Moravský dům s japonským nádechem

aktualizováno 
Zvenku nenápadná stavba, uvnitř dokonalý komfort včetně nejrůznějších moderních vymožeností, vše doplněno prvky osobitého japonského stylu - tak vypadá rodinný dům, který jsme navštívili v Brně. Hezkou atmosféru dotváří zahrada, která za sedm let, co dům stojí, částečně splynula s obytným prostorem.

První myšlenka pořídit si rodinný dům s netradičním interiérem vznikla již před deseti lety. Majitelé si ho užívají už skoro sedm let. Mezitím se už čtyřčlenná rodina rozrostla o dalšího potomka.

"Přestože jsme se rozrostli, o čemž jsme původně neuvažovali, dům vyhovuje jako na začátku," říká majitel domu.

Dům by se dal pomyslně rozdělit na dvě zóny. Soukromá, kde má každý člen rodiny své vlastní zázemí, je výrazně oddělena od té, kde se mohou scházet všichni společně. Největší předností je, že tyto prostory lze propojovat a oddělovat posuvnými stěnami podle potřeby a nálady obyvatel domu.

Posuvné prvky byly základem, od kterého se odvíjelo celé stavební řešení. Dalšími zásadními požadavky byla jednoduchost, účelnost a dostatek světla.

Majitelé si nechali návrh od architekta zpracovat do každičkého detailu, samozřejmě podle svých představ. Všechna řešení zahrnovala třeba i nábytek.

Dům se dvěma orientačními osami
"Rozlehlý půdorys byl navržen tak, aby orientace v interiéru byla hned od vstupního bodu jasná a přehledná," říká architekt Vladimír Pacek z projekční kanceláře K4, autor projektu domu.

"Kompozice je založena na dvou kolmých osách, které se vzájemně protínají hned za hlavním vstupem do domu." Na předsíň navazuje hala. Ta končí až v protilehlém průčelí a uzavírají ji prosklené dveře na terasu.

Tvoří tak podélnou osu celého domu. Navíc je otevřená přes obě podlaží, takže působí vskutku velkolepým dojmem. Po levé straně hned za vchodem se nachází malá předsíň. Z té se dá projít do místnosti pro domácí práce a dále do kuchyně. Podélně navazují jídelna a obývací pokoj, oddělené posuvnými stěnami.

Pravou stranu přízemí zaujímá privátní zóna rodičů. Zahrnuje malou pracovnu, přes kterou se vchází do ložnice. Odtud se přijde do velké koupelny, stejně jako do šatny s vestavěnými skříněmi a zrcadlovou stěnou.

Její řešení je velmi originální, ba přímo tajemné. Do šatny lze totiž vstoupit nenápadnými posuvnými dveřmi v rohu ložnice a "zmizet" na druhém konci přímo do haly. Za zlatý hřeb však lze bezpochyby označit vstup z ložnice přímo k bazénu, který lze snadno propojit se zahradou. A aby byla iluze splynutí dokonalá, má bazén střechu osázenou zelení.


více foto

Cesta ke hvězdám
Příčná osa domu je tvořena schodištěm mezi suterénem a podkrovím. V patře je v těchto místech umístěna chodba a galerie. Dva největší pokoje zde patří již dospělým dcerám. Součástí jejich privátní zóny je i velká koupelna. Nachází se zde také pracovna paní domu.

"Poslední pokoj se zanedlouho stane útočištěm nejmladšího syna, který má zatím své zázemí v přízemí, v naší blízkosti, v pokoji původně určeném pro hosty," říká majitel.

Střední část podkroví zaujímá hala a galerie se zákoutím a malým sezením. Zde se pán domu může nerušeně věnovat svému největšímu koníčku - astronomii. "Velké mapy, které zde zabírají celou stěnu, osvětlují halogenové reflektory na dálkové ovládání, montované k subtilní nosné kolejničce," popisuje architekt Pacek.

"Uvnitř dřevěného korpusu je zabudován projektor propojený skrytými optickými kabely s bodovými světly. Nastavení umožňuje různou intenzitu svitu, blikání, stmívání a další optické efekty."

A to není všechno. Stoupenci astronomie zde totiž mohou pozorovat oblohu také oknem v hřebeni střechy nebo se kochat pohledem na světelnou mapu noční oblohy zabudovanou v šikmém stropě. Zde totiž najdeme hned několik souhvězdí, která lze rozsvítit buď všechna najednou, nebo jednotlivě.

Nadvláda techniky
V suterénu domu se nachází relaxační zázemí, konkrétně domácí fitness a sauna. Větší část však zaujímá technické srdce domu, strojovna bazénu a ústředního vytápění. To doplňují v koupelnách, u bazénu a v předsíni podlahové topné rošty.

Z dalších vymožeností jmenujme alespoň centrální vysavač a kamerový bezpečnostní systém. Na špičkové výrobky padla volba, i pokud jde o domácí elektrospotřebiče. Pozornost si jistě zaslouží také osvětlení.

Do každé místnosti navrhl architekt několik světelných těles různých funkcí. Kromě hlavního osvětlení lze využít jiné světlo pro práci a další ke klidnému posezení v trochu intimní atmosféře.

A co víc: "Všechna světla mají jednoduchý nadčasový design, díky čemuž vynikne stylové zařízení domu," vysvětluje architekt.

Příjemné posezení na zahradě.

Za sedm let existence domu zahrada dorostla tak, že téměř splynula s obytným prostorem.

Perličkou v řešení interiéru je vstup do bazénu přímo z ložnice. V létě ho lze navíc propojit se zahradou.

Část domu, kterou obývají rodiče, zahrnuje malou pracovnu, odkud se vchází do ložnice, velkou koupelnu a rafinovaně řešenou šatnu.

Kuchyňská linka je z olšového dřeva a architekt ji navrhl ve tvaru písmene U. Dominantou celé kuchyně je nerezová digestoř.

Posuvné stěny s výplní z mléčného skla umožňují měnit prostor. Propojit lze například obývací pokoj a jídelnu.

Odpočinková část domu.

Za sedm let existence domu zahrada dorostla tak, že téměř splynula s obytným prostorem.

Kuchyňská linka je z olšového dřeva a architekt ji navrhl ve tvaru písmene U. Dominantou celé kuchyně je nerezová digestoř.

Autoři:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Další z rubriky

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Najdete na iDNES.cz