Levná rekonstrukce bytu pro mladou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 2+1 ve starém domě v centru Brna stál stejně jako malý domek daleko za městem. Dojíždění si ale mladí manželé s dítětem nemohli dovolit, a tak zvítězilo město. Po zaplacení bytu už na rekonstrukci příliš financí nezůstalo.

Jednoduchá kuchyňská linka z nerezu a pracovní desky z olejovaného dubu | foto: Martin Zeman

Zadání pro architektku Danielu Boučkovou bylo jasné - vytvořit pohodlné, neokázalé rodinné bydlení, kde bude mít každý své soukromí.

Manželé – Jarmila a Metoděj - si zároveň nepřáli jakékoliv změny v dispozici, veškeré původní prvky interiéru měly být zachovány a repasovány - všechno za chodu domácnosti.

Finanční možnosti byly totiž limitované. Už při práci na projektu se navíc ukázalo, že do budoucího dětského pokoje brzy přibude druhá postýlka.

Půdorys bytu po rekonstrukci

Půdorys bytu po rekonstrukci

Od domu k bytu

Původně bydlela mladá rodina s holčičkou v malém dvoupokojovém bytě takřka za městem. Malý prostor přinutil manžele hledat nové bydlení.

Jenže při prohlídkách nabízených nemovitostí si uvědomili, že starosti s domkem a jeho a údržba je vůbec nelákají. Další dojíždění za pracovními povinnostmi do centra města však bylo neúnosné. Proto začali hledat byt právě tam.

Našli takový, který nabízel ideální polohu: v těsném sousedství parku, mateřské i základní školy, s výhledem do zeleně a obytným dvorem za domem. Navíc byl dům ve velmi dobrém stavu. 

Samotný byt má sice jen 75 m² + balkon 4,7m², ale Metoděje okouzlil: původní dřevěná kastlová okna - do ulice dokonce opravená  - původní dveře, dubové podlahy, zachovalé keramické obklady a dlažby v kuchyni a koupelně...

Od předsíně k pracovně

Architektka vyřešila nejprve dispozici bytu - určila funkce jednotlivých místností, oddělila část soukromou a společenskou. Funkce se musely pro jednotlivé místnosti zdvojovat, či dokonce ztrojovat.

Repasované parkety byt zateplují

Repasované parkety byt zateplují

Hlavní problém? Vyřešit levně a bez stavebních úprav úložné prostory. Architektka proto navrhla systém ocelových stojin a tyčí, který prochází po celé délce střední nosné stěny.

Poskytuje nejen dost místa pro věci, ale zároveň odděluje klidovou a společenskou část bytu. Ocelová konstrukce není oddělena stavebně - je schována za závěsem z bílého sametu, který zaručuje v klidové části bytu akustickou pohodu.

Jarmila se obávala náročné údržby, ale protože jsou závěsy řešeny tak, aby bylo snadné je vyprat, dnes si řešení velmi pochvaluje.

Při práci s prostorem se architektka snažila nabídnout nádherné výhledy z oken a prostor tak pocitově rozšířit. Mezi všemi místnostmi jsou zdůrazněny průhledy, aby byt působil jako jeden "prolévající" se prostor.

Kastlová okna jsou po opravě dokonale funkční

Kastlová okna jsou po opravě dokonale funkční

Bílá: sázka na jistotu

Architektka se rozhodla bílou výmalbu ponechat – šlo o čas, peníze i prosvětlení malého bytu. K pocitu plynutí prostoru přispěla bezprahová podlaha.

Původní vlýskové dubové podlahy byly natolik zachovalé, že nebylo vůbec nutné je brousit. Jarmila je jen vlastnoručně naolejovala. Stoletý dub tak získal dokonalý vzhled dnes tolik módního "postaršeného" dřeva.

Nečekaně snadno proběhla repase původních litinových radiátorů. Povolaná firma je demontovala, odvezla otryskat, nastříkat bezbarvým lakem. "Po montáži jsme se jimi dokázali kochat celé večery," přiznává Metoděj.

Radiátory v koupelně byly zbaveny mnoha vrstev starých nátěrů a nastříkány bezbarvým lakem

Radiátory v koupelně byly zbaveny mnoha vrstev starých nátěrů a nastříkány bezbarvým lakem

Pracovna v předsíni

Předsíň, naštěstí dostatečně světlá a prostorná, se stala také pracovnou Jarmily. "Dokud jsou děti malé, stejně pracuji pouze v době, když dětí spí. Poloha v centru bytu je ideální, při práci periferně sleduji sporák i pračku," směje se Jarmila.

