Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

  1:00aktualizováno  1:00
Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít optimální pozemek, kde bylo možné vybudovat dům podle vlastních představ. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen klasické čalouněné židle, ale i lavice zhotovená ze stejného materiálu jako stůl. Přehlídku řemeslného zpracování kovu a dubových fošen zjemňuje černá textilní tapeta Arte. Všední hrnkové rostliny tu efektně nahrazuje živý obraz z mechu. | foto: Lukáš Hausenblas

Prostředí vyniká skvělou občanskou vybaveností i v oblasti sportovních a jiných volnočasových aktivit, není daleko do centra ani do přírody a poblíž mají manželé i práci. Než rodina přesídlila do vlastního domu, bydlela nějaký čas opodál v pronajatém domě, měla tak ideální příležitost místní prostředí dobře poznat.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Až na nějaké drobnosti se Romana s manželem v představách vlastního domu skvěle shodli. O jeho vzhled a vybavení interiéru nesoupeřili odlišnými vizemi. Mají stejný vkus a líbí se jim podobné věci. Nadčasovou stavbu jim navrhl Miroslavův kamarád, architekt Tomáš Vymetálek.

Musel se však přidržet regulačního plánu vydaného městem a respektovat jistá omezující nařízení, která se k pozemku vztahují. To však nebránilo vzniku atraktivní, velmi atypické kostky s rovnou střechou, která je nejen velmi pohledná, ale současně i praktická, protože nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

Všechny celky tu na sebe logicky navazují. Stavba se pyšní fundermaxovými deskami a pohledovým betonem, ovšem nepůsobí chladně ani přísně. Přízemí domu z velké části zabírá otevřený společenský prostor, který tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyň, a navazující spíž.

Ze vstupní chodby je možné vstoupit do koupelny s klozetem, technické místnosti a garáže či pokračovat po schodech do prvního podlaží, kde jsou umístěny tři dětské pokoje, ložnice rodičů, šatna, hlavní koupelna a toaleta.

Nevšední partnerství

Zdánlivě neslučitelné se tu spojilo a dobře si spolu rozumí. Nic nepůsobí chaoticky a nepatřičně. I v industriálněji laděných místech vyzařuje interiér harmonii a útulnost. Záměrně chybějící záclony, surový beton i na míru vyrobený nábytek z kovu od architekta Vladana Běhala krásně vyvažuje tmavá dřevěná podlaha, decentní vzor textilní tapety, měkkost dalších textilií na pohovce i židlích či obraz z přírodního mechu.

Fotogalerie

„Přáli jsme si vytvořit prostředí, které by nás vystihovalo. Manžel má velmi rád typické industriální interiéry, já spíš jejich sofistikovanější výraz,“ vysvětluje majitelka.

A pokračuje. „Místní umělecký kovář nám vyrobil schodiště a architekt Vladan Běhal nábytek do obývacího pokoje a jídelny. Protože je dům hodně přístupný dennímu světlu a situovaný k jihu, zvolili jsme tmavou podlahu. Od počátku jsme měli jasnou základní koncepci domu. Přála jsem si velkou sedací soupravu i jídelní stůl.“

Originalitu svého domova manželé vystavěli na jednoduchém základu s ústředním prvkem, který je poněkud drsnějšího vzhledu, a doplnili jej zdobnějšími prvky, místy až křiklavými efekty.

Proto zde najdete stropy z pohledového betonu v přátelském spojení s moderními svítidly, bizarní stoleček v podobě pudla či barokní lavičky čalouněné plyšem. A k tomu kus živé přírody na stěně, zelené mechy a armatury inspirované větvičkami.

Nemožné? Nikoli! Romana s Miroslavem vyjádřili sebe. Měli odvahu obklopit se předměty, které mají rádi a přinášejí jim radost, citlivě je zahrnuli do svého domova. Soulad eklektických prvků nenarušila ani růžová lampa z plastu či zrcadlové stolky v ložnici.

