Ze skladiště jim navrhli ložnici, kde rozsvítíte pouhým mávnutím ruky

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům sice postavili svépomocí za tři roky, ovšem bez fasády. Pak přišlo osm let pauzy: narození dvou synů vyčerpalo hlavně finanční síly rodiny. Proto není divu, že na interiéry peníze nezbyly. Zařídit ložnici měli proto designéři.

Může se hodit

Chtěli byste bydlet v rodinném domě? Vybere si z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Lenka a Pavel jsou spolu sedmnáct let. V roce 2001 se pustili do stavby rodinného domku vlastními silami. "Nikomu bych stavbu svépomocí nedoporučil!" tvrdí ovšem po zkušenostech Pavel. Ačkoliv je velmi šikovný, stavba se protáhla na tři roky. Pak přišly děti, domu proto stále chybí fasáda a zahrada je také teprve v "plenkách".

Brana Krümmera a Pavla Sarnovského, slovensko-českou a hlavně zcela novou dvojici designérů televizního pořadu Jak se staví sen (Prima 9. dubna v 18:00), tak čekalo zařízení ložnice. Dosavadní místnost sloužila rodičům nejen ke spaní, ale také jako Pavlova pracovna. Takové využití však architekti okamžitě zamítli: ložnice je na spaní!

Označení

Označení "skladiště" bylo pochopitelné.

Vstup do původní ložnice

Vstup do původní ložnice

Tři hlavní chyby

"Pokoj je naprosto nevzhledný, vypadá to v něm jako ve skladišti," začal s vypočítáváním tří největších problémů Pavel Sarnovský. Další výhradu měli designéři vůči centrálnímu osvětlení, které neumožňovalo měnit intenzitu osvětlení. Jejich třetí výhrada směřovala ke koberci plnému prachu. "Je nutné jej vyhodit!" doslova hřímali architekti nad starým a zvlněným kobercem.

Protože v ložnici bylo nutné vytvořit dostatečně velký prostor pro ukládání, rozhodli se architekti pro skříně na míru. Jejich čelní lakované plochy posuvných dveří zdobí vyfrézovaný motiv podle tapet použitých na stěně za lůžkem. Florální motiv se opakuje i na toaletním stolku, který si Lenka přála.

Osvětlení pod postelí se rozsvěcuje pomocí pohybového čidla.

Osvětlení pod postelí se rozsvěcuje pomocí pohybového čidla.

Decentní barevnost (bílá, béžová, hnědá) odpovídá přání majitelů. K bílému laku na nábytku přidali autoři proměny plovoucí laminátovou podlahu v dezénu dubu, s výraznou strukturou dřeva.

Náklady

Stavební a jiné práce        68 215 Kč
Podlaha                            10 000 Kč
Atypický nábytek             157 260 Kč
Vybavení                          16 092 Kč
Doplňky                            30 095 Kč

Celkem                           281 662 Kč

Strop zakryl sádrokartonový podhled, který dovolil jak zavěšení lamp nad noční stolky, tak jemné, nepřímé osvětlení místnost pomocí zářivek umístěných po stranách.

A protože Lenka musí ještě často v noci chodit do dětského pokoje za syny Vašíkem a Pavlíkem, pohybová čidla rozsvěcují i příjemná světla LED pásků pod lůžkem. Neviditelný vypínač, kterému postačí pohyb ruky ve vzdálenosti asi tři centimetry od desky, rozsvěcí i světlo u toaletního stolu.

Pouze velké lůžko je ze sériové výroby.

Pouze velké lůžko je ze sériové výroby.


Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Najdete na iDNES.cz