Drahé tapety nahradil starý malířský váleček. Skvělý trik designérů

  1:00aktualizováno  1:00
Kuchyně, ložnice, koupelna… Designéři už zařizovali ledaco. Poprvé však dostali za úkol zařídit v obýváku zkušebnu pro muzikanta. Navíc tak, aby pokoj sloužil jako obývací pro čtyřčlennou rodinu i nadále.

Zpěvák a muzikant Tomáš je na rodičovské dovolené se svými malými dcerkami. Dvojčata zvládne nejen hlídat, ale ještě se věnuje i své životní lásce, hudbě. Jenže v obývacím pokoji, jehož zařízení zdědil po babičce v rodinné činžovní vile včetně celého bytu (přesněji mu vše přenechal jeho otec), neměl pro její provozování právě ideální podmínky.

Karolína Reslerová a Petr Záluský, designéři televizní show Jak se staví sen (sobota 26. března v 18 hod.), museli proto vymyslet, jak skloubit hudbu i odpočinkovou funkci obývacího pokoje do jednoho. A nejen to. Kvůli nedostatku úložných prostor zde nesměly chybět ani skříně, které architekti vidí v obýváku asi stejně rádi jako dlužník exekutora.

Kvůli nedostatku úložného prostoru musí být v obývacím pokoji i skříně.

Kvůli nedostatku úložného prostoru musí být v obývacím pokoji i skříně.

Hlavní problémy

Po léta pečlivě udržovaný pokoj měl podle designérů tři hlavní chyby. Především bylo nutné odstranit mohutný nefunkční šedivý radiátor, k němuž přesto ještě stále vedly trubky.

Druhý problém představovala nevyhovující stará podlaha a třetí nedostatek úložných prostor na šaty, ale také na CD s hudbou či hudební nástroje, které měl Tomáš poschovávané ve skříni v předsíni.

Designéři proto nechali nejdříve odstranit starou podlahu, kromě celoplošného koberce zmizely i parkety pod ním. Nahradily je OSB desky, které podlahu vyrovnaly. Posloužily také pro vytvoření pódia, jež má Tomášovi suplovat "opravdové". Proto se nad pódiem objevil i podhled s osvětlením.

V obývací části i na pódiu, jež vlastně vymezilo prostor pro zkušebnu, byla použita plovoucí podlaha v odstínu tmavého ořechu, celoplošný koberec nahradil menší "chlupáč" u pohovky.

Televize je sice velká, ale byla umístěná příliš vysoko i daleko od pohovky.

Televize je sice velká, ale byla umístěná příliš vysoko i daleko od pohovky.

Ticho pro hudbu

Vedle nových elektrických rozvodů a vestavných skříní přibyly do prostoru i speciální protihlukové materiály, aby se hudba nešířila celým domem. Navíc se zde objevily i nové dekorativní materiály.

Fólie na stěně imitující leguání kůži dostala ještě speciální podklad: pozinkovaný plech. Vznikla tak vtipná magnetická tabule, na níž designéři sestavili "tetris", skládačku z CD s hudbou v krabičkách. Díky magnetům lze obaly pohybovat podle momentální nálady i fantazie.

Ani další výzdoba stěn není právě tradiční, byť rozhodně nepředstavuje nové řešení. Místo drahých tapet použil totiž Petr Záluský "retro" gumové válečky. Šikovní řemeslníci pak jimi vytvořili na stěně stříbrnou barvou perfektní módní dekor.

Po odstranění nefunkčního radiátoru upravili designéři stejným způsobem i stěnu, na kterou zavěsili hudební nástroje, do té doby ukryté ve skříni v předsíni.

Díky pozinkovanému plechu pod dekorativní fólií

Díky pozinkovanému plechu pod dekorativní fólií "drží" krabice CD na stěně, designéři do nich použili magnety.

"Lidé mají předsudky vůči těmto starým postupům a technologiím, jako je váleček na stěně, ale my se jich nebojíme. Nenašli jsme vhodnou tapetu ani žádný jiný materiál nebo povrch, jaký jsme očekávali. Pokud najdete šikovného řemeslníka, není důvod obávat se výsledku," říká Petr Záluský.

"Zkušebnu" doplnila obývací část s pohovkou, stolkem a malým otočným křesílkem. To vše rozdělilo nejen pódium zakončené speciální schodišťovou lištou, ale také malá polopříčka, na kterou autoři proměny zavěsili plochou televizi.

Náklady

Stavební a jiné práce 93 132 Kč
Podlaha                      27 441 Kč
Nábytek a vybavení    52 504 Kč
Doplňky                      51 552 Kč

Celkem                     224 689 Kč

Hudební nástroje slouží i jako dekorace.

Hudební nástroje slouží i jako dekorace.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Po deseti letech užívání předělali svůj řadový dům. I kvůli synům

Styl celého domu se odvíjel od ořechové podlahy a představ majitelů o moderním...

Honza s Kristinou a dvěma syny bydlí ve svém domě takřka deset let. Synové povyrostli, a tak bylo třeba některé věci...

Neviditelné dveře posloužily designérce ke splnění přání klientky

Dveře a jídelní stůl s židlemi pocházejí z původního vybavení, které si...

Majitelka domu po patnácti letech bydlení došla k závěru, že přízemí domu, tedy předsíň, kuchyň, obývací pokoj a pokoj...

Najdete na iDNES.cz