Dali okno doprostřed místnosti. Designéři chtěli být opět originální

  1:00aktualizováno  1:00
Euforie z vlastního panelákového bytu rychle skončila. Rekonstrukce koupelny a pár úprav pohltily všechny finance. Místo nové kuchyně musely stačit jen darované skříňky od sousedů.

Po renovaci se mezi kuchyní a obývákem objevilo zasklené okno – obě místnosti jsou tak opticky propojené | foto: Prima

Mladý manželský pár se do panelákového bytu nastěhoval před třemi lety a ihned začal s rekonstrukcí. Jenže peníze vystačily jen na koupelnu, novou podlahu v obýváku a vybourání části příčky mezi obývákem a kuchyni. Tu zařizovali jen tím, co dostali od rodičů a sousedů.

Kuchyňské skříňky jim věnovali sousedé, když si renovovali svou kuchyni

Kuchyňské skříňky jim věnovali sousedé, když si renovovali svou kuchyni

Majitelé bourali málo – alespoň takový pocit měli designéři Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter z pořadu Jak se staví sen (Prima 1. března v 21:20), kteří novou proměnu vymýšleli. Ve zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem tak ve výšce pracovní desky vybourali další okno, které napevno zasklili.

"Maminka se při vaření může dívat na televizi v obýváku i hlídat svého malého syna, který tu má připravený koberec na hraní. Díky sklu nehrozí, že by třeba voda z dřezu nebo omastek z pánve ´prskal´ na sedačku v obývací části," vysvětlují designéři výhody okna uprostřed v místnosti.

Obývací pokoj před proměnou

Obývací pokoj před proměnou

Část příčky mezi kuchyní a obývákem si majitelé vybourali sami

Část příčky si majitelé vybourali sami

Originální spíž majitelce zůstala

Z původního řešení designéři zachovali spíž, kterou si majitelka sama vymyslela a na níž je hrdá. Propojením obou místností mohli manželé zrušit přímé dveře do kuchyně a místo vchodu zde za příčkou vytvořili prostornou "potravinovou skříň". Jen skládací koženkové dveře se jim nepovedly, proto je designéři vyměnili za bílé posuvné.

Stejně tak zachovali z původního interiéru křesla a pohovku. Ladily do interiéru stylem i barvou, navíc mají snímatelný prací potah, který je v domácnosti s malým dítětem určitě potřeba.

Chlouba majitelky – velká spíž v čele kuchyně – zůstala zachovaná, jen ji nyní kryjí hezčí dveře

Chlouba majitelky – velká spíž v čele kuchyně – zůstala zachovaná, jen ji nyní kryjí hezčí dveře

Naopak pryč musela podlaha, i když byla v obýváku nově položená. Tím, že se místnosti opticky propojily, by vypadalo divně, kdyby v obýváku a v kuchyni byly rozdílné podlahové krytiny.

Nic nezbylo ani z kuchyňské linky. Je však trochu nadnesené mluvit o kuchyni, protože ji suplovalo jen několik skříněk, které manželé dostali od sousedů, když si renovovali kuchyni.

Troubu zase mladým věnovala manželovo maminka. Lednička také přišla darem. Horní úložné prostory a třeba digestoř v kuchyni zcela chyběly. A kulatý stůl se do malého prostoru nehodil, zabere totiž hodně místa.

Prostor za pracovní deskou tvoří tapeta překrytá průhledným sklem

Prostor za pracovní deskou tvoří tapeta překrytá průhledným sklem

Tapety v celém bytě

Po zrušení části příčky a probouráním okna se místnost stala poměrně členitou. Autoři proměny proto do celého prostoru zvolili stejnou dřevěnou podlahu a na zdi tapety. Těmi polepili všechny stěny.
Tapety mají zvláštní žlutou barvu, nikoli zářivou, ale s příměsí hnědé. Majitelům to vyhovovalo, protože světlé odstíny béžové a hnědou mají rádi.

Vybraný drobnější dekor místnost zdánlivě zvětšuje. "Pokud bychom zvolili velké vzory, prostor se opticky zmenší, jestliže chceme udělat místnost na pohled širší, je dobré třeba volit horizontální dekor, svislý místnost zvyšuje," radí i ostatním s výběrem tapet Jaroslav Richter.