Když přijde pracovní návštěva, lze vše probrat, aniž by byli rušeni ostatní členové rodiny.

Průhled z ložnice do dětského pokoje, původní prosklení se nezachovalo, kvůli vzdušnosti bylo zvoleno čiré sklo

Průhled z ložnice do dětského pokoje, původní prosklení se nezachovalo, kvůli vzdušnosti bylo zvoleno čiré sklo

V kuchyni byla nutná linka. Jenže nákladná a mohutná řešení rodině nevyhovovala. Vnímali kuchyni jako výrobní linku, nikoli předmět chlouby. Architektka proto navrhla kuchyňskou pracovní plochu jako kombinaci typového vybavení a truhlářské práce na míru.

Malá nerezová kuchyňka vybavená myčkou kontrastuje s původními obklady a nádhernou původní xylolitovou podlahou. K ukládání nádobí slouží skříňky vedle chladničky.

Místo obkladů omítka

Původní obklady byly v koupelně poškozeny při dřívější rekonstrukci. Po neúspěšných pokusech sehnat původní obklady přišlo neobvyklé řešení - chybějící plochy vykryla cementová pálená omítka.

Výtvarně je to řešení dostatečně výrazné, problém byl ovšem nalézt řemeslníka, který provede práci dokonale. "Příště už bych raději omítal sám," říká Metoděj.

Obklady vany se podařilo získat od sousedů, kteří právě modernizovali svou koupelnu. Samotná smaltovaná vana je tedy jen nově natřená.

Chybějící obklady byly jednoduše doplněny cementovou pálenou omítkou, která se snadno udržuje

Chybějící obklady byly jednoduše doplněny cementovou pálenou omítkou, která se snadno udržuje

Otázkou však je, kdy bude nutné řešit její opravu znovu. "Příště bychom asi volili jiné řešení, " přiznává Metoděj.

Pro odkládání věcí je využit typový úložný dřevěný systém. Jednoduché bílé umyvadlo a zrcadlo doplňují některé původní předměty, včetně chromovaného věšáku.

Postel na hraní

Ložnice, nebo obývák? Dokud si děti budou hrát v obrovské posteli, není nutné pořizovat pohovku. "Časem snad nalezneme pohodlnou a zdravou rozkládací postel," doufá optimistická Jarmila, "do té doby nám postačí pouze matrace na kolečkách – aspoň mohu snadno udržovat pod postelemi pořádek. "

Mentalitě obyvatel bytu vyhovuje i otevřená knihovna z masivních smrkových polic a černé broušené oceli. Při návrhu pracovala architektka s materiálem z původního bytu majitelů.

Postel na kolečkách dává místnosti charakter ložnice, až bude vhodná rozkládací pohovka, "přijde" obývák

Postel na kolečkách dává místnosti charakter ložnice, až bude vhodná rozkládací pohovka, "přijde" obývák

Dětský pokoj

Také dětský pokoj je zařízen velmi jednoduše. Kromě úložných ocelových regálů zatažených sametovým závěsem zde najdete jen jednoduché dětské postýlky, skříň na ložní prádlo, psací plochu a hlavně úložný prostor na hračky.

Opět byl navržen z recyklovaného materiálu – staré smrkové police zasunuté do dřevěných rámů. "Děti mohou snadno udržovat pořádek a přehled ve svých hračkách," tvrdí architektka Daniela Boučková.

Regály v dětském pokoji voní - smrkové dřevo bylo ošetřeno včelím voskem

Regály v dětském pokoji voní - smrkové dřevo bylo ošetřeno včelím voskem

Celý systém je variabilní a roste s dětmi, lze jej postavit do prostoru. Pro teenagery bude možné postavit rámy na sebe a vytvořit klasickou knihovnu.

"Potřeby dětí se rychle mění, zatímco s nábytkem v ložnici jsme nehýbali, v dětském pokoji už jsme vyzkoušeli několik řešení," říkají rodiče Elišky a Cyrila.


 

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Ze sousední řadovky je ubytovna. Mejdany a neustálý křik nám ničí život

1

Bydlíme v řadovce a máme problém se sousedním domem. Majitelka ho pronajala firmě, která jej provozuje jako ubytovnu....

Najdete na iDNES.cz