Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

  1:00aktualizováno  1:00
Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva. Jejich vysněná bezbariérová dřevostavba měla mít obývací pokoj propojený se záhony květin. A tak se i stalo.

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“ chránící terasu a záhony květin. | foto: Martin Zeman, www.datelier.cz

„Stěhování pro mě vůbec nebylo na pořadu dne. Nechtěla jsem bydlet jinde. Měli jsme krásný dům usazený ve svažitém pozemku poblíž řeky, 2 500 metrů čtverečních zahrady obklopené loukami. Bylo zde však jedno velké ale. Většina parcely pro mě byla nedostupná. Po úrazu tři roky nazpět se mi věrným společníkem stal vozík, a na svou milovanou skalku jsem tedy mohla koukat jen z dálky,“ vypráví Helena.

Fotogalerie

Jan však měl vizi, za kterou nekompromisně vykročil. „Jednoho dne manžel přišel s tím, že koupil pozemek. Velmi jsem protestovala. Trvalo mi zvyknout si na představu, že náš dům opustím. Ovšem fakt, že jsem nemohla pohodlně používat velkou část zahrady i domu, byl nakonec dostatečným argumentem.“

Hlavním požadavkem na objekt, včetně parcely, byla tedy na prvním místě bezbariérovost. Nový pozemek poskytuje rovinatý a příjemně dostupný prostor.

I když je relativně malý, naplňuje bohatě veškeré potřeby jeho obyvatel. Výhodou je, že se nachází v původní lokalitě. Sousedské vztahy tak mohou spokojeně plynout dál, stejně jako návštěvy oblíbené místní hospůdky nebo výlety po okolí.

V domě bylo třeba myslet nejen na jemné přechody bez výškových rozdílů a překážek, ale také na optimálně přizpůsobenou kuchyň a koupelnu. „Návrh je z pera architekta, jelikož typizované projekty se nám nelíbily. Vybírali jsme ze tří návrhů. Jeden z nich byla jednoduchá kostka, což nás nezaujalo. Naproti tomu tento netradiční tvar nás nadchnul různými zákoutími, které poskytuje.“

Detaily kuchyně a koupelny byly spoluutvářeny majiteli. Nová řešení a vybavení doplnil nábytek z původního domu. Plocha stavby je kolem sto metrů čtverečních. „Když byla hotová základová deska, zdálo se to velmi malé. Ale pak se ten pocit zase změnil. Pro dva je to úplně akorát.“

Propojení obývacího prostoru se zahradou je intenzivní a díky tvaru domu také komorní a intimní. „Moc si zahradu užívám. Mám ji doslova na dosah ruky. Vyjedu si ven, kochám se kytkami a pozoruji čmeláky a včely, kterých sem lítá spousta. Je to úžasně uklidňující.“

Okrasné rostliny doplňují jedlé dobroty pouze v malé míře. Některé z nich, například bylinky, najdeme ve vyvýšených truhlících poblíž kuchyně. Jsou pro Helenu dobře dostupné a obsahují nezbytný základ pro vaření.

Návrhu zahrady se zhostila zahradní architektka – sestra majitele dodavatelské firmy, takže je zahrada s domem navržena jako jeden celek. „Kooperace mezi řemeslníky a hlavním zahradníkem fungovala na jedničku. Všechno šlo ráz na ráz a byla radost to pozorovat. Bylo znát, že nespolupracují poprvé.“

Velká část nábytku putovala z předchozího domu. O to víc doma se zde jeho...

Velká část nábytku putovala z předchozího domu. O to víc doma se zde jeho majitelé cítí.

Vyhřát dům není žádný problém. Teplo je rozvedeno pomocí teplovodního podlahového topení a příležitostně pomocí krbových kamen. Větší výzvou je udržet příjemné klima v horkém létě. „Musíme být důslední a zatahovat venkovní žaluzie. Kdyby ale měla být vedra v budoucnu víc a víc, zvážili bychom nějakou chladicí jednotku.“

Helena s Janem za celý rok bydlení nepřišli na nic rušivého. Dům naplňuje jejich očekávání po všech stránkách. „Z dnešního pohledu bylo rozhodnutí stavět krok dobrým směrem, i když se to zdálo jako šílenství. Zkrátka nikdy neříkej nikdy.“

Technické parametry:

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 147 m²
  • Užitná plocha: 119,6 m²
  • Konstrukční systém: rámová konstrukce, difuzně otevřený systém
  • Teplo a větrání: teplovodní podlahové vytápění, elektrokotel, přirozené větrání
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U=0,18 W/m2K
  • Projekt: 2016, architekt Patrik Novák
  • Realizace: 2017, PALIS Plzeň
  • Skladba stěny: Sádrokarton tl. 12 mm, rošt tl. 60 mm + tepelná izolace Rockwool tl. 60 mm, OSB 4 PD tl. 15 mm, lepené nosníky Palis + celuloza Isocell tl. 220 mm, DHF tl. 15 mm, větraná mezera – latě 60/40 – tl. 40 mm, vnější dřevěný obklad – modřínové lamely tl. 24 mm / palubky

Další zajímavé dřevostavby najdete v aktuálním čísle magazínu DŘEVO&stavby. Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz

Autor:

Nejčtenější

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Další z rubriky

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Jsem taková vetešnice, říká o svém domě a jeho zařizování majitelka

Majitelka domu vytvořila z několika malých tmavých místností světlý a otevřený...

Klára má ráda domy s duší. Podle toho vypadá i ten, ve kterém hospodaří, tvoří a žije společně se svou rodinou. Žádná...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz