Když řadový domek vybočí z řady: místo barabizny mají luxusní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Malý řadový domek nabízel snad jedinou výhodu, příjemnou lokalitu. Technický stav se však ukázal jako prabídný, a tak se majitelé rozhodli místo původně plánované rekonstrukce dům strhnout a postavit nový.

Obývací pokoj s jídelnou | foto: Archiv majitele

Jenže postavit nový dům ve staré brněnské zástavbě nebylo vůbec jednoduché. "Problémů bylo hned několik, především umístění domu ve svahu a pak také úzký pozemek mezi sousedy," vysvětluje architekt Pavel Lazarov, autor projektu.

Musel se vypořádat i s legislativou, protože v dané lokalitě je jasně daná výšková regulace. Není se čemu divit, výrazné zvýšení stavby by mezi ostatními domy bylo neúnosné. To ovšem také znamenalo, že se uvnitř muselo pečlivě počítat s každým centimetrem.

Takto vypadal řadový domek původně

Takto vypadal původní řadový domek

Když je pozemek jako dlaň

Pozemek neskýtal žádnou možnost se "rozmáchnout": Šířka šest metrů a délka dvacet pět metrů představovaly velké omezení. Architekt Lazarov se proto rozhodl pro dvoupodlažní dům s otevřenou galerií.

V přízemí je poněkud netradičně umístěný pokoj dcery v pastelových barvách (13,3 m2) a ložnice (11,4 m2), koupelna (7,93 m2), WC a kotelna. V patře najdete obývací pokoj (37 m2), kuchyně (9,57 m2) a na ni volně navazující jídelnu (6,21 m2). "Obrácenou verzi obývacího pokoje jsem zvolil proto, že zahrada má několik výškových úrovní," vysvětluje architekt Lazarov.

Čelní plocha pokoje je téměř celá prosklená

Čelní plocha pokoje je téměř celá prosklená

Právě na obývací pokoj navazuje galerie s pracovnou (14,7 m2), na níž lze vystoupat pomocí točitého schodiště, zatímco z přízemí vede do patra pohodlné přímé schodiště.

Z galerie je možné vyjít přímo na terasu a na dvorek. K vytápění slouží tepelné čerpadlo domácí výroby, v domě je dále rozvedeno podlahové topení. Jako bivalentní zdroj tepla použil architekt Lazarov krb s ventilátorovým rozvodem vzduchu do ostatních místnostípodlahové topení.

Dětský pokoj

Dětský pokoj

Dům z tvárnic

Pavel Lazarov navrhl zděnou konstrukci z pórobetonových tvárnic a monolitický železobetonový strop. Aby interiér působil hodně vzdušným dojmem, použil velké bezrámové prosklené plochy, ale třeba také zárubně dveří až ke stropu, výška místností (vyjma obývacího pokoje) je totiž pouze 2,5 metru.

Denní světlo přichází do chodby i shora

Denní světlo přichází do chodby i shora

Aby chodba nepůsobila stísněným dojmem, je část jejího stropu prosklená. V domě je minimum nábytku, většina z něj byla vyrobena na zakázku. Efektně vypadá zejména velká knihovna v obývacím pokoji, ale také kuchyně.

Má čelní skleněná dvířka, z kaleného skla je i obklad mezi skříňkami. Bezespárová pracovní deska byla vyrobena z materiálu Hi-Macs, který je velmi odolný. Na dřez byl použit materiál Staron.

Kuchyně v netradiční bílo-fialové kombinaci

Kuchyně v netradiční bílo-fialové kombinaci

V domě najdete na podlahách dřevěnou průmyslovou mozaiku ve výrazných teplých odstínech, v koupelně a na WC pak keramickou dlažbu, na dvoře lomový kámen.

Ačkoliv je dům nově postavený a rozhodně neoplývá přemírou nábytku, díky použitým barvám a dřevu působí příjemným, zabydleným dojmem.

Koupelna opticky zvětšují velká zrcadla

Koupelna opticky zvětšují velká zrcadla

Niku za vanou osvětluje pásek z LED diod

Niku za vanou osvětluje pásek z LED diod

Technické informace

Užitná plocha 153 m2

Vytápění: tepelné čerpadlo domácí výroby, v domě je rozvedeno podlahové topení. Jako bivalentní zdroj tepla je použit krb s ventilátorovým rozvodem vzduchu do ostatních místností

Obvodový plášť: pórobetonové tvárnice s tepelně izolační vložkou s dodatečným zateplením fasády
Střešní krytina: plechová se stojatou drážkou

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Ze sousední řadovky je ubytovna. Mejdany a neustálý křik nám ničí život

1

Bydlíme v řadovce a máme problém se sousedním domem. Majitelka ho pronajala firmě, která jej provozuje jako ubytovnu....

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Najdete na iDNES.cz