Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci. Proměnu svěřil manželům a návrhářům Joemu a Lizzie Fraherovým. Vysněná ranní káva na dvorku viktoriánského domku v centru Londýna loni v létě stala realitou.

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami. | foto: Fraher & Findlay

Joe a Lizzie Fraherovi již celou dekádu proměňují a přestavují londýnské domky, vily i byty, ale podíleli se například i na loňské unikátní přestavbě starých loděnic Coal Drops Yard na moderní tržnici s restauracemi a obchody.

Fotogalerie

Pevně se drží hesla „Don’t move, improve“, tedy „nestěhuj se, vylepšuj“. Rozšíření, přestavby a adaptace stávajících domů a bytů vidí raději, než aby již jednou zbudované nemovitosti chátraly a nové generace pokračovaly v nekonečném budování nových čtvrtí za hranicemi měst.

Proměna skromného londýnského řadového domku pro ně nebyla novinkou, na kontě mají mnoho podobných úspěšných realizací. Staleté byty jsou na hony vzdálené modernímu pojetí komfortního bydlení. Chybí světlo, prostor pro rodinu, propojení exteriéru s interiérem.

Fraherovi ovšem mají talent všechny současné požadavky umístit do kulis starých domů tak, jak by to čekal málokdo. Projekt rekonstrukce řadovky pro mladého podnikatele a výtvarníka je zároveň pro studio významným milníkem. Jde o první spolupráci s nově založenou vlastní stavební firmou Findlay.

S myšlenkou kompletní realizace na klíč, tedy od nápadu, přes rekonstrukci a úklid až k finálnímu předání majitelům přišla finanční ředitelka společnosti Deborah Findlayová.

Propojení dává podle slov architektů jejich projektům další jistotu, že budou schopni dodržet slíbené lhůty dodání, práce budou v ověřené kvalitě a klienti si ušetří nervy při hledání a následné koordinaci řemeslníků. 

Vysněná ranní káva na dvorku viktoriánského domku v centru Londýna, servírovaná za zvuku umělého vodopádu se tak stala loni v létě realitou.

Obytná patra se dramaticky proměnila díky přesunutí schodiště do středu domu, přístavbě prosklené části vstupující do jednoduché zahrady, se kterou se majitel domu nemusí trápit i minimalistickému designu s industriálním nádechem blízkého slavného nádraží. 

Největší změnu přineslo kromě přístavby přesunutí schodiště do středu domu.

Největší změnu přineslo kromě přístavby přesunutí schodiště do středu domu.

Dvojice návrhářů také zrušila původní sklepy na ukládání uhlí a další technické místnosti, které již nejsou třeba. Díky tomu získal dům další užitnou plochu. 

Interiéru, který zatím obývá sám mladý muž, dominuje černě lakovaná ocel, sklo, strohé tvary, přírodní dřevo a pár doplňků v základních barvách: zelené, modré, žluté či červené. Industriál vládne přístavbě se střešními okny, schodištnímu zábradlí i vybavení koupelny.

Dům díky bohatému prosklení a moderní přístavbě získal svěží výraz, kterému sekunduje na míru vyrobený nadčasový nábytek, doplněný o jednotlivé solitéry v retro stylu.

Kompletně hotové a dokončené je zatím jen hlavní obytné patro. S rozvržením dalších pokojů a ložnic počítá majitel až během příštích let, v návaznosti na založení vlastní rodiny.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Tak vypadá ráj. Vila v tyrkysové laguně je na prodej za 42 milionů korun

Nově zrekonstruovaná stylová vila je zasazena v tyrkysové laguně na soukromém...

Nově zrekonstruovaná stylová vila je zasazena v tyrkysové laguně na soukromém poloostrově Anahita v Indickém oceánu na...

Najdete na iDNES.cz