Designéři z televizní show nezklamali. Podívejte se, co provedli s obývákem

  1:00aktualizováno  1:00
Obývací pokoj velký jako dvougarsonka, nábytek, který se v něm téměř ztrácel. Tak vypadal neutěšený prostor, jejž si přála proměnit celá rodina včetně tří dětí.

Bílá laminátová podlaha byla v pořadu Jak se staví sen použita poprvé | foto: Prima

Rodinný dům ve Staré Huti u Příbrami stavěli manželé svépomocí celých sedm let. Bydlí v něm teprve od roku 1997. Není divu, že vybavení zastaralo, což vadí hlavně dětem.

Designéři pořadu Jak se staví sen dostali za úkol změnit obývací pokoj s pracovním koutem na klasický obývací pokoj a jídelnu (Prima 18. září v 18:00).

Marta Eftimovská a Petr Siedlaczek, který je pokládán za nejkontroverznějšího designéra pořadu, a stavební "dohled" Zdeněk Němec museli vyřešit za čtyři dny hned několik problémů.

Především změnit bezdůvodné použití dvou materiálů na podlaze (koberec doplňovala dlažba), dále přemístit pracovní kout do jiné místnosti domu a také nahradit vertikální žaluzie. Ty bývají vhodné spíše do kanceláří, do obývacího pokoje mělo proto přijít nové, komfortnější zastínění.

Původní obývák působil hodně roztříštěně

Původní obývák působil hodně roztříštěně

Pracovní kout byl přemístěn do jiného pokoje

Pracovní kout přemístili do jiného pokoje

Bílá podlaha jako základ

Po odstranění koberce a dlažby bylo nutné připravit podklad pro plovoucí laminátovou podlahu. Úprava včetně použití samonivelační stěrky na ploše téměř 50 metrů čtverečních se odrazila v nákladech: stavební a jiné práce vyšly téměř na 105 tisíc korun.

Velký interiér si vyžádal i méně obvyklý způsob nasvícení: "Světlo jsme vyřešili trochu ´galerijním´ způsobem. Kabeláž je tažena v liště, takže nebylo nutné sekání do stropu. Do lišty se umístilo deset reflektorů, které lze směrovat podle potřeby. To je ve velkém prostoru hodně výhodné," popisuje Petr Siedlaczek.

Světlé barvy si přáli majitelé

Světlé barvy si přáli majitelé

Namísto stolu pro čtyři se ve velkém prostoru uplatnil černý kruhový stůl pro osm osob. S umístěním nebyl problém, po přemístění pracovního koutu do jiného pokoje tu bylo místa jak v tanečním sále.

Bílá laminátová podlaha, která nahradila celoplošný koberec, je v matném provedení. Jako protiklad k hladké podlaze zvolil designéři "brutální" povrch stěn.

"Vymysleli jsme úpravu, aby zeď působila co nejsurovějším dojmem. Objevila se tak na něm vlastně struktura dřeva," vysvětluje designér Siedlaczek.

Netradiční knihovny byly vyrobené stejně jako další vybavení na míru

Netradiční knihovny byly vyrobené na míru stejně jako další vybavení

Pódium jako kontrast

Protože téměř rustikální schodiště zůstalo, postavili k němu designéři do kontrastu stupňovité bílé pódium z lamina (uvnitř je úložný prostor) a nad ně pověsili na dřevěné obložení stěny atypické knihovny, opět z bílého lamina v podobě stylizovaných stromů.

Celý interiér pak "zateplily" hnědé závěsy a vysoký koberec u velké rohové sedací soupravy pro pětičlennou rodinu. "Chtěli jsme vyhovět hlavně majitelce, která nemá ráda výrazné barvy a tíhne k přírodním odstínům, k béžové, hnědé či bílé," prozrazuje Marta Eftimovská.

Na šikmé ploše se ocitly zejména knihy

Na šikmé ploše se ocitly zejména knihy

"Látkové bílé rolety, které nahradily vertikální žaluzie, působí v interiéru mnohem poetičtěji," dodává Petr Siedlaczek.

Náklady

Stavební a jiné práce 104 720 Kč
Podlaha 62 102 Kč
Nábytek 88 619 Kč
Doplňky a dekorace 29 880

Celkem: 285 321 Kč

Stůl pro osm lidí nahradil pracovní kout

Stůl pro osm lidí nahradil pracovní kout

Se schody designéři hýbat nemohli

Se schody designéři hýbat nemohli



Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz