Nadchnul je nábytek z kovových trubek, nechali si jej vyrobit na míru

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud jste si mysleli, že nábytek z kovových trubek se hodí pouze do dílny nebo do garáže, tak vás interiér domu, kde bydlí Bára s manželem a třemi syny, vyvede z omylu. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Dispozice je po rekonstrukci jasná a přehledná. Výklenek mezi jídelnou a obývacím pokojem beze zbytku vyplnila příruční knihovna. | foto: Tomáš Dittrich

Rodiče paní Báry žijí řadu let v malé středočeské vesnici. Rozhodli se koupit sousední rodinný dům, který měl s tím jejich společnou příjezdovou cestu, aby předešli případným sporům o tuto část pozemku. 

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Tento nově pořízený dům prošel rekonstrukcí, během níž proběhla i výměna střešní krytiny a oken i ke změna dispozice do současné podoby. V přízemí je dnes velká obytná místnost s kuchyní a jídelnou a menší koupelna, v patře ložnice, velká koupelna a dva dětské pokoje.

Po této radikální proměně se sem nastěhovala Bára se svým mužem Ondřejem a třemi syny. Báru, k jejímž velkým zálibám patří zařizování interiéru, oslovil na Pinterestu industriální styl.

„V roce 2016 jsme se byli s Ondřejem podívat na veletrhu ForInterior a objevili tam stánek firmy Industrial4you. Sympatický mladý pár tu nabízel jednoduchý nábytek vyrobený z kovových trubek kombinovaných s dřevěnými policemi. Hned po veletrhu jsme se s oběma designéry domluvili na návrhu šatny do ložnice, a protože jsme si padli do noty, po první zdařilé realizaci spolupráce pokračovala i při řešení dalších místností,“ popisuje Bára seznámení s Katkou a Patrikem.

Druhá rekonstrukce

V loňském roce se Bára s Ondřejem pustili do renovace podlah. Jejich dům vytápí tepelné čerpadlo, a proto se rozhodli pro instalaci podlahového topení, které se dá s tímto zdrojem vytápění velmi dobře kombinovat.

Fotogalerie

Topný systém přitom nechali zabudovat také do vnitřní části obvodové stěny. V létě sofistikovaný systém dokáže chladit, a nahradí tak částečně klimatizaci.

Manželé si zároveň nechali postavit krb, který se nejvíce využívá zejména v přechodném období. Krb, prosklený ze dvou stran, v zimě představuje značnou finanční úsporu a současně tvoří zajímavý interiérový prvek, který odděluje obytnou část od kuchyňské. Má netradiční obklad z materiálu Corten, který připomíná zrezivělé kovové pláty, ovšem s odlišnými vlastnostmi (neotírá se jako rez a dobře akumuluje teplo).

Nová kuchyň

V rámci této „podlahové“ rekonstrukce přišla na řadu i proměna interiéru obytné místnosti v přízemí, na které se podíleli designéři z Industrial4you. Do nově navržené kuchyně byla zakomponována původní linka z IKEA s vínovými čelními plochami ve vysokém lesku.

Po rekonstrukci rodina využila původní kuchyňskou linku z IKEA. Pracovní deska...

Po rekonstrukci rodina využila původní kuchyňskou linku z IKEA. Pracovní deska je stejná jako oválný stůl.

Nyní ji doplnily otevřené police vedle trouby a mikrovlnky, kuchyňský ostrůvek se zvýšeným pultem a nová pracovní deska, která koresponduje s oválným stolem na bytelné podnoži z kovových trubek. Hlavní stavební práce probíhaly během loňských prázdnin, kdy mohla rodina využívat zahradní kuchyň.

Policový systém

Jako velmi praktická se ukázala šatna hned za vstupními dveřmi domu. Zde designéři využili jednu z výhod trubkového sytému: výrobu na míru do atypických prostor. Prosklená stěna zádveří je totiž šikmá a klasická pravoúhlá skříň by se sem nehodila.

