet, stejně jako o kvalitě některých řemesel, která se zde vystřídala.

"Museli jsme udělat ´odskočení´ u dveří. Sestavu skříní i botníku nám vyrobili na zakázku podle mých výkresů. Sice nebyli nadšeni z toho, že dveře tvoří na výšku jen jeden kus, ale když jsem viděl, jak pracné bylo seřízení pantů, pochopil jsem proč," popisuje Vít Sladký.

Sestava skříní a botníků byla vyrobena na zakázku

Sestava skříní a botníků byla vyrobena na zakázku

Jinak však na firmu Stako vzpomíná rád. Jeden den poslal e-mailem své plány, druhý den měl finanční nabídku, za 14 dní byly skříně hotové. Vše za 55 tisíc. V kontextu toho, že truhlář vyráběl a montoval pracovní desky v kuchyni čtyři měsíce, je to slušný rozdíl.

Vliesové tapety interiér barevně oživily, na změnu zatím čeká dětský pokoj. Tam tatínek navrhl pro syny palandu, kde schůdky poslouží i jako úložný prostor.

"Časem snad vyměníme podlahu, laminát je pro kluky studený, když si neustále hrají na podlaze, jenže marmoleum do celého bytu znamená poměrně velký výdaj," dodává Sladký.

Dřevěnou terasu si majitelé obstarali sami, jinak by vycházeli rovnou na trávník

Dřevěnou terasu si majitelé obstarali sami, jinak by vycházeli rovnou na trávník

Laminát je samozřejmě odolný, což je v tomto bytě hodně důležité. Děti volně vybíhají na předzahrádku a nánosu písku občas nepomůže ani dřevěná terasa, kterou si majitelé pořídili.

Investice do budoucna

Jednou se manželé určitě přestěhují do většího, zatím se však brání zbytečnému zadlužení, zejména když manželka je na mateřské. Přikoupení podzemního garážového stání pokládají za dobrou investici. Před pěti lety stálo přes 200 tisíc, loni ho developer prodal za sto. Za dva sklípky o rozloze celkem 4 m2 zaplatila rodina 84 tisíc korun. Jenže kam dát sportovní vybavení a další neskladné věci?

Estetika současných stavebních firem - různá dvířka, různé výšky - nezbývá, než skrýt pod obrazem

Estetika současných stavebních firem - různá dvířka, různé výšky. Nezbývá než je skrýt pod obrazem.

Po úpravách tak vznikl téměř bezbariérový byt v klidné lokalitě, jehož hodnota určitě neklesne. Přikoupením garážového stání, sklípků i vybavení naopak výrazně vzrostla. Dobrá dopravní dostupnost, zeleň i solidní infrastruktura budou v Praze vždy ceněné.

Návrh rekonstrukce: Ing. Vít Sladký, vs@msvsa.wz.cz, dekorace interiéru: Ing. Martina Sladká, ms@msvsa.wz.cz.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Splňte si sen o krásném bytě s terasou. Jaké jsou v Praze na prodej?

Truhlářská, Praha 1 - Nové Město. Mezonetový byt s dispozicí 7+kk/T má celkovou...

V hlavním městě se prodávají luxusní byty s velkou terasou za miliony i desítky milionů korun. Všechny mají stovky...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Najdete na iDNES.cz