Koupili si téměř nový dům. A pak jej nechali uvnitř celý předělat

  1:00aktualizováno  1:00
Byl to klasický "případ domina". Majitelé chtěli v koupeném domě drobnou změnu v kuchyni, nakonec to skončilo kompletní rekonstrukcí. Trvala téměř rok, ačkoliv se dispozice nemusela měnit.

Majitelé mají na výběr - sledovat televizi, nebo plameny v krbu | foto: Kouba interier

"Zákazník, pro něhož jsme už několikrát pracovali, si koupil dva roky starou dřevostavbu. Místo drobných úprav kuchyně, které si objednal, začala víc než rok trvající spolupráce. Na jejím konci je kompletně zrekonstruovaný a vybavený interiér rodinného domu," popisuje Alena Koubová z rodinné firmy Kouba interier.

Dům je přibližně 20 km od Prahy, pro tříčlennou rodinu s téměř dospělým synem bohatě stačí. Interiér se tedy navrhoval s ohledem na jejich životní styl. Tlak na čas nebyl, rodina bydlela v původním bytě.

Kuchyně v podobě L nabízí dostatek místa

Kuchyně v podobě L nabízí dostatek místa

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Pokoje vyhovovaly, materiály v nich už nikoli

Dispozice domu se neměnila, s tou byla rodina spokojena. Zvenčí nepůsobí domek nijak mohutně, pokoje jsou prostorné a dobře využitelné. V přízemí je předsíň s šatními skříněmi a vstupem do technické místnosti. Pak pokračuje chodba a z ní spodní koupelna, pracovna, velký obývací pokoj, kuchyně a pokoj pro hosty.

Dům je velmi světlý, bylo proto možné zvolit tmavší materiály. Majitelé mají totiž tmavé dřevo rádi stejně jako další přírodní materiály. Jejich použití (například u cihelných přizdívek) však nebyla až tak jednoduché. Bylo třeba vše konzultovat se statikem, aby přizdívky kvůli své vysoké hmotnosti ovlivněné výškou pěti metrů nespadly.

Detail příborníku

Detail příborníku

Cihelné zdi prostor "zaplnily"

Cihelné zdi prostor "zaplnily"

Měnily se také sádrokartony, dozdívaly se kameny u krbu. Jen dveře zůstaly původní.

Upozornění: fotografie vznikaly v průběhu a těsně po dokončení rekonstrukce, tedy ještě před nastěhováním majitelů.

Obývací pokoj v novém

Původní laminátovou plovoucí podlahu nahradila lepená dřevěná podlaha z ořechu. Nábytek v obýváku je z palisandru. Pokoji dominuje rozkládací stůl z masivního dřeva pro šest osob. Nádobí lze ukládat do příborníku nedaleko stolu.

Nábytková sestava k televizoru je záměrně nenápadná, ale především účelná. Původní cihlové obložení jedné stěny doplnil obklad stěny za sedačkou a obklad krbového tělesa. Sedačka má čalounění ze světlé kůže, která ladí se závěsy a záclonami. Ty nahradily žaluzie na oknech, které se na přání majitelů musely demontovat.

Detail schodiště, které ústí v obývacím pokoji

Detail schodiště

V chodbě přibyla nástěnná světla

V chodbě přibyla nástěnná světla

Obývací pokoj má téměř pět metrů vysoký strop otevřený až do podkroví. Dva přiznané stropní trámy jsou nově obloženy ořechem a nasvíceny. Pokoj doplnila designová světla a nasvícení cihelných zdí.

Pohodlná kuchyně i koupelna

Kuchyňská linka dostala nové, účelnější uspořádání. Byla vyrobena z palisandru, na pracovní desku se použil Technistone. Samozřejmě nechybějí kvalitní spotřebiče.

Propracovaný systém zásuvek a vnitřního kování umožňuje plnohodnotné využití veškerého vnitřního prostoru. Ke kuchyni přiléhá malá komora pod schody do patra. Pro denní stolování je určen malý stůl.

Ve velké koupelně zůstala původní vana

Ve velké koupelně zůstala původní vana

Obě koupelny i WC se mohou pochlubit luxusní italskou mozaikou Bisazza. Spodní koupelna je v tmavě hnědé, doplňují ji velká zrcadla. Sprchový kout zůstal bez vaničky, pouze se vpustí v podlaze.

V prostoru sprchy mozaika přechází ze světlého odstínu do tmavého, tuto barevnost si majitelé přáli. Pod umyvadlo přišla skříňka z ořechu, desku tvoří stejně jako v kuchyni Technistone. Nerezové baterie nesou značku Newform.

V druhé koupelně zůstala zachována původní polorohová vana. Obklad tvoří mozaika, kombinace světlých a tmavších odstínů hnědé. Vše sjednocují velkoformátové dlaždice na podlaze.

I ve velké koupelně byla použita mozaika Bisazza

Koupelna po rekonstrukci

Původní koupelna

Původní koupelna

Velké zrcadlo nad umyvadly a naproti vaně dodává prostoru zajímavý rozměr. Skříňka je opět z ořechu a červeného Technistonu. Na WC je za zrcadlem schovaná prostorná skříňka.

V domě přibyly klimatizace, rozvody audio a sítě. Chodby se doplnily o nástěnná svítidla. "Majitelé jsou pracovně hodně vytížení, i proto inklinují k dřevu a hnědým barvám. Představují pro ně klid, příjemné a pohodlné zázemí, ruchu si užijí dost v zaměstnání," vysvětluje Alena Koubová důvody, proč se majitelé rozhodli pro střídmý a jednoduchý interiér z přírodních materiálů a v barevně decentních odstínech.

Nová podoba WC

Nová podoba WC

Původní WC

Původní WC

REKONSTRUKCE

Autorem návrhů většiny místností je Martin Kožnar, absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze z Atelieru 25, zbývající část a také kompletní realizaci stavby a zakázkového nábytku provedla firma Kouba interier.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Další z rubriky

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Mezonet na Hřebenkách má 284 metrů čtverečních. Je to rodinné sídlo

Designérka Ivanka Kowalski zařídila pro čtyřčlennou rodinu mezonet v bytovém...

Designérka Ivanka Kowalski zařídila pro čtyřčlennou rodinu mezonet v bytovém domě od architekta Radana Hubičky v Praze...

Rodina koupila starý autobus. Za dva roky jej přestavěla na fajn bydlení

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní...

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní autobus na mobilní dům. V něm žijí spolu s...

Najdete na iDNES.cz