Žiji s rodinou ve slaměném balíku, ale bez myší, říká šťastný majitel

  1:00aktualizováno  1:00
Sochař Lukáš Gavlovský žije s rodinou v malé obci asi 40 kilometrů jihovýchodně od Prahy. Jejich domovem je stará stodola. Dřevo, sláma a hlína tvoří vestavěný byt ve tvaru slámového balíku. Jakési srdce rozlehlého a trochu neutěšeného kamenného stavení.

Slaměný dům uvnitř zabírá prostor rozlehlé kamenné stodoly jen zčásti. | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Lukáš Gavlovský, který pracuje s přírodními materiály, si takové bydlení vymyslel sám a s architektem Oliverem Kálnássym je spoluautorem celé stavby. Od začátku měl jasně rozmyšlené, co chce.

Otevřený prostor je pouze pomyslně rozdělený na kuchyň, obývací pokoj, ložnici, pracovnu, dětský pokoj a koupelnu.

Otevřený prostor je pouze pomyslně rozdělený na kuchyň, obývací pokoj, ložnici, pracovnu, dětský pokoj a koupelnu.

"Celý dům je recyklovatelný. Výplň a zateplení tvoří sláma, zvenku i zevnitř je budova omítnuta hlínou a vnitřek prostoru je povětšinou ze dřeva. Ten, kdo sem přijde po nás, může dům rozebrat. Slámou se dá podestlat dobytek nebo ji lze jednoduše spálit. Nevznikne žádný nebo jen velmi malý chemický odpad. Navíc narušujeme dnešní trendy. Dřevo se v současné době natírá automaticky proti škůdcům. Já jsem použil jen přírodní sůl, a to dokonce pouze na nosné konstrukční prvky ukryté ve stěnách. Zvykli jsme si, že nám v některých kmenech v interiéru vržou tesaříci."

Na návštěvu chodí divočáci

Přímá účast majitele na stavbě je vidět v každém detailu. Rezonují v něm jeho nápady a práce. Dům působí mile, klidně, sympaticky a neodfláknutě. Život tu probíhá tak na 50 metrech čtverečních. Každý metr je však poctivě využitý.

Vzhledem k velikosti stodoly je byt poměrně malý. Má vestavěné patro, takže se dělí prakticky pouze horizontálně. Nikde nejsou žádné dveře, tudíž žádné oddělené místnosti. Vznikl jakýsi open space, tedy jeden otevřený prostor. Jen pomyslně je rozdělený na kuchyň, obývací pokoj, ložnici, pracovnu, dětský pokoj a koupelnu.

Ústřední topení zde nenajdete, jen velká zděná kamna uprostřed celého domu.

Ústřední topení zde nenajdete, jen velká zděná kamna uprostřed celého domu.

"Ani na záchodě zatím nemáme dveře, je tam pouze závěs," dozvídám se. Ani ústřední topení tu nenajdete, jen velká zděná kamna uprostřed. "Slaměných staveb je u nás několik desítek. Mají o ně zájem hlavně ti, kteří chtějí nízkorozpočtový dům, nebo je jim takové řešení sympatické z hlediska jejich životního stylu," říká Gavlovský.

Mohlo by vás zajímat

Chcete si postavit dům podle svých představ? Najděte si pro něj vhodný pozemek na Reality.iDNES.cz.

Pocit, že jste součástí přírody, navozuje i prosklená stěna, která stírá hranici mezi bytem a zahradou. Nenásilně působí také neoplocený pozemek. Nic není odděleno a jasně určeno.

"Než bychom zde dali plot, tak to raději vydržíme, že nás několikrát za rok přijdou navštívit divočáci," směje se Lucie Gavlovská. "Hodně lidí si myslí, že máme kvůli slámě v baráku myši. S klidným svědomím mohu říct, že v bytě jsme žádnou myš nikdy neviděli."

Slaměný dům uvnitř zabírá prostor rozlehlé kamenné stodoly jen zčásti.

Slaměný dům zabírá prostor uvnitř rozlehlé kamenné stodoly jen zčásti.

Výhodou přírodních materiálů je právě jejich čistota, přirozenost a recyklovatelnost, nevýhodou naopak, že pokud vám například stavebně uzavřená sláma navlhne, je jasné, že bude mít už jen velmi krátkou životnost. Proto je důležité dělat vše s rozmyslem a dům poctivě postavit. Venkovní omítka tvořená z místní hlíny, písku, kobylinců, slaměné a konopné řezanky drží bez porušení už tři roky. Odolává větru i dešti.

"S hlínou, kterou jsme obklopeni, v nás něco ožívá. Jde o archetypální věc, která se nedá rozumem vysvětlit," dodává Gavlovský, který si stodolu pořídil původně jako místo, kde bude pracovat. A místa tu má dost. Druhou část celého prostoru totiž zabírá dílna, kde Lukáš vytváří dřevěné a kamenné objekty určené do zahrad a parků.

Bydlení ve slamněném srdci kamenné stodoly umožňuje Gavlovským prostor neustále dotvářet.

Bydlení ve slaměném srdci kamenné stodoly umožňuje Gavlovským prostor neustále dotvářet.

I na jeho zahradě je jich několik, například kadibudka, která je sice funkční, ale od té doby, co mají Gavlovští splachovací záchod, už do ní nikdo nechodí. Svou vizáží by se hodila do Švankmajerových filmů. Je postavená částečně z kamení a různě vzrostlých větví stromů. Když k ní jdete, máte pocit, že ožívá, vlní se a co nevidět promluví. Pro celou rodinu je důležitá jistá hravost jejich bydlení a také to, že prostor stále vybízí k práci.

"Je tu co dělat, i když jsme dostavěli, také dětem se tu nabízí mnoho možností," říká sochař. Do budoucna má v plánu obytnou část rozšířit o další stavbu, která vykročí ze stodoly ven do prostoru zahrady.

Autoři:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Byt pro obecní chudé je už jen pro boháče. Ti se zamilovali do topolu

Třípokoják v přízemí cihlového domu z 30. let stojí ve španělské Valencii. Je...

Třípokoják v přízemí cihlového domu z 30. let stojí ve španělské Valencii. Je součástí bloku Finca Roja, který stavěla...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Jejich dům se dřevem i zinkem vypadá, jako když se vznáší nad zemí

Pro suterén architekti zvolili beton, cedrové a modřínové dřevo pro přízemí,...

Mladý pár se třemi dětmi oslovil architekty ze Studia VARA, aby jim pomohli vytvořit moderní domov. Rodina se rozhodla...

Najdete na iDNES.cz