Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeřáb je možné naroubovat jako ovocný strom

Na sklonku léta zdobí okraje cest a lesů jeřáby, jejichž oranžovočervené plody lákají nejen ptactvo. Hospodyňky především ocení, že jdou kdekoli lehce pěstovat, mohou být zdravým,a navíc pikantním doplňkem jídelníčku. Jeřabiny totiž obsahují mnoho vitaminu C, provitamin A, kyselinu jablečnou, citronovou a řadu dalších látek, které jsou důležité pro lidský organismus. Například vitamin P (rutin) je nezbytný pro pružnost cév. Výjimečný je navíc obsah sorbitu, cukru vhodného pro diabetické diety. Ten se z jeřabin dokonce získává průmyslově.

"Máme několik jeřábů na kraji našeho pozemku. Jejich plody jsou příliš trpké a svíravé. Myslím, že nejsou jedlé," svěřuje se Marie Jarošová z Pece pod Sněžkou. "Slyšela jsem, že by se daly naroubovat." Jedlý jeřáb se od obecného liší jak chutí plodů, tak rozsahem okraje lístků. "Jeřáb obecný má celou čepel listů vroubkovanou, ušlechtilá sladkoplodá varieta má první třetinu okrajů hladkou," vysvětluje botanička Renata Pohlová. "Na obecný jeřáb (i vzrostlejší) jde jedlý bez problémů naroubovat. Na místě, kde rostou jeřáby, se často najde i malý semenáček, který lze díky roubování od počátku vypěstovat pro kuchyňské použití. Jeřáby s jedlými plody, vhodné pro výsadbu, jsou k mání v zahradnictví." Václav Truhlář ze Školky Litomyšl,s.r.o.,radí: "Při roubování jeřábu je vhodný jednoduchý způsob, kdy se podnož i roub šikmo seříznou a přiloží vzniklými plochami k sobě. V této poloze je bude držet roubovací páska pevně ovázaná kolem. Druhý seříznutý konec roubu (roub by měl být asi čtyři očka dlouhý) je nutné ošetřit štěpařským voskem. Roubovat je však nutné na jaře před začátkem vegetační doby." Štěpařský vosk je běžně k dostání v obchodech s potřebami pro zahrádkáře. Kelímek stojí 50 korun. Cena rovněž běžně dostupné očkovací pásky se pohybuje od 30 do 40 korun. Kromě toho, že drží roub a podnož u sebe, měla by spoj chránit před vodou. Sladkoplodá varieta jeřábu byla objevena počátkem 19. století i na severní Moravě. Dva pasáci ovcí našli na okraji lesa jeřáb, jehož plody měly příjemnou nasládlou chuť. Tato přirozená odrůda jeřábu obecného byla později pojmenována jeřábem moravským sladkoplodým. O jeho rozšíření se zasloužil úředník lesní správy František Kraetzel. Seznámil s tímto objevem mnoho ovocnářů a rozesílal jim rouby. Tak se sladkoplodý jeřáb rozšířil po celém Rakousku-Uhersku a dále do Polska, Francie i Švédska. Byly dokonce zakládány ovocné školky výhradně pro něj. Estetické i užitkové kvality jeřábu lze s úspěchem využít i v dnešních zahradách. Plody této variety jsou chutnější oproti mateřskému jeřábu obecnému díky vyššímu obsahu cukrů a nižšímu obsahu tříslovin. Lze z nich připravit mošt, marmeládu, sirup, víno i kompot vhodný například ke zvěřině. Čas sklizně závisí na poloze a počasí, většinou to bývá polovina září. Pozdější sklizeň přinese plody ještě sladší, ale již s trochu nižším obsahem vitaminu C.Jeřáb obecný sladkoplodý je nenáročný na půdu a teploty, s úspěchem ho můžete pěstovat i v nadmořské výšce 1500 metrů nad mořem. Rozkvétá až v červnu a červenci, takže úroda není ohrožována jarními mrazíky. Uškodit mu může vysoká hladina podzemní vody, protože jeho až sedm metrů hluboko sahající kořeny pak začnou uhnívat. Jeřáb potom žloutne, usychá a přestává být odolný proti mrazu. Prospívá mu, stejně jako ostatním jádrovinám, pravidelné prosvětlování koruny.

Zdravé dobroty

Nejvíce cenných látek mají syrové jeřabiny.Není proto na škodu vyzkoušet nejrůznější kombinace, kterých kuchařka s trochou fantazie určitě vymyslí mnoho. Například rozmačkané jeřabiny smíchané s medem a třeba se strouhaným jablkem mají velmi pikantní a nevšední chuť.