„Místo běžné obývákové stěny nebo uzavřených skříněk jsem chtěla raději otevřené police, kde bych mohla vystavit dekorace i svoje pokojové rostliny. Klade to sice větší nároky na úklid, ale člověk má díky tomu o věcech přehled,“ vysvětluje Bára svoje přání.

Kromě televizní stěny z industriálních polic vznikla i menší knihovna ve výklenku, psací stůl a nízký stolek vedle velké zelené sedačky z Torrimexu. Místnost sjednocuje šedá výmalba inspirovaná benátským štukem a dlouhé závěsy v podobném odstínu jako je pracovní deska.

Obytná místnost je účelně rozdělena do několika částí – kuchyňské s navazující...

Obytná místnost je účelně rozdělena do několika částí – kuchyňské s navazující jídelnou a obývací, oddělené tělesem krbu.

S rezavým obkladem krbu zase ladí potahy jídelních židlí. Díky smyslu pro detail a nevšední barevné kombinaci spolu s citlivým výběrem pokojových rostlin se Báře povedlo vytvořit originální interiér, z něhož na každém kroku vyzařuje rodinná pohoda.

„Když jsme navrhovali podobu oválného jídelního stolu, přinesli jsme s sebou vzorek a na místě ladili jeho výsledné zakřivení a tvar. Umíte si asi představit, že těžký dubový kus nábytku nebyl zrovna jako pírko. Povrch masivní dubové desky nese stopy patiny a stejný typ i barvu jsme záměrně použili na pracovní desce kuchyňské linky, na ostrůvku i na policích,“ říkají Kateřina a Patrik Šanderovi, designéři Industrial4you.

Z jednoho zbylého kousku dřeva vytvořili krájecí prkénko. Konstrukci stolu do jídelny, k němuž se pohodlně vejde osm lidí, bylo potřeba vyrobit opravdu bytelnou. „Právě velká nosnost, variabilita i možnost výroby na míru jsou hlavními výhodami policových systémů a podnoží ze železných trubek, které vyrábíme,“ dodávají Kateřina a Patrik.

Pracovní stůl i stěnu v obýváku tvoří skladebný systém z kovových trubek s...

Pracovní stůl i stěnu v obýváku tvoří skladebný systém z kovových trubek s policemi. Zeď oživují závěsné bonsaje – kokedamy. Šikmá stěna zádveří nebyla překážkou pro vytvoření věšáku na kabáty, botníku a odkládacích polic.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:
Témata: trubka

Nejčtenější

Místo na Slovensku si dům postavila raději v Rakousku. A je spokojená

Podlahu na terase s integrovaným grilem tvoří dřevěný masiv, který příjemně...

Za hranice Slovenska přivedli majitelku domu příbuzní. Dcera s rodinou ji přemluvila, ať si stejně jako ona postaví dům...

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

Dům v prudkém svahu má i tělocvičnu, slouží rodině se čtyřmi dětmi

Podlaha z olejovaného dubu v bílošedém odstínu je částečně kryta kusovými...

Kousek opodál tu v rodinném domku žila Hana pětadvacet let. Po narození čtvrtého dítěte však začalo být rodině doma...

Byt už osm let skvěle slouží. Majitelka rekonstrukci dokonale promyslela

Mansardový byt na Montmartru se stal domovem a ateliérem mladé módní návrhářky.

Květiny vyrůstají ze stěny, světlo po kapkách dopadá ze stropu na podlahu kuchyně, kde se chodí po duze. Podkrovní...

Další z rubriky

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Recyklace nábytku je novým trendem. Zruční Češi v ní dokonce soutěží

Vítězové loňského ročníku, Pavel a Marie Tilšarovi. Ze staré vany vytvořili...

Vyhodit starou židli nebo skříňku do sběrného dvora sice lze, ale mnohem lepší je najít jim další uplatnění. Pravda,...

Najdete na iDNES.cz