Stěny kolem oken a strop jsou vymalovány na bílo, na "polopříčku" zvolili designéři výmalbu v barvě, která se opakuje i na tapetách.

Při vaření lze oknem sledovat televizi nebo pozorovat syna v obýváku

Při vaření lze oknem sledovat televizi nebo pozorovat syna v obýváku

Prsten jako znak jednoty

Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter se snažili sladit prostor také použitým nábytkem a hlavně jeho rozmístěním. Přes jednu stěnu navrhli na míru vyrobenou knihovnu z lamina o tloušťce 18 milimetrů. Systém má nastavitelnou výšku polic. Lze je přidávat či odebírat, jak právě rodina potřebuje.

Součástí se stal i televizní koutek umístěný tak, aby bylo možné obrazovku sledovat nejen z pohovky, ale i průhledem z kuchyně. V rohu je umístěna jednoduchá pracovní deska na počítač doplněná o průsvitný gymnastický míč místo židle. Designéři si to mohli dovolit, ani jeden z manželů nevysedává u počítače dlouho.

Jídelní stůl je rozkládací,  podnoží slouží také jako úložný prostor

Jídelní stůl je rozkládací

Jídelní stůl po rozložení

Jídelní stůl po rozložení

Ve stejné šířce jako střední části knihovny byl vyroben i podhled na stropě ze zeleného skla, uvnitř s osvětlením. Na druhé straně navazuje atypický rozkládací stůl, opět ve stejném rozměru. U mladého páru se často objevují návštěvy, které velký stůl ocení.

Pokud má sloužit pouze čtyřem stolujícím, z podnoží stolu je další úložný prostor, třeba na ochucovadla či ubrousky. Při rozložení se na tyto věci najde dost místa na stole.

Přes celou šířku obývací části se natáhl měkký zelený koberec, aby si měl malý capart kde hrát.

Knihovna má nastavitelnou výšku polic

Knihovna má nastavitelnou výšku polic

Tapety se hodí i za pracovní desku

Do kuchyně zvolili designéři jednoduché skříňky v černé a bílé barvě a všechny mají stejný lesklý povrch. Do jedné linie umístili mycí centrum - dřez a myčku - a varné centrum, tedy vestavný sporák. Na druhé straně zbyl dostatek pracovní plochy. Do skříněk nechali vestavět mikrovlnou troubu.

Polovina pracovní desky je hlubší, než bývá obvyklé. Vést vodu a elektřinu v betonové zdi by bylo náročné, proto zůstaly venku při stěně. Při navrhování kuchyně tak bylo třeba počítat s tím, že v tomto místě bude muset být pracovní deska hlubší o pár centimetrů a mít nikoli klasických 60, ale téměř 70 centimetrů.

Za bílou pracovní deskou se nacházejí stejné tapety jako v celé místnosti. Majitelé se však nemusejí bát, že by je museli po pár týdnech měnit, protože budou od vaření špinavé. Zakrývá je totiž opět sklo, které se snadno udržuje.

Výrazným prvkem kuchyně jsou židle u jídelního stolu. Červenou barvou zcela vybočují z celkového ladění místnosti.

Stejný tvar a velikosti jako okno mezi oběma místnostmi má i zrcadlo zavěšené na vedlejší stěně

Stejný tvar a velikosti jako okno mezi oběma místnostmi má i zrcadlo zavěšené na vedlejší stěně

Náklady

Kuchyně a spotřebiče                  114 638 Kč
Nábytek a včetně kusů na míru     66 318 Kč
Podlaha                                           2 146 Kč/m2
Tapety                                             2 138 Kč/role



Autoři:

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Fara v Kmetiněvsi jim změnila život. Teď ji prodávají za 10,5 milionu

Fara se vždy v minulosti v průběhu let upravovala a rozšiřovala podle...

Na faru z roku 1747 se rodina přestěhovala z Prahy v roce 2009. Nemovitost v Kmetiněvsi v kladenském okrese postupně...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Z filmové střižny vznikl neuvěřitelný byt s retro atmosférou

Obývací pokoj tvoří dvě místnosti částečně rozdělené zdí s efektním obloukem.

V bytě prožila Veronika krásné dětství, a tak se tam po letech velmi ráda vrátila. Než se v něm však dalo „existovat“,...

Najdete na iDNES.cz