Jeřabinový mošt

Na 1 kg rozdrcených plodů se nalije 300 ml vody a směs se nechá půl dne uležet. Poté se drť přecedí a šťáva se nechá sedimentovat. Čirá se potom zředí vodou v pomětu 1:1 a přisladí cukrem (150 g na 1 l). Moštem naplněné láhve se sterilizují při teplotě 80 stupňů.

Jeřabinový kompot

Jeřabiny se 10 až 15 minut předvaří v nálevu, kde na 1 litr vody připadá 150 gramů cukru. Scezené se pak nasypou do sklenic a zalijí sladším nálevem - 1 litr vody, 650 gramů cukru, 4 gramy kyseliny citronové. Sklenice se sterilizují 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.


Autor:
  • Nejčtenější

Komu patří lodžie? SVJ mi nařídilo ji vyklidit, prý není v mém vlastnictví

Premium

Bydlím ve vlastním bytě a v lodžii mám různé věci, protože se mi nikam jinam nevejdou. Skladuji tam vše ve skříních a různých komodách a skříňkách. Z ulice to nevypadá zle. Společenství vlastníků...

Staví domy na pozemcích, nad kterými by si jiný jen odplivl. A skvělé

Dejte mi ten nejhorší pozemek, a já na něm postavím dům. I tak by se dala charakterizovat tvorba architektky Sally Ogle. Ta se svými kolegy, Benem Mitchell-Anyonem a Timem Gittosem, založila studio...

Srub postavili v bývalém dětském táboře. Z kohoutků v domě jim teče minerálka

Sylva vyrostla v paneláku, ale celý život toužila po chalupě. „Možná to bude znít trochu nadneseně, ale už jako holka jsem věděla, že Šternberk je moje osudové místo,“ vzpomíná. O zbytek už se...

Zpěvačka I am Rosie žije v pražských Letňanech. O sexu natáčí podcast Donaha!

Zpěvačka I am Rosie se zabydlela v pražských Letňanech. Jelikož byl její současný byt zařízený jen částečně, mohla ho doladit podle svých představ. Na místě svého bydliště oceňuje především klid,...

Ekologický, luxusní a ukrytý pod zemí. Netradiční dům je na prodej

Luxusní ekologický dům ve švýcarském Dietikonu má mnoho zvláštností. Tou hlavní je, že se skrývá pod zemí a vypadá trochu jako bunkr.

Nájemnice zničila nový sporák. Kolik si můžu vzít z její kauce?

Jsem majitelem bytu, který pronajímám. Když jsem ho od poslední nájemnice převzal, zjistil jsem, že je něco se sporákem. Spotřebič po zapnutí vyhodil pojistky. Nájemkyni bych tyto náklady chtěl...

14. ledna 2025

Italský design ve Zlíně: točité schodiště vkládali do mezonetu jeřábem

Takový výhled na Zlín s jeho typickou baťovskou architekturou lze jen závidět. Majitelé mezonetu v komplexu Park Tower si ho užívají. Díky poloze v desátém patře nabízí byt nádherný jihozápadní...

14. ledna 2025

Víc než zasloužené vyznamenání. Pellegrini ocenil českého architekta, který zachránil Bratislavský hrad

Češi někdy vnímají dění na Slovensku z jakési podivně nadřazené pozice. Jsou ale chvíle, kdy si naši východní sousedé zaslouží jednoznačný respekt. Předání státních vyznamenání prezidentem Slovenské...

13. ledna 2025

Vídeň, jak ji neznáte: továrna vynálezce prášku proti vším i domov mecenášky

Vídeň není jen město Straussových valčíků a významných historických památek, ale je také metropolí mimořádné architektury,co se týká pohodlných vil nebo třeba továren. A na některé takové zajímavé...

13. ledna 2025  16:30

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Miluna ze Slunce, seno nestárne. Schmalzová oslavila 30 let po boku milionáře

Petra Schmalzová (57), za svobodna Pyšová, se proslavila jako nezapomenutelná hostinská Miluna v trilogii Zdeňka Trošky...

Jako znásilnění, říká Shieldsová o intimní operaci, kterou si nepřála

Herečka, spisovatelka a modelka Brooke Shieldsová (59) se ve svém právě vycházejícím životopise svěřila mimo jiné se...

Sporťák Jan Smetana už má po odchodu z České televize novou práci

Na konci prosince oznámil, že po 23 letech končí v České televizi. Moderátor Jan Smetana (42) se stane novou posilou...

Po operaci jsem přibrala sedm kilo, ale cítím se nejvíc sexy, říká Pořízková

Modelka českého původu Pavlína Pořízková (59) po loňské výměně kyčelních kloubů přibrala. Všimla si toho, až když jí to...