Citlivá proměna obýváku a kuchyně majitelku domu rozplakala

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to láska na první pohled. Svůj vysněný dům objevila na internetu a hned se rozhodla jej koupit. Dispozici ani zařízení neřešila. Bylo jí jedno, že uprostřed obýváku trčí komín a hned vedle sedačky má schodiště. Vše začalo vadit až později, proto pozvala na pomoc designéry.

Designéři majitelce splnili sen a doprostřed umístili krbová kamna | foto: Prima

Místnost o ploše necelých 25 metrů čtverečních slouží jako kuchyně, obývací pokoj i jídelna. Dispoziční řešení však komplikuje komín procházející středem místnosti, stejně jako schodiště v obývací části.

Navíc si majitelka vysnila, že by jednou ráda okno v kuchyni vyměnila za balkonové dveře vedoucí na terasu, kterou si nově postavila. Měla i další velké přání: ke komínu přece patří krb.

Obývací pokoj před proměnou, část prostoru zabírá schodiště

Obývací pokoj před proměnou, část prostoru zabírá schodiště

Splnit tato a další přání, například zachovat kořenky po babičce a vytvořit prostor na jejich vystavení, byl úkol pro Annou Lacovou a Jana Ranného, designérský tým pořadu Jak se staví sen (Prima 28. června ve 21:20).

Když řemeslník neumí připojit spotřebiče

Majitelka před nastěhováním do domu nechala vyměnit stará okna za nová plastová, vymalovalo se a odstranily drobné závady. Zbytek zůstal na designérech.

Okno v kuchyni by se časem mělo proměnit na dveře, kterými se bude chodit na novou terasu

Okno v kuchyni by se časem mělo proměnit na dveře, kterými se bude chodit na novou terasu

Museli si poradit s rozdílnou výškou podlah v obývací a kuchyňské části, které se lišily o dva a půl centimetru. Proto sem položili dřevovláknité desky a do obou částí pak stejné marmoleum. Jeho barvu sladili s odstínem malby na stěnách.

Opravit se musela i vnitřní omítka pod oknem. Kvůli problémům s narušenou izolací fasády zeď zvlhla. Po vysušení se stěna začala loupat. Závada zvenčí domu už byla odstraněná, proto uvnitř stačilo povrch jen opravit, přebrousit a znovu vymalovat.

Kuchyně před proměnou

Kuchyně před proměnou

Netradiční přívod vody k myčce a pračce vedený pracovní deskou

Netradiční přívod vody k myčce a pračce

Opravdu kuriózní bylo napojení přívodu vody pro pračku a myčku nádobí. Designéři užasle zírali na kuchyňskou baterii, kde byla trubka napojená a skrz otvor v pracovní desce vedla ke spotřebičům. Při rekonstrukci se potrubí zazdilo do příčky.

Další problém, s nímž si tým musel poradit, byla pračka vedle vchodových dveří do místnosti. V koupelně ani jinde v domě na ni místo nebylo.

V obýváku stála pračka, na kterou nezbylo v koupelně místo

V obýváku stála pračka, na kterou nezbylo v koupelně místo

Velká kuchyně, přesto málo místa

Nábytek, s výjimkou kořenek po babičce, rozdala majitelka sousedům a známým, jen část vyhodila. V místnosti si přála teplé a veselé barvy. To všechno jí designéři splnili.

I když původní kuchyňská linka byla poměrně velká, zcela tu chyběla spíž na potraviny a další úložné prostory. V novém dispozičním řešení se povedlo tyto nedostatky odstranit.

Prostor kolem komína designéři obložili sádrokartonem, vznikla tak nika na chladničku a trouby

Prostor kolem komína designéři obložili sádrokartonem, vznikla tak nika na chladničku a trouby

Autoři proměny zvolili liniové řešení. "U komína uprostřed místnosti jsme nechali vytvořit ze sádrokartonu niku, do které se vešla vestavná chladnička s mrazničkou a vedle klasická pečicí a mikrovlnná trouba. Nad nimi ještě zbylo místo na několik skříněk," popisuje Anna Lacová .

Kolem zdi umístili nejen dostatek skříněk a varné i mycí centru, ale i vestavnou pračku. Jak zdůraznil na pomoc přivolaný odborník, tyto pračky mají stejné funkce jako volně stojící a není třeba se bát, že by při ždímání "poskakovaly", a tak poškodily nábytek.

Kolem okna zůstalo volné místo, aby je majitelé mohli snadno změnit na dveře na terasu

Kolem okna zůstalo volné místo, aby je majitelé mohli snadno změnit na dveře na terasu

Kuchyňská dvířka jsou v barvě světlého dřeva, do vesnického domku však zvolili designéři nikoli hladká, ale zdobená mírně vystouplým rámem.

Stůl, nebo obraz?

Originální řešení jídelního stolu pomohlo ušetřit místo, kterého tady není nazbyt. Designéři vycházeli z toho, že někdy se sejdou u stolu čtyři lidé, ale velmi často je zde majitelka sama a večeří na pohovce při sledování televize.

Obraz z boku komína není nic jiného než sklopený jídelní stůl

Obraz z boku komína není nic jiného než sklopený jídelní stůl

Po jeho sklopení vznikne stůl pro čtyři osoby

Po jeho sklopení vznikne stůl pro čtyři osoby

Proto klasický stůl nahradil sklopným. Tvoří jej deska, která je připevněná na pantech na boční stěně niky. Pokud majitelka potřebuje vytvořit stůl pro čtyři osoby, sklopí se a zachytí na protější stěně.

Když majitelka preferuje volný prostor, opět se uloží do svislé polohy.
Designéři si "vyhráli": spodní část stolu připomíná obraz v rámu. Na první pohled nikoho nenapadne, že na stěně visí jídelní stůl.

V sádrokartonovém obložení komína vznikla nika na dříví a další předměty

V sádrokartonovém obložení komína vznikla nika na dříví a další předměty

Stejně jako nebylo možné zrušit komín uprostřed pokoje, musel designérský tým zachovat i zábradlí kolem schodiště. Vyřezávané dřevěné však nahradil vyzděným. "Díky tomu, že jde o zděnou příčku, mohli jsme tu zavěsit i poličky na trnech, kde si majitelka může vystavovat různé věci," říká Jan Ranný. Stejně jako dřív stojí za zábradlím televize.

Naproti televizi umístili designéři opět pohovku, jen místo velké rohové zvolili subtilnější se světlým potahem, která nebude v malém prostoru vypadat tak mohutně.

Obývací pokoj po proměně

Obývací pokoj po proměně

Krb do obýváku nesměl

Dát do malého pokoje krb designéři nesměli, narazili by na technické problémy a normy. Ale krbová kamna tam být mohou. Oproti jiným náhražkám nabízejí pohled na plápolající oheň. A hlavně na jaře a na podzim mohou sloužit jako levný zdroj tepla během chladných večerů, kdy se ještě nevyplatí zapínat centrální topení.

Před instalací kamen musel tým nechat provést opravu a revizi komína. Zvolili jednoduchá kamna s horním vyvedením do komína. Tento typ jde o několik stupňů otáčet doleva a doprava. Člověk si tak může dopřát přímý pohled do ohně, i když nesedí právě naproti.

Původní rustikální zábradlí ke schodišti nahradilo nové zděné, na něž se zavěsly poličky

Původní rustikální zábradlí ke schodišti nahradilo nové zděné, na něž se zavěsily poličky

Podlaha pod kamny je chráněná skleněnou deskou, v sádrokartonu za nimi nechali designéři vytvořit niku na skladování dříví i další předměty. Jejich snahu ohodnotila majitelka slzami, tentokrát štěstí. Designéři stoprocentně respektovali její přání, byla proto naprosto spokojená.

Náklady

Podlaha 2 595 Kč/m2
Kuchyňská linka 32 941 Kč
Spotřebiče 68 172 Kč
Nábytek 38 240 Kč
Doplňky a osvětlení 21 658 Kč
Krb a krbové doplňky 37 891 Kč

Autoři:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Další z rubriky

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Neviditelné dveře posloužily designérce ke splnění přání klientky

Dveře a jídelní stůl s židlemi pocházejí z původního vybavení, které si...

Majitelka domu po patnácti letech bydlení došla k závěru, že přízemí domu, tedy předsíň, kuchyň, obývací pokoj a pokoj...

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Najdete na iDNES.cz