Nábytek v bytě v bývalém pivovaru mají ze sádrokartonu nebo na míru

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce industriálních staveb na byty lákají. To je i případ Holešovického pivovaru. Mladý pár si zde pořídil své první společné bydlení.

Ústředním bodem obývacího pokoje je stropní podhled se zabudovaným osvětlením, které dotváří náladu v místnosti. | foto: Iveta Kopicová

Ondřej a Michala si Holešovice nevybrali náhodou. Mají odtud kousek do centra a zároveň se během pár minut dostanou ven z Prahy severně na venkov, kde bydlí jejich rodiče.

Během výstavby sice mohli do projektu zasahovat, ale žádné velké dispoziční změny nechtěli, řešení bytu se mladému páru líbilo. "Menší stavební změnu jsme provedli jen přesunutím pračky z koupelny do komory a v rozvodech osvětlení po bytě. Milým překvapením pro nás byla dřevěná okna v odstínu wengé. Jinak jsme ovšem změnili dřevěnou podlahu, obklady a dlažbu, dveře a kliky, standard jsme nahradili nadstandardem," vysvětlují mladí majitelé.

Obývací místnost je plynule propojená s kuchyňským koutem. Zajímavý prvek představuje sádrokartonová nika vedle pohovky.

Obývací místnost je plynule propojená s kuchyňským koutem. Zajímavý prvek představuje sádrokartonová nika vedle pohovky.

Interiér v přírodních barvách

Ve stylu interiéru se naštěstí Ondřej a Michala shodují. Měli jasnou představu o tom, jak by měl byt vypadat, preferují moderní a zároveň útulně působící design.

"Chtěli jsme, aby zde převládaly přírodní barvy, tóny krémové, hnědé, pískové, kávové, ale i neutrální bílé. Líbí se nám materiály ve vysokém lesku i matném laku, ty jsme si na první pohled zamilovali. Aby interiér nepůsobil studeně, měli jsme představu laky kombinovat s přírodními tóny dřeva. Nakonec jsme si zvolili ořech."

Inspiraci hledali, kde to šlo. Většinou v českých časopisech o bydlení, ale samozřejmě i na internetu. Návrh vybavení interiéru nakonec přesto svěřili do rukou designérky Martiny Schultes.

Může se hodit

Hledáte vlastní bydlení? Vyberte si z široké nabídky bytů na Reality.iDNES.cz.

"Ze začátku jsme se do zařizování pustili sami. Po dokončení kuchyňské linky, stěny v obýváku a stropních podhledů včetně osvětlení nám ale z ničeho nic došla inspirace. Čím víc informací jsme měli, tím víc jsme nevěděli, co vybrat. Na internetu jsme našli Martininy realizace, které byly hodně blízké našemu vnímání. Lákala nás představa, že nám navrhne něco výjimečného, co běžně člověka nenapadne."

Kuchyňská linka disponuje širokým jídelním pultem, který dobře poslouží i k přípravě jídel. Opět zde hrají svou roli neutrální barvy. Pro zvýraznění zde byla použita zrcadlová mozaika.

Kuchyňská linka disponuje širokým jídelním pultem, který dobře poslouží i k přípravě jídel. Opět tu hrají svou roli neutrální barvy. Pro zvýraznění zde byla použita zrcadlová mozaika.

Spolupráce probíhala skvěle. Designérka průběžně posílala návrhy interiéru, nákresy prostoru a různé barevné varianty. "My jsme si jen vybírali, co je nám bližší. Spolupracovali jsme jak po internetu, tak na osobních schůzkách. Společně jsme se rozhodovali i při nákupech. Doporučila nám také šikovné řemeslníky, kteří nám pomáhali při realizaci," chválí majitelé spolupráci.

Chytré nápady

V obývacím pokoji vznikl zajímavý osvětlený podhled. "Chtěli jsme zachovat vzdušnost obývacího pokoje, hlavně čisté linie, a zároveň mít něco originálního a zajímavého. Nechtěli jsme narušit prostor lustrem, který by visel od stropu. Líbí se nám nepřímé osvětlení, které neoslňuje a neruší. Podhled je opatřen zapuštěnými zářivkami ve speciálních kapsách, které ozařují strop," popisuje Ondřej.

Hodně se zde pracovalo se sádrokartonem. Vznikly tak zajímavé niky nahrazující nábytek včetně klasických komod ze dřeva či lamina. "S tímto nápadem přišla Martina, chtěli jsme něco na míru a opět něco odlišného, což sádrokarton umožňuje. Je to variabilní materiál, s nímž lze vytvořit téměř cokoliv. Dřeva už bylo použito dost, nechtěli jsme další kus nábytku, ale pouze dekorativní prvek, který by místnost zatraktivnil," dodává Michala.

V obývacím pokoji mají niky hlavně dekorativní funkci. S pomocí dřevěných poliček na míru vzniklo místo pro doplňky. "Niku jsme osadili bodovkou, která večer příjemně osvětluje místnost. V ložnici jsme niku naopak využili pro zabudování TV a ukrytí kabeláže. Další nika slouží jako menší úložný prostor díky na míru vyrobeným zásuvkám," vysvětlují majitelé.

Díky světlé tapetě s jemným dekorem působí ložnice jako oáza klidu. Intimitu a dostatečné zatemnění zajišťují stylové závěsy.

Díky světlé tapetě s jemným dekorem působí ložnice jako oáza klidu. Intimitu a dostatečné zatemnění zajišťují stylové závěsy.

Úložné prostory vyřešily vestavěné skříně. Jejich dveře jsou ze skla ve světlém odstínu, což prostor opticky zvětšuje. Velkou výhodu představuje komora, kam lze schovat spoustu věcí. "Zatím jsme jen dva, tak s úložným prostorem nejsou žádné problémy. Především se ale snažíme vyvarovat skladování nepotřebných věcí," dodává Ondřej.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 6/2011.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Byt na Barrandově má krásný výhled, bělenou podlahu a stěrky na stěnách

Byt s výhledem na Vltavu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si...

Byt s krásným výhledem na Prahu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si majitelé přáli zařídit v městském...

Najdete na iDNES.cz