Dostali novou kuchyň jako dar k výročí svatby. Je božská, děkovali

  1:00aktualizováno  1:00
Moravská rodina, 45. výročí svatby, výborná kuchařka. K tomu patří už jediné: nová kuchyň. Právě tu získali manželé, kteří se přihlásili na popud svých tří dcer do televizní proměny.

Manželé Věra a Jiří bydlí ve starším rodinném domku u Brna, který již něco pamatuje. Původně kovárna, pak hospoda, teprve v 70. letech minulého století jej přestavěli na rodinné bydlení. Jenže čas poznamenal i vybavení. Podlahu pokládali před čtyřiceti lety, kuchyňskou linku měnili před dvaceti. A to je čas, který je na zařízení opravdu vidět.

David Machač a Tomáš Marx, designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 23. dubna v 18:00), pozorně vyslechli přání obou manželů: Věra chtěla plynovou varnou desku, Jiří zase televizor. Oba společně pak kuchyň s velkým stolem i pro větší návštěvy.

Z kuchyně vedly troje různé dveře.

Z kuchyně vedly troje různé dveře.

Tři hlavní problémy

Jako vždy začali designéři s výčtem tří hlavních problémů. Na prvním místě se ocitl starý litinový radiátor, k němuž vedly ohavné trubky snad po celém obvodu kuchyně. Vzhledu neprospívala ani trojice dveří z různých období, každé jiné. "Stará nevzhledná linka je nejen ve špatném stavu, ale má i špatné řazení pracovních ploch," vysvětloval Tomáš Marx.

Rekonstrukce začala samozřejmě od podlahy neboli stržením starého PVC a vyrovnáním podkladu samonivelační stěrkou. Na podlahu tentokrát nechali autoři proměny nalepit vinyl, který je odolný a podstatně měkčí než třeba plovoucí laminát.

Sádrokarton použili na předstěnu, jež měla zakrýt nevzhledné trubky. Její část pak využili pro vytvoření osvětlené niky. Podhled ze sádrokartonu jim v části kuchyně posloužil pro umístění osvětlení, nad stůl přišel lustr. 

Dekor ořechu zkombinovali designéři s bílým leskem horních skříněk.

Dekor ořechu zkombinovali designéři s bílým leskem horních skříněk.

Stopy používání už byly hodně znát.

Stopy používání už byly hodně znát.

Ostrůvková digestoř dostala přímý odtah, přízemní dům jej dovolil vyvést přes půdu ven. Troje dveře sice zůstaly v původní šířce, ale shodné provedení v bílé barvě včetně prosklení interiéru hodně pomohlo. I nová dispozice s poloostrůvkovým řešením má řadu předností, především hospodyni dovoluje komunikovat při vaření s lidmi u stolu čelem, nikoli k nim stát zády jako v původní kuchyni. Paní Věra se u vaření také méně nachodí.

Praktický laminát na nábytek

Kuchyňskou linku zvolili designéři z laminátu, v dekoru ořech a lesklá bílá. Jídelní stůl, kryt na radiátor a nástěnný panel pod televizor pak v jasanu. Ten zakryl zbývající část trubek. Aby teplo z radiátoru mohlo proudit do kuchyně bez omezení, použili Tomáš Marx a David Machač na čelním i horním krytu jednoduché kovové mřížky.

Při vaření bude mít paní Věra přehled o dění u stolu.

Při vaření bude mít paní Věra přehled o dění u stolu.

Náklady

stavební a ostatní práce    94 200 Kč
kuchyňská linka                 49 870 Kč
spotřebiče                          88 340 Kč
dveře a podlaha                26 000 Kč
Nábytek a vybavení          29 800 Kč
Doplňky                            16 250 Kč

Celkem                           304 460 Kč

Stůl má centrální podnož, protože klasické nohy by bránily postavit ke stolu víc židlí. Což bývá někdy při větší návštěvě potřebné, šest polykarbonátových židlí stačit nemusí. Jejich volba je jasná: sponzor pořadu.

Z kuchyně však přesto měli manželé nepokrytě radost. "To je božský," hlesl Jiří a jeho žena přidala obdobnou chválu: "Pro mě je to splněný sen." Měla přitom slzy v očích. Dárek k výročí svatby se dcerám i designérům z jejího pohledu určitě vydařil.


Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Zachraňuje dědovu zdivočelou zahradu. Na plot plný děr nejsou peníze

Zahrada po dědečkovi v Nových Hradech potřebuje nový plot.

Anna zdědila po prarodičích zahrádku v Nových Hradech. Pokračuje v dědových stopách a snaží se pozemek zvelebovat....

Další z rubriky

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Najít dobrého řemeslníka je zázrak, říká moderátorka Lucie Šilhánová

Pod vinylovou podlahou bylo použito podlahové vytápění, což oceňuje hlavně malá...

Známé úsloví „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ si rozhlasová a televizní moderátorka Lucie Šilhánová upravila po...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Najdete na iDNES.cz