Toužili po krásné venkovské kuchyni, dostali k ní i nový obývací pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Nevyhovující kuchyň, malá místnost bez oken sloužící jako dětský pokoj i ložnice rodičů. To pro rodinu se čtyřmi dětmi rozhodně nestačí. Hledání řešení nechali majitelé na designérech.

Z pražského smíchovského bytu 2 + 1 odešla rodina v okamžiku, kdy se dozvěděla, že do rodiny přibudou dvojčata. To s dvěma dětmi z prvního manželství manželky bylo na malý byt už trochu moc.

Jenže čtyři děti a postupná rekonstrukce malého venkovského domečku nedaleko Prahy "vysály" finanční možnosti rodiny. Přístavek, který navazuje na domek, na přerod na dětský pokoj a ložnici rodičů čeká.

Zatímco dospívající dcera a syn získali pokojíky v podkroví domku, v přízemí se našlo místo pouze pro kuchyň, na kterou navazuje dětský pokoj a ložnice pro rodiče bez okna, světlo do něj přichází jen přes dvoukřídlé prosklené dveře, obývací pokoj tvoří vlastně jen pohovka a televize v chodbě.

Původní kuchyň pro šestičlennou rodinu

Původní kuchyň pro šestičlennou rodinu

V malé kuchyni skončila mikrovlnná trouba zcela nevhodně na vysoké chladničce.

V kuchyni skončila mikrovlnka na vysoké chladničce.

Provizorní dětský pokoj nemá vlastní okno, světlo do něj přicházelo pouze z...

Provizorní dětský pokoj nemá vlastní okno.

Momentálně rodině došly finance i nápady. Jenže děti rostou! A tak se manželé obrátili o pomoc na Kamilu Douděrovou a Davida Machače, designéry televizní show Jak se staví sen (neděle 14. dubna v 18:00 na Prima Family).

Spojení místností jako jediné řešení

Kamila Douděrová a David Machač se rozhodli propojit obě místnosti, sjednocení měla napomoci shodná podlahová krytina, barva výmalby i nábytku. Opticky se tak prostor zvětší a zároveň zklidní.

Řešení počítá s rekonstrukcí přístavku, kterou má rodina v plánu už v letošním roce. Pak se přesune dětský pokoj a ložnice rodičů do přístavku, místnost tak bude sloužit jako klasický obývací pokoj volně navazující na kuchyň.

Po odstěhování dvojčat se z prostoru stane pouze obývací pokoj.

Po odstěhování dvojčat se z prostoru stane pouze obývací pokoj.

Zatím zónu dětské ložnice s palandami řeší světlý závěs, rodiče dostali do "ložnice" rozkládací pohovku. Není to ideální situace, ale jiný pokoj k dispozici prostě není.

Podlahu bylo nutné nejdříve vyrovnat pomocí stěrky, pak přišly vinylové dílce s dekorem dřeva a přiznanými drážkami evokujícími venkovský styl. Ten totiž designéři vybrali pro malý venkovský domek jako nejvhodnější.

Fotogalerie

Přivedla je k tomu i barevnost původního nábytku v tmavé šedomodré barvě v rustikálním stylu, který si rodiče přáli zachovat.

Světlý odstín této barvy použitý pro výmalbu nechává vyniknout světlým okrovými odstínům nábytku, tapet, textilu i doplňků.

Zmizet musel krb v kuchyni. Byl zbytečně velký a hlavně mu dali kominíci jasný zákaz používání, o požár rodina rozhodně nestojí. V pokoji jej nahradil krb na biolíh umístěný do niky, jejíž vnitřní prostor nechali autoři proměny obložit keramickými pásky.

Kuchyň pro rodinu

V celé místnosti byl použitý sádrokartonový podhled pro rozvedení světel. Pro "srdce" domu neboli pro kuchyň designéři vybrali nábytek ve světlém odstínu třešně s profilovanými dvířky. Zvolený cottage styl měly podtrhnout různé doplňky z textilu, které připravila výtvarnice Pavla Studihradová.

Biokrb nahradil původní krb.

Biokrb nahradil původní krb.

Barvy volila tak, aby ladily s výraznou vliesovou tapetou od značky Lavmi. Autorka dekoru, Babeta Ondrová, vytvořila abstraktní motivy květin pro kolekci, která je vytištěná na speciálním vliesu.

Náklady

Kuchyňská linka bez montáže    38 215 Kč
Stavební a ostatní práce            68 855 Kč
Podlaha                                     28 964 Kč
Spotřebiče                                 84 940 Kč
Nábytek                                     59 556 Kč
Dekorace a doplňky                  32 720 Kč

Celkem                                    313 250 Kč

Aby získala majitelka víc pracovního i úložného prostoru, posunuli autoři proměny radiátor pod oknem na podélnou stěnu. Velký stůl pro šest lidí se tak může stát skutečným centrem celého prostoru.

Lze jen doufat, že zamýšlenou přestavbu přístavku se podaří dokončit ještě letos, aby mohlo dojít k tolik potřebnému přesunu "dětské" a "ložnicové" zóny. Nové palandy přijdou vhod i v nové části domu.

A reakce majitelů? Rodina měla z proměny nelíčenou radost. To bylo vidět zejména na starších dětech, které jsou ve věku, kdy je přitom nadchne jen máloco.

Vliesové tapety značky Lavmi s abstraktními motivy květů vytvořila designérka...

Vliesové tapety značky Lavmi s abstraktními motivy květů vytvořila designérka Babeta Ondrová pro kolekci Cloks.



Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Další z rubriky

Byt na Barrandově má krásný výhled, bělenou podlahu a stěrky na stěnách

Byt s výhledem na Vltavu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si...

Byt s krásným výhledem na Prahu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si majitelé přáli zařídit v městském...

V 70. letech bylo možné cokoliv. A tak také zařídila svůj vysněný byt

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018...

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018 přestěhovala do svého vysněného bytu. Téměř vše,...

Malý loft zaplnil industriální styl, který zjemnily prvky etna

Kovové schodiště, vyrobené na míru, vede do otevřené ložnice na galerii....

Pojďme se podívat do jednoho brněnského loftového bytu. Designérka Pavlína Lipková v něm zajímavě zkombinovala...

Najdete na iDNES.cz