Přestože růžová barva nepatří mezi muži k oblíbeným, akcent růžovofialové barvy...

Přestože růžová barva nepatří mezi muži k oblíbeným, akcent růžovofialové barvy tapety je v této ložnici svornou volbou manželů.

Atmosféru oblíbených barů navozuje domácí, osvětlený a prosklený barový pult. Je vyvýšený, ale prostor zcela nerozděluje. Člověk pohybující se v kuchyni je tak stále konfrontovaný s okolním děním. „Přála jsem si být nepřetržitě v kontaktu s rodinou. Zvýšený barový pult brání pohledu na pracovní desku a prakticky tak kryje běžný chaos na pracovní desce při vaření,“ oceňuje výhody řešení Romana.

Mimořádná pozornost je věnovaná použitým materiálům, jejich konkrétní aplikaci a propojení v celém domě. Ani kamenná pracovní deska z Technistonu nezůstává osamocena. Ze stejného materiálu jsou zhotoveny parapety.

Také tapety, které se Romaně zalíbily v dětských pokojích, se objevují i v obývacím pokoji a v ložnici, samozřejmě v jiném designu. Jde o speciální textilní tapety s 3D efektem, které interiér příjemně zútulňují.

Manželé si své bydlení pochvalují. „To, že nyní nemáme potřebu něco měnit a jsme spokojení, je nepochybně i odrazem našich dlouhodobých a pečlivých příprav, které předcházely samotné realizaci domu a jeho vybavení. O všechno jsme se intenzivně zajímali a našemu domu věnovali hodně času a energie,“ vyjadřuje své přesvědčení Romana, která se doma cítí spokojeně a v bezpečí.

Dětské sny

Pokoje všem dětem navrhla Martina Konštiaková ze studia Space4kids a vybavila...

Pokoje všem dětem navrhla Martina Konštiaková ze studia Space4kids.

Zklidnění přináší světlejší intimní zóna v patře. I zde jsou obnaženy betonové stropy a osazeny centrálními svítidly (Prolight). Dům s rodiči obývají tři děti, z nichž každé tu našlo své vlastní království. Romana se v časopise inspirovala dětskými pokoji, které na českém trhu nabízí společnost Space4kids, a přizvala k jejich realizaci Martinu Konštiakovou. Ta připravila každému z dětí praktický pokojíček na míru.

Podle navržených vizualizací pak s majitelkou doladily jen drobnosti. Díky variabilitě španělského nábytku značky JJP bylo možné perfektně vybavit každou místnost a vytvořit tak účelné zázemí dětem v různém věku.

„Majitelka měla o dětských pokojích poměrně jasnou představu včetně barevnosti,“ vzpomíná Martina Konštiaková a upozorňuje na dětmi velmi oblíbený prvek magnetických tabulí, na něž je možné i psát. Pokoje jsou navrženy tak, aby je mohly děti spokojeně obývat, dokud tu budou s rodiči žít.

Vestavné trouby a kávovar (Miele) jsou umístěny ve výšce očí v jedné vodorovné...

Vestavné trouby a kávovar (Miele) jsou umístěny ve výšce očí v jedné vodorovné linii. Vyvýšený barový pult zhotovený z masivního kusu dřeva a kovu od Vladana Běhala prakticky zastiňuje pohled na pracovní desku v kuchyni. Dlouhý pracovní ostrůvek s pracovní deskou z černého kamene (Technistone) je vybavený dřezem a indukční varnou deskou Miele s výsuvnou digestoří.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Malá Strana je nádherný svět s čakrou inspirace, říká převozník Bergman

Zdeněk Bergman bydlí v Nerudově ulici a z terasy dohlédne přes malostranské...

Malou Stranu si ročně prohlédne 8 milionů turistů. Po Starých zámeckých schodech vyběhnou na Hrad a Nerudovou ulicí se...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz