Záhada hravého domu. Při vstupu musí manželé šlapat po kuchyňské lince

aktualizováno 
Mladí manželé získali díky náhodě nezajímavý malý pozemek v japonském městě Niššin. Na komplikované svažité parcele vklíněné mezi dva domy dokázali architekti ze studia Ihrmk postavit netradiční rodinný dům, který má spodní linii stavby položenou 16 metrů pod úrovní ulice.

Novostavba na ostrově Honšú si poradila s malým pozemkem a svažitým terénem hravým způsobem. | foto: Ihrmk

Ihrmk je rodinné studio založené teprve před čtyřmi lety a vedené architektem Masaki Iharou, kterému zdatně sekunduje jeho partnerka a architektka Kayo Iharová. O publicitu se jim stará sestra Miki Iharová, novinářka a PR manažerka. Promyšlené projekty rodinných domků jsou jádrem realizací mladého týmu. Investoři s limitovaným rozpočtem oceňují nápady, které Iharovi mají.

Fotogalerie

Nejdůležitější úlohou architekta je podle nich vytvořit na základě pečlivě vedených diskuzí s klientem takový prostor, který následně vydrží i vlastní proměny podle měnících se nároků rodiny. 

Aby mohl dům nebo byt s takovým darem vzniknout, je zapotřebí návrhu věnovat dostatek času a zjistit, jaké jsou sny a plány majitelů. Takové úsilí se vždy bohatě vyplácí. A tak to bylo i u domu, který vyrostl na komplikované parcele. 

Ulice vede po východní hranici pozemku, s výhledem dolů na město a zelené koruny stromů se dům otevírá k západu. Parcela má mezi spodní a horní hranou převýšení celých šestnáct metrů. 

Dům se vypořádal se sklonem svahu po svém. Architekt chtěl dopřát kromě jiného majitelům i bližší kontakt se zelení a původní podobou svahu, než aby nechal navézt hromadu zeminy a postavil na novém terénu klasickou stavbu.

Manželé si přáli volnější dispozici nového domku o rozloze sto patnáct metrů čtverečních. Než založí rodinu, budou dům využívat jiným způsobem. S dětmi bude bydlení jiné. 

Otevřený prostor přízemí domu, ve kterém je kuchyň s jídelnou, se před sousedy a kolemjdoucími neuzavírá, právě naopak. Nabízí jim průhled stavbou na město, tak jak bývali zvyklí ještě předtím, než na parcele dům stál. 

Neotřelé propojení exteriéru a interiéru překvapí svou nekomplikovaností.

Neotřelé propojení exteriéru a interiéru překvapí svou nekomplikovaností.

Současně se hravým způsobem z prostoru zápraží stala terasa a rozšířený parapet kuchyňského okna. Navíc se betonová deska kuchyňské linky v některých částech domu mění v plnohodnotnou podlahu a podestu. Zdánlivě nemyslitelné situace, kdy majitelka myje ve dřezu nádobí a ve stejné výškové úrovni sleduje obuv míjejících chodců, je zde realitou.

Do zeleně orientovaná soukromá terasa přinesla rodině odpočinkovou a relaxační zónu. V patře, které je na východ i západ rozšířené o dalších sto osmdesát centimetrů, je pak kromě sociálního zázemí také další obytná část otevřené galerie, která se v budoucnu může stát hernou či studovnou a dvě samotné ložnice. 

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Češi utíkají na chalupy. Za tvrdou dřinou, fajn partou i tajnými zálety

Zkušenost s víkendovým druhým bydlením má zhruba polovina obyvatel republiky.

Stará fráze „Co Čech, to chalupář“ platí dál. Mezi staršími je chataření a chalupaření hitem, čím dál víc baví i...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Katastrofa jí změnila život. Vrátila se domů a vytvořila nádherný ráj

Portorikánka Sylvia se po takřka dvou dekádách vrátila na rodnou půdu a...

Patnáct let jezdila Sylvia na karibský ostrov Vieques, kde odpočívala od hektického New Yorku, do kterého se...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Rekonstrukce bytu, kde se snadno bouralo. Zmizel průchozí pokoj

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police. Kuchyň je tak...

Mladý pár si pořídil své první bydlení ve starším domě. Byt byl v původním stavu, čekal na kompletní rekonstrukci....

Další z rubriky

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Julia Robertsová bydlí v zeleném ráji s jurtou, úly a skate parkem

Druhý menší dům, který sousedí s původním sídlem, herečka koupila za 6,84...

Slavná americká herečka Julia Robertsová má jako většina hollywoodských hvězd zálibu v realitách. Nemovitosti nakupuje,...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Najdete na iDNES